Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Искър с Мариела Димитрова

| обновено на 08.05.21 в 16:43
21
Овчар в село Искър, Варненско

Тази събота, малко след 9 часа екипът на Радио Варна ще ви поведе на НА СЕЛО. Днес ще пътешестваме на северозапад във Варненска област, към община Вълчи дол и ще спрем в село Искър. Екипът ни е в състав: Добо Мързов - звукорежисьор, Румен Сарандев - форорепортер и Мариела Димитрова.


Защо едно село в Североизточна България носи името на река Искър? Историята на селото, както и на името му са любопитни. Селото се е образувало по времето, когато България е под турско робство. Според преданията оттам минавал търговски път, от Добруджа за Истанбул, първоначално е било с изцяло турско население. До 1934 селото носи названието Ак-коюн („Бяла овца“). Котленските заселници искат то да се именува Великово – на името на първият дошъл заселник българин в селото Велико Дачев от Котел, който започва като овчар на животните на един от заможните турци. Идват и заселници от долината на река Искър, които сами се наричали искърци и станали повече на брой. И въпреки, че селото носи име на пълноводна река, днес реката и някои от изворите в селото са пресъхнали...

Още от историята ни разказа днешният кметски наместник Антония Костадинова, която е от рода на Велико Дачев. След три години като читалищен секретар и библиотекар Антония Костадинова става кметски наместник на Искър. Тя е само на 22 години, все още довършва висшето си образование, но в нея местните хора, повечето пенсионери, виждат надежда за добро бъдеще на селото. За това как живеят днес 50-ната искърци, какъв е местния поминък и за градежа на църквата "Рождество на Пресвета Богородица" от местни хора разказа още Антония Костадинова. А за първия библиотекар на селото Рафаил Великов разказва Петя Маркова, която освен че е негова внучка в момента се грижи и за читалищната библиотека.

Антония Костадинова

Както всяко техническо достижение и кинематографът отдавна е изместен от телевизията, платформите в интернет и мултимедията в киносалоните. Но гледането на филми остава любимо развлечение за мнозина и днес. Имало е времена обаче, когато киното е отивало при хората. Пътуващото кино у нас е в разцвета си от края на 40-те до 70-те години на 20-ти век. Във времето, когато пристигналото кино е ставало събитие, ни връща дългогодишният киномеханик Стоян Георгиев-Кежо. Днес той е на 97 г. и освен, че е най-възрастният жител в село Искър все още с ентусиазъм разказва забележителни истории от пътуванията с кинематографа в каруцата. 

Стоян Георгиев-Кежо

Песента и днес, както някога по седенките продължава да събира жените в селото. Всяка сряда, в читалището. Пандемията прекъсва за дълго срещите им, но ние успяваме да се включим в първата им среща тази пролет. Както подобава, на масата има почерпка, всяка е донесла по нещо, а и повод има – една от тях е оженила сина си наскоро. Преди всичко малко от историята на местното читалище „Христо Ботев-1914” ни разказва неговият председател г-жа Кирилка Георгиева, а след това жените от певческата група импровизирано ще ни попоеят.


Отглеждането на животни, известно е, иска отдаване – работата около тях е от сутрин до вечер. В предаването „На село„ сега ще чуем от първо лице двама мъже как се справят със стадо от стотици овце – собственикът и наетият от него овчар. Атанас Ангелов е с овцете по цел ден. Колко дълга ще е пашата зависи от времето. Не винаги е бил овчар, но сега с овцете основен помощник му е... малко огледало. Най-хубаво е, когато овцете се прибират със закръглени като гайда – значи добре са били гледани през деня, казва стопанинът на овцете, които Атанас води на паша. Димитър Димитров е млад човек, със съпругата си и двете им малки деца са едни от най-младите жители в с.Искър.


 Стадо овце в село Искър, Варненско




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48

"Новият ден" на 10 май

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна смятат, че проектозаконът за съдебната власт е изготвен без съобразяване с критиките на представителите на прокуратурата. В становище варненските прокурори твърдят, че в има противоречия в проектозакона. К оментар на апелативния прокурор Станислав Андонов в разговор на Даниела Стойнова.  Ще ви срещнем..

публикувано на 10.05.24 в 05:49