Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квалифицираните кадри в туризма се пренасочват към други сфери

Снимка: БГНЕС

Проблемът с кадрите в туризма винаги е бил на дневен ред с наближаването на активния туристически сезон. И докато преди години имаше недостиг на персонал по курортите и се налагаше внасянето на работна ръка от чужбина, сега вече е налице недостиг на работни места. Това каза в интервю за „Радио Варна” директорът на Колежа по туризъм доц. Генка Рафаилова.

„Заради несигурността и опасението от нови ограничения, голяма част от фирмите няма да могат да си позволят да наемат същия брой служители. Ще има обекти, които сигурно изобщо няма да отворят. Това допълнително ще намали търсенето на кадри”, каза доц. Рафаилова.

Според нея, другият основен проблем ще е нежеланието на добре обучените и квалифицирани кадри да работят в сферата на туризма.

„Част от тези кадри сигурно ще се насочат към други сфери на обслужването. Някои от тях търсят работа в уеб-сайтовете и мобилните приложения за резервации и обслужване на туристи. Тези компании също изискват владеене на чужди езици и добри познания в туризма, каквито безспорно квалифицираните кадри притежават”, поясни директорът на Колежа по туризъм.

Въпреки очаквания отлив на квалифицирана работна ръка, според доц. Рафаилова трудно може да се стигне до ситуацията от предишни години, когато внасяхме кадри от чужбина.

Заради пандемията, намалява и интереса към туристическото образование.

„Все пак, за студентите, които изучават туризъм остава привлекателна възможността да придобият знания и умения, които биха им помогнали и в други сфери. Такива например са чуждите езици и дигиталните компетенции”, поясни доц. Рафаилова.

Погледнато от добрата страна, заради ограничените пътувания и възможности за работа в чужбина, много от квалифицираните кадри остават да работят в България, каза още тя.

В момента, студентите от Колежа по туризъм се обучават в онлайн-среда, като единствено практическите занятия и държавните изпити се провеждат в присъствена форма.

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

93-годишен мъж и съпругата му пострадаха при инцидент с електрическа триколка

93-годишен жител на село Неофит Рилски е загубил контрол над електрическа триколка в с. Невша, вследствие на което превозното средство се е преобърнало, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.    Инцидентът е възникнал в ранния следобед на вчерашния ден, а при сблъсъка е пострадала съпругата на водача - на 80 години, която е била негова..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

МВР обяви бившия шеф на Охранителна полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване

Полицията в Горна Оряховица обяви за общодържавно издирване бившият началник на "Охранителна полиция" в града, съобщава БНР. Калин Колев е в неизвестност от обед на 2 октомври.   Бившият полицай Калин Колев се търси усилено от полицията и неговите близки, но няма сигнали или информация за местонахождението му. 49-годишният мъж е в нестабилно..

публикувано на 04.10.24 в 11:51

Правят нова сграда за спорт и танци за над 3 млн. лв. в Хуманитарната гимназия

Община Варна обявява обществена поръчка за изграждане на нова сграда за спорт и танци в Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. По време на строителството, дейностите ще са така организирани, че да не се налага преместване на учебния процес и учениците, съобщават от общинския пресцентър. Прогнозната стойност..

публикувано на 04.10.24 в 11:15

Раздават дрешки, залъгалки, храни и козметика за бебета на бедни семейства по европрограма

Новородени деца от бедни и рискови семейства ще получават безплатни продукти по европейска програма, като процедурата в България ще се предлага към общините чрез Агенцията за социално подпомагане. Семействата на новородените деца от бедни и рискови семейства ще могат да получат безвъзмездно 7 вида стоки, предимно детски дрешки – ританки, боди, пижами,..

публикувано на 04.10.24 в 10:14

Балчишкото село Гурково отново без вода

Жителите на село Гурково, община Балчик, сигнализират за системна липса на водоподаване в населеното място. От ВиК Добрич информират, че авариите са чести заради остарялата водопреносна мрежа, която е изграждана през 60-те години на миналия век и не е подновявана. Проблемите с водоподаването в балчишкото село Гурково са от години и освен..

публикувано на 04.10.24 в 09:25

Затварят част от бул. "Христо Смирненски" днес (СНИМКИ)

От 8:30 ч. до 17:00 ч.днес ще бъде затворен за движение част от булевард „Христо Смирненски“ - от улица „Карамфил“ до улица „Евлоги Георгиев“ , съобщават от община Варна. В този участък ще бъде положен последният пласт асфалт. Поетапно предстои да бъдат затваряни и останалите участъци от булеварда за полагане на плътен асфалтобетон, като..

публикувано на 04.10.24 в 08:45

Адресите без ток на 4 октомври

На  04.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - ул. Васил Друмев 1, 3, 4, 9, 11, 13, 15, ул. Ген. Гурко 3, 7, ул. Ген. Паренсов 8, ул. Ген. Столетов 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, ул. Ген. Скобелев 8, 10, 12, 13, 14, 15, ул. Иван Аксаков 7, ул...

публикувано на 04.10.24 в 05:58