Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И тази година набират кандидати за участие в Space Camp Turkey

| обновено на 22.03.21 в 08:26

И тази година български деца ще могат да участват в програмите на космическия тренировъчен център в турския град Измир - Space Camp Turkey.

Кандидатите  трябва да са между 11 и 15-годишни, съобщи за Радио Варна официалният координатор на програмата Мирослава Димитрова.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Отсяването става с есе с дължина до 500 думи или видео есе, което да не е по-дълго от 5 мин. Те могат да бъдат на български или на английски език. Темите са три.

- Как трябва да учиш днес, за да си космически иноватор утре?
- Реалност ли е днес научната фантастика от миналото?
- Космически екип: хора и роботи - какво е бъдещето им в Космоса?

Информация за тях може да видите и тук.

Най-важното при кандидатстването е личната мотивация, и разбира се желанието да станеш част от това приключения, казва Мирослава Димитрова.

Процедурата по подбора на децата включва и препоръки от преподаватели по английски език и по природни науки.

До момента над 900 деца от България са били част от програмите на Space Camp Turkey и са се докоснали до космическата си мечта. Някои от тях днес се подготвят в чужди университети и космически програми.

Участниците в лагера работят в международни екипи, в които влизат деца от различни страни. Те правят колонии на Марс, строят ракети и ги изстрелват, участват в симулации на истинска мисия, работят в наземната станция, в международната космическа станция, а няколко от тях играят ролята на астронавти, подготвящи се за полет.

Освен това се срещат с учени, които им обясняват физичните закони – защо една гигантска ракета може да излети в Космоса, как и при какви условия се поправят отвън панелите на международната космическа станция. Гвоздеят в програмата обаче си остава разговорът в реално време с астронавт от НАСА.

В света има общо три подобни тренировъчни центъра, които са създадени по модел на Американската космическа агенция. Този в Измир е не само най-близкия до България, но е и единственият, който е за Европа, Азия и Близкия Изток. Space Camp Turkey е създаден през 2000 година, а три години по-късно започва и българското участие. Продължителността на лагера е една седмица.

Програмата не е евтина, средно годишно около 1200 долара, но е уникална, уточнява Елисавета Якимова, директор на Център за творческо обучение Варна, която на два пъти е била част от програмата. Най-добре представилите се с есета или видео есета получават стипендия.

Репортаж може да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на работници от най-големия содов завод в Девня

Работници в най-големия содов завод в България - този в Девня, организират протест пред административната сграда между 15 и 16.35 часа на 11 юни, вторник. В него ще се включат работещи, които не са на смяна в момента, както и работници и служители от други дружества, в знак на солидарност с колегите си.  Синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ..

публикувано на 10.06.24 в 10:55

Десетокласниците се явяват на НВО по БЕЛ

Над 54 000 десетокласници се явяват на национално външно оценяване тази седмица. Изпитите по български език и литература и по математика ще се проведат в 1 017 училища. Ангажирани са 13 853 квестори. Днес, 10 юни, от 11:00 часа е изпитът от националното външно оценяване по български език и литература. Тази година тестът съдържа 21 задачи – с две..

публикувано на 10.06.24 в 10:37
Майстори-занаятчии на българска шевица

До 150 хил. лева финансиране за семеен бизнес и занаятчии

Отворихме процедура за кандидатстване с бюджет 117,5 млн. лв. Тя е за семейни предприятия, творчески индустрии и занаяти. Срокът за подаване на документи за финансова подкрепа е до 16 септември. Всеки проект може да получи от 15 000 лв. до 150 000 лв. по програмата „Конкурентоспособност“, която се администрира от Министерството на иновациите и..

публикувано на 10.06.24 в 10:03

Велосипедисти пострадаха във Варна и Дългопол

Двама велосипедисти са пострадали във Варна и Дългопол, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.  74-годишен мъж е с фрактура на ребро и лява ръка, без опасност за живота. Около 11 часа вчера е получен сигнал за възникнало пътнотранспортно произшествие. Водач на лек автомобил, по време на движение, е блъснал движещ се пред него велосипедист...

публикувано на 10.06.24 в 09:40
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35

При 50,96 % обработени протоколи: Седем партии влизат в 50-ото НС

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 50,96% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените парламентарни..

публикувано на 10.06.24 в 08:59

Членове на СИК във Варна: Не си струва чакането

Не си струва чакането от осем-девет часа през цялата нощ. Това коментираха членове на секционни избирателни комисии от Двореца на културата и спорта във Варна тази сутрин. В секция 311 от "Владислав Варненчик" чакат от 2,30 часа снощи. "Протоколите бяха сложни. Броенето беше много. Спазват се правила, но всичко това беше прекалено бавно и сложно",..

публикувано на 10.06.24 в 08:24