Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оскарите под българска инвазия

| обновено на 26.03.21 в 13:49

Д-р Дана Проданова и д-р Илиян Илиев са копродуценти на филма "Feeling Through" /"Дълбоко усещане"/, номиниран за "Оскар" в категория "Късометражен филм", неин режисьор е Дъг РоландДана Проданова е завършила ІV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри", а след това стоматология в МУ - Пловдив. Емигрира със съпруга си - Илиян Иванов, през 90-те години в САЩ. И Иванов е лекар, професор психиатър. Той е родом от Бургас, но има връзка с Варна, завършил е медицина в морския град. 

Филмът е важен заради значимата си кауза и дълбоката емоционална следа, която оставя в своите зрители. Feeling Through е творба на младия режисьор Дъг Роланд, а сюжетът ни кани в една уж обикновена нощ. Прави ни свидетели на случайната среща между двама души и ни дава възможност да се вгледаме и вслушаме по-внимателно, по-топло, по-всеотдайно. Филмът е посветен на общността на глухонемите и незрящи хора, с вярата, че можем да й отдадем още много внимание, както и да научим безценни уроци от членовете й. Главната роля във филма е поверена на Робърт Таранго - първият актьор, който е глухоням и сляп, и има централно присъствие в мащабна кино продукция. 

С двамата българи-лекари разговаря Мартин Николов:

Ако трябва днес да покажете филма за първи път, като се има предвид, че сме социално разделени, как би изглеждало неговото послание?

Това послание ще бъде валидно за много дълго време, ако не завинаги, защото разделението се получава по много различни пътища. Това са хора, които по принцип имат нужда от повече внимание и по-добро отношение. Но не са само те в обществото като група, които имат нужда от това. Затова мисля, че посланието ще остане повсеместно и завинаги.

Предвиждате ли по-дълъг живот за този филм след връчването на наградите през месец април?

Надявам се. Надявам се и на още проекти, свързани с живота на тези хора.

Филмът вече е качен в интернет и може да се гледа - какво послание отправяте с него?
Тези хора имат големи и способности и идеята е по-голяма част от хората да разберат как може да и се помогне.  Не е необходимо да се направи много, за да се помогне на хора, които имат някакъв недостатък, за да могат те да се реализират.
Другото послание на филма е, че всеки може да помогне дори с нещо минимално, и това да му донесе удовлетворение. Образът на бездомния тийнейджър във филма доказва това. Самите ние преди две години и половина помогнахме за филма от наша гледна точка с нещо минимално, а то получи такъв широк отзвук по света. И ние ще продължим да поддържаме следващи подобни проекти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30