Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При строги мерки и специален график ще гласуват българите в Каталуния на парламентарните избори

2
Снимка: Централна избирателна комисия

Българските граждани живеещи на територията на Каталуния, Испания ще гласуват на парламентарните избори по определен график и при изключително строги мерки за сигурност. Това каза за Радио Варна Иванка Иванова, член на Мрежата на изборните доброволци по света и организатор на всички избори, които до сега са се провели в Барселона.

Разпоредбите са определени от местните власти на Каталуния. Според тях  на 4 април от 9.00 до 12.00 часа ще гласуват хората над 60 годишна възраст, от 12.00 до 19.00 часа са останалите, които имат право да гласуват и от 19.00 до 20.00 часа ще гласуват хората, които са в карантина, но представят отрицателен PSR-тест валиден до 72 часа от издаването. Към момента не е ясно как ще гласуват българите, които са в карантина и имат доказан коронавирус.

Строги мерки да спазват и всички членове на секционни избирателни комисии, са определили властите в Каталуния. Те ще трябва да бъдат облечени в защитни облекла, като лекари в ковид-отделения, обясни Иванка Иванова. Ще има и един човек от комисията, който ще извършва дезинфекция след всеки гласоподавател. Ще дезинфекцира урната, кабината, а избирателите ще поставят документа си за самоличност на специална табла, която също да може да бъде дезинфекцирана.

Българските граждани в Каталуния ще трябва да спазват разстояние от 2,5 м. при чакането да влязат в секцията, в която ще гласуват, като за целта отстоянието ще бъде отбелязано със специални ленти. В секция ще влизат с маска, а за по-голяма безопасност могат да си носят и личен химикал, ако желаят, каза още Иванка Иванова.

Към този момент това не са окончателните указания за провеждането на изборния ден, защото се очакват допълнителни такива от ЦИК, които от своя страна ще бъдат съгласувани с местните власти в Испания.

4395 електронни заявления за гласуване са подали българските граждани живеещи в Испания към 11.00 часа на 25.02.2021 г .

Готови са 43 секции, но е желателно да се отворят повече секции там където са съсредоточени повече българи и където няма, за да не се налага хората да пътуват на големи разстояния, каза още Иванка Иванова.

По нейните думи трета секция е наложително да бъде отворена в Барселона, за да няма струпване на хора и чакане на опашки, защото там българите са най-много – 5511 души.

2294 българи живеят в Лерида, там има само една секция и това е проблем.

1892 са българите в Тарагона и за там също ще се настоява да бъде разкрита трета секция. 1800 са сънародниците ни в Жирона.

Проблемен е северният район на Испания, защото няма открити секции в Билбао и Сантандер.

По последни данни над 122 000 българи живеят в цяла Испания.

„Апелирам всички българи в чужбина да подадат електронно заявление за гласуване, за да може да си улесните и здравето и гласуването. Разбира се, че имате право да си подадете декларацията и да гласувате на място без предварително заявление, но е желателно да си подадете такова, за да се спести чакане по опашки и защото от нас зависи да си помогнем. “, апелира Иванка Иванова.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:



Иванка Иванова е от София, но живее в Барселона от 12 години. Занимава се финансово-счетоводна дейност. Тя е активен участник и координатор на всички видове избори в Барселона. Инициатор е на петицията за откриване на консулство в Барселона, което отваря врати на 10.09.2019 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Консултативният съвет за национална сигурност се събира утре да обсъди конфликтите в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“. Припомняме, че кризата в Близкия Изток..

публикувано на 03.10.24 в 19:34

Административният съд прекрати делото срещу референдума за ветропарк в община Добричка

Административният съд в Добрич прекрати дело по жалба срещу подготовката на референдум в община Добричка за изглаждането на ветроенергийни паркове на територията ѝ. Делото в съда е заведено след жалба на сдружението "Българска ветроенергийна асоциация", в която се настоява да бъдат прекратени всички действия на Общинската избирателна комисия –..

публикувано на 03.10.24 в 18:48

РУО-Варна за казуса с ОУ "Константин Арабаджиев": Освободената директорка е пенсионер от две години

Назначеният директор на ОУ "Константин Арабаджиев" Силвия Филева е с функциите на временно изпълняващ длъжността до провеждане на нов конкурс. Освободената от поста Нели Касабова е пенсионер от две години. Така коментира казуса с варненското училище, в което назря недоволство от назначението и се стигна до протест на родители, началникът на Регионалното..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Учени от пет страни ще изследват с подводни роботи поляните от морски треви в Черно море

Наши учени, заедно със свои колеги от още четири страни, започват наблюдение на морските треви с подводни роботи. Те ще бъдат обследвани обстойно. В проекта за изследване на състоянието на поляните от морски треви в Черно море с подводни роботизирани апарати се включват учени от България, Грузия, Турция, Румъния и Гърция.  П артньори по проекта..

публикувано на 03.10.24 в 15:24

От 8 октомври затварят част от пътя Варна - Златни пясъци

От следващия вторник, 8 октомври, затварят част от  бул. „Княз Борис I“ - от входа на Университетска ботаническа градина до Евксиноград.  Ограничението се налага заради втория етап от проекта за водния цикъл на ВиК-Варна. Той е за реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи по трасето "Варна – КК „Златни пясъци". По време на..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

От вторник започва ремонтът до Двете кули, има обходни маршрути

От 8 октомври започва работата по изграждането на канализационен колектор с голям диаметър и две канализационни шахти, част от мащабния проект на ВиК. За съоръжението ще бъдат инвестирани 138 372 410,80 лв., от които: 82 246 182,48 лв. от кохезионния фонд; 14 514 032,18 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет  и 18 774 369,99 лв. собствен..

публикувано на 03.10.24 в 14:44

Обжалват решение на ОИК за отказана регистрация на независим кандидат за частичния вот

Дело по жалба на Инициативен комитет, издигащ независим кандидат за кмет на район "Приморски", е образувано в Административния съд във Варна. Жалбата е заради отказана регистрация на независим районен кмет от страна на Общинската избирателна комисия.  Жалбоподателят претендира съдът да отмени обжалвания акт като  незаконосъобразен и Общинската..

публикувано на 03.10.24 в 14:37