Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят от Каменар до Куманово - ничия земя

С това усещане живеят хората в аксаковското село Куманово, защото пътят е в много лошо състояние, но всеки път когато подават жалба в община Аксаково оттам ги препращат към община Варна и обратно. Пътят е осеян с дупки и тесен и в лошо време, например мъгла, може да бъде предпоставка за катастрофи. Това разказаха за Радио Варна Мария Николова и Савина Григорова представители на новосформирания Инициативен комитет. Асфалтиране на улиците в селото, на пътя Каменар-Куманово, редовно сметоизвозване, вкл. подмяна на амортизираните казани за боклук (някои от тях пробити), както и редовен и удобен автобусен транспорт. Всичко това поискаха жители на Аксаковското село Куманово на проведеното преди дни общоселско събрание.

Каменар-Куманово е изцяло в територията на община Варна, каза аксаковският кмет Атанас Стоилов, но призна, че са необходими съвместни действия с кмета на община Варна

Цялата отсечка до село Куманово, преди входната табела, това е границата между двете общини Аксаково и Варна. Реално тази отсечка Каменар-Куманово е изцяло в територията на община Варна. Но все пак ние с кмета на община Варна трябва да имаме някакви решения, ще се постараем . Това каза в предаването "Новият ден" на Радио Варна кметът на община Аксаково Атанас Стоилов. Самият кмет на Куманово е основната причина, за да се създаде този Инициативен комитет, защото той в много от случаите не е действал адекватно, каза Стоилов.

Ще се постараем да вземем съвместно решение за новия програмен период 2021-2028 г. двете общини да кандидатстват. Такъв е и пътят Варна-Долище, от който 3.5 км. е в община Варна и 5 км. е в община Аксаково, допълни аксаковският кмет. 

Един от проблемите не само в община Аксаково, но и в цялата страна е лошото състояние на т.нар. четвъртокласни пътни мрежи – това, което е и пътя Каменар-Куманово. Това отбеляза Стоилов и в качеството си на член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Сдружението излиза с позиция, че искаме да се направи една специална програма, която всяка година да дава възможност в общините да влизат повече средства от събраните такси от винетки и тол такси. Защото на този етап всички средства се използват за ремонт на магистрали, първокласни и второкласни пътища. Най-важното за всички общини е да има една реална децентрализация, за да може средствата и данъците да остават в общината, а не с нашите данъци да се прави метрото или обходния път на София, отбеляза Стоилов. 

300 хил.лв. за всичките 23 населени места в община Аксаково

В момента бюджета в община Аксаково е 300 хил.лв. за всичките 23 населени места. Приоритетно се правят по-главните артерии и там, където кметовете ни кажат, че има най-голяма, фрапантна разлика.

Бюджетите на общините според броя на хората с постоянен адрес

Живеещите без постоянен адрес Сметосъбирането да е добре организирано и да има улично осветление в населените места в общината това е наш приоритет. Проблемът със сметосъбирането е паради факта, че в селата има много повече хора от регистрираните, използвайки Ковид кризата. Те не са с постоянен адрес, а с настоящ и това затруднява изключително много бюджета на община Аксаково. Защото бюджетите на общините не се правят по настоящ, а по постоянен адрес, паради тази причина голяма част от средствата, които идват по капиталовите разходи не могат да се използват точно за такива пътища и за инфраструктура в населеното място, защото средствата, които са на тези хора отиват най-вероятно в община Варна или в друга община, където са регистрирани.

Зелените контейнери не се ползват по предназначение

На въпроса на местните защо са малко на брой контейнерите за смет, а зелени такива за окосена трева изобщо липсват, Стоилов отговори, че контейнерите в Куманово са около 40-т и още шест зелени по проект. Три от зелените контейнери, обаче в момента са счупени, защото са били пълнени със строителни отпадъци от ремонти и строежи, които текат. При изпразването им от фирмата те се напукват, подчерта кметът. Приветстваме Инициативния комитет и ще разчитаме на него за наистина един по-голям контрол сред самите хора в селото, каза Атанас Стоилов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На първи юни децата на Варна играят навън

Инициативата на община Варна "Да поиграем навън", при която затворено за движение на автомобили е пространството между общината, градинката на Търговската гимназия  и Икономическия университет  от днес до 22 часа утре,бе посрещната радушно от семействата с малки деца, за които имаше забавни игри и спортни събития. Кметът на града Благомир Коцев..

публикувано на 01.06.24 в 16:19

Влакът Варна- Добрич закъснява с над 3 часа поради инцидент (допълнена)

Влакът Варна- Добрич закъснява до този момент със 100 минути, поради  инцидент. Наши слушатели информираха, че композицията е блъснала човек на жп линията, поради което влакът е спрян на Повеляново. До момента никой не ги е информирал, дали ще бъдат извозени с алтернативен транспорт. Влакът от Варна за Добрич е блъснал мъж с неустановена..

обновено на 01.06.24 в 15:49
Индийски работници правят навеси за защита от горещините през летния сезон

Според КНСБ, наемането на индийски работници от родния бизнес представлява нелоялна конкуренция на българските трудещи се

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов определи наемането на индийци за работа като социален дъмпинг на пазара на труда в България и на заплащането на българските работници. По думите му, преди да поканим чуждестранни работници, първо трябва да се направи опит да се привлекат онези, които не са включени на пазара на труда в страната ни...

публикувано на 01.06.24 в 15:45

Конференция на тема “Изкуственият интелект и човекът“ се провежда във ВСУ

“Изкуственият интелект и човекът“ е темата на Студентската научна конференция, която се провежда във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Събитието, организирано от Студентския съвет, обединява студенти и водещи учени в областта на изкуствения интелект. Те обсъждат перспективите пред използването на изкустевения интелект в..

обновено на 01.06.24 в 12:00

Общественият съвет към ЦИК в помощ за изборите на 9-ти юни

Общественият съвет към Централната избирателна комисия  разпространи информационни материали в помощ на гласоподавателите на изборите на 9 юни. В тях са посочени основните грешки при гласуването с хартиени бюлетини, които могат да ги направят недействителни, както и кои са основните стъпки при гласуването с машина. Днес е последният срок, в..

публикувано на 01.06.24 в 10:11

Децата в Добрич ще имат открит урок по история

Открит урок за деца на тема „Българската армия през вековете“ ще бъде проведен днес в от Регионалния клуб „46-и пехотен Добрички полк“ в градския пак в Добрич. Откритият урок се организира със съдействието и подкрепата на Регионалния исторически музей. Откритият урок е насочен основно към младежите, като целта е тяхното патриотично възпитание и..

публикувано на 01.06.24 в 08:46

Времето на 1 юни- слънчево и топло

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб югозападен вятър, по Черноморието слаб до умерен от юг-югоизток. Максимални температури между 28° и 33°, по Северното Черноморие между 23° и 26°, за Варна около 26°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 18° до 20°.

публикувано на 01.06.24 в 07:54