Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградата LUX на публиката – гледайте номинираните филми и гласувайте

Европейският парламент и Европейската филмова академия (EFA) в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas за пръв път правят зрителите част от Наградата LUX за кино. Призът е символ както на ангажимента на Европейския парламент към културата, така и на качественото европейско кино. Така за първи път европейските зрители ще могат да изберат своя фаворит, каза Крис Захариев - българският посланик на инициативата „27 пъти кино“ на филмовия фестивал във Венеция през миналата година.

Всеки един гражданин на Европейския съюз може за гласува за своя фаворит. Номинираните филми са три - „Тяло Христово“ на Ян Комаса, „Колектив“ на Александър Нанау и „Още по едно“ на Томас Винтерберг.

"Филмовите дни LUX всъщност са дните, в които всички европейски граждани могат да гласуват за номинираните три филма за наградата LUX. Вълнуващото в случая е, че това е награда на публиката."
Платформата за гледане на номинираните филми е отворена до 9 май Деня на Европа, допълни Крис Захариев.

"Общо взето всеки филм е много различен. Хората вече абсолютно безплатно могат да гледат и трите филма онлайн.
През последните две години и трите номинирани филма за наградата LUX „Тяло Христово“ на Ян Комаса, копродукция на Полша и Франция, „Колектив“ на Александър Нанау - копродукция на Румъния и Люксембург и „Още по едно“ на Томас Винтерберг, съвместна продукция на Дания, Нидерландия и  Швеция, са високо оценени от критиката и публиката. „Тяло Христово“ беше в надпреварата за „Оскар“ в категорията най-добър международен филм през 2020 година, а „Колектив“ и „Още по едно“ се борят за престижните статуетки през тази година с по две номинации.

"Главната идея на наградата е всъщност да обединява всички европейски публики. Като се празнува киното и изкуството. Всички заедно избираме филм на годината."
Най-високата оценка, която може да получи всеки един от трите филма е пет звезди. Гласуването за започна на 13 декември миналата година, припомни Крис Захариев.
"Май месец ще бъде също много вълнуващо, защото ще има дебати в цяла Европа. Юни е церемонията по награждаването. Хората могат да гласуват до 23 май."
И отново да припомним – и трите номинирани филма за филмовата награда LUX - Европейска филмова награда на публиката, са достъпни от платформата Festival Scope напълно безплатно до 9 май. Единственото, което трябва да направите е да се регистрирате с име и имейл.

Репортажът е част от рубриката "Рестартирай Европа" на Европейския парламент. Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с илюстрации на художника Боян Янев

Изложбата е подредена в художествен музей "Георги Велчев" и в нея са събрани произведения от различни периоди на неговия творчески път. Показани са едни от първите илюстрации на художника - част от неговата дипломна работа в Художествената академия, изпълнени в гваш, по "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен...

публикувано на 05.10.24 в 16:02

"Любимо място" - изложба на Здравка Василева

От 26 септември 2024 галерия "Ларго" организира за втори път самостоятелна изложба на проф. Здравка Василева. Експозиция е озаглавена „Любимо място“ и представя пред варненската публика колекция от живописни платна, рисувани специално за изложбата и изпълнени в характерния стил на пловдивчанката. Изискана палитра, дълбочина на цвета,..

публикувано на 05.10.24 в 13:27

Димитър Манолов и Мая Манолова с изложба живопис "Следи/ 3"

За десети път варненската галерия "Арт Маркони" посвещава изложбеното пространство на творчеството на Димитър Манолов, след като напусна този свят. Преди три години мотото на изложбите беше „Присъствие”. С него беше припомняно за яркото артистично присъствие в художествения живот, както на град Варна, така и в българската живопис на Димитър Манолов. Вече..

публикувано на 05.10.24 в 13:17

Изложбата "Срещи с безкрая" събира творби от пленер в Балчик

До 31 октомври в Художествената галерия на Балчик е подредена изложбата, резултат от деветдневния труд на художниците, участници в традиционния пленер за гр. Балчик „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“. Пленерът и за кратко фестивал е основан през 2001 г. и не е прекъсвал изданията си вече 23 години. Във времето са създадени огромен..

публикувано на 04.10.24 в 12:00

Творби на Борис Георгиев гостуват в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя за пръв път две непоказвани в града произведения на своя патрон - портретни рисунки на актрисата Роза Попова (1879-1949 г.) и художествения критик Стефан Митов (1895-1963 г.), които са притежание на Софийска градска художествена галерия. Рисунките са датирани 1928 г. Борис Георгиев..

публикувано на 03.10.24 в 19:07

Представят каталога "50 години Етнографски музей - Варна"

Етнографският музей във Варна ще представи юбилейно издание, което включва 50 експоната от фонда на музея, свързани с основните теми в експозицията, която представя бита и културата на населението във Варненския регион от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Изданието "50 години Етнографски музей - Варна" ще бъде представено от 16 часа на 10..

публикувано на 03.10.24 в 12:14

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30