Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хероин за над 30 млн. лева задържаха във Варна, митничар и шуменец са в ареста (ВИДЕО)

| обновено на 16.02.21 в 11:24

Задържаха огромно количество наркотици – близо 400 кг хероин на стойност около 32 млн. лв., съобщи главният прокурор Иван Гешев в Twitter.

"Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция „Митници“, които отново защитиха нашите деца. България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението", написа Гешев.

По този повод апелативният прокурор на Варна – Владимир Чавдаров даде брифинг. В него  участие взеха  заместник – окръжният прокурор на Варна Дияна Иванова, представители на Агенция „Митници“ и на сектор „Борба с организираната престъпност“ – Варна.

"Според документацията страна на произход на пратката е Ислямска република Иран. Продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация - България. Фирмата получател е регистрирана в търговския регистър в Шумен, а извършва своята дейност в град Търговище", каза Владимир Чавдаров.

На 7 февруари у нас е пристигнал контейнеровоз от Дубай. На  него се намирали 4 контейнера , пренасящи 400 битумни ролки от иранска фирма. Крайна дестинация на товара е България. Получател е шуменска фирма, която е осъществявала търговска дейсност в Търговище. Собственикът на фирмата и служител на митническата служба в Търговище са задържани след спецакция.

Митничарите при проверката на пристанище Варна - Запад се усъмнили в маркировката на товара и започнали щателна проверка с рентген и куче. 

При проверка, в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му - от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

Стойността на пратката е между 26 млн. и 36 млн. лв., а пазарните цени са поне двойно или тройно по-високи, каза още Чавдаров.

Според събраните до момента доказателства в наркотрафика са въвлечени 35-годишният собственик на шуменската фирма и служител в митническия пункт в Търговище.  Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Предполага се, че огромното количество дрога не е предназначено за българския пазар, а става въпрос за канал за трафик на наркотици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Адресите без ток на 2 юли

В периода 02.07.2024 - 04.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – клиентите, електрозахранени от ТП Птицеферма Неофит Рилски. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от..

публикувано на 02.07.24 в 06:13