Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Белоградец

27
Белоградец

Добро утро, уважаеми слушатели!

Аз съм Ваня Славова, звукорежисьор е Добромир Мързов.

Православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница).

По стари български традиции и обичаи, подготовката за Лазаровден започва отрано. По-възрастна жена, която отдавна е била посветена в лазаруването, помага на момичетата да разучат песните, които ще изпълняват, обикаляйки селото. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват, тъй като Лазаровден е празник както на женската хорова песен, така и на танца.

Според народните вярвания стопанката на къщата задължително трябва да дари всяка лазарка със сурово яйце, което символизира безсмъртието. Освен това с него са се разваляли магии и са се правели гадания за бъдещето. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена.

Да има здраве и щастие в дома ви винаги!

Днес поемаме към село Белоградец. То се намира на 50 км. западно от град Варна на магистралния път Варна-София. Разположено е на територията на община Ветрино, в югоизточното подножие на хълма „Стана”.

Историята на селото ни връща далеч във времето на траките – тук е цъфтяло голямо тракийско селище – доказателство за това са: шестте могили в района му, многобройна керамика, рисувани плочки, останки от водопровод и много други.

   От траките славяните по-късно наследяват името на селото „Бял-градец”.

Първото българско царство също е оставило следи – останки от малка крепост- ІХ-Х век. От годините на тъмното робство до нас долитат легендите за хубавата мома, която заравят жива със златния й стан, за да я спасят от турците и за похитената мома Стана – станала кръстница на  гората, в която изчезнала.

  По-късно в тази местност се заселват един турчин и един арнаутин. Те променят името на селото от Акшекир на Тюрк-Арнаутлар /до 1934година/. В началото на ХІХ век тук се заселва и махала от кримски татари.

 Освобождението през 1878 година заварва Белоградец като турско село – 281 турски и 42 татарски семейства. Първите българи, които идват тук са двама селяни – овчари от село Върбица и от Котленско – 1894 година.

  През 1900 година се заселват млади семейства от село Равна и село Кривня, Провадийско, а след 1903 година тук намират убежище и препитание стотици бежанци от Странджаско след неуспеха на Преображенското въстание. Дошлите малко по-късно шопи и габровци/1908г./ оформят разнородния състав на заселниците.

Богата е историята на селото, но нямаме ефирно време.

Подновихме селските командировки и днес се насочваме към Белоградец.

Затова започват срещите с местните:


Към Гюлзар се присъедини и нейната приятелка Недибе. И тя пожела да попее..., но нека първо се запознаем с нея : 


Гюлзар и Недибе, с които мухабетът вече не е за пред микрофона.


И двете са доволни от кмета, след песен влизаме в кметството при него.

В Белоградец сме на сладки и сладки приказки в сградата на кметството:


Али Хасанов, кмет на Белоградец... Попитах го за храмовете в населеното място:


Ще отидем пак в Белоградец, да пием вода от новия водопровод.

Наш гид в Белоградец е кметът Али Хасанов.
В неговата компания аз и фотографът Румен Сарандев отиваме към джамията, която е изградена през 1829 година, а е и реставрирана през 2011: 


И от спокойствието на джамията към това в църквата. Посреща ни Стоянка Христова: 

Така мисли Стоянка Христова, но ние смятаме, че надежда има и вярата съществува.


Предаването е "На село".

Време е да посетим овцефермата:

Чухте Назми Маджар за овцефермата в Белоградец.

Ние оставаме в комплекса:

Както чухте Белоградец е добра дестинация за семеен туризъм през уикенда. Може да подишате чист въздух или такъв с аромат на овце, да ги видите, да ги снимате, да ги покажете на своите деца.

Белоградец е известно и с виното си, затова отиваме да проверим на място неговото производство:


Време е да разгледаме масивите в района на Белоградец и да ви кажем дочуване.
За нас селото бе интересно, дано да е било така и за вас!

Хубав ден от екип ни!







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54

Плажната ивица на плаж Кабакум тъне в мръсотия и с две строителни площадки на първа линия

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мръсотия и строителни площадки в двата края на плажа на Кабакум посрещат местни и посетители на иначе един от най-предпочитаните плажове във Варна.  Не липсват и..

публикувано на 15.05.24 в 07:40