Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белослав твърдо против пирса за разтоварване на пропан-бутан

| обновено на 03.06.21 в 15:10
4
Снимка: Румен Сарандев

Общинският съвет на Белослав ще даде отрицателно становище на заседанието на експертния съвет на 8 юни в РИОСВ Варна по доклада за оценка на въздействието върху околната среда на предложението за изграждане на пирс към пристанището на фирма „ Газтрейд“ в Белослав.

Според замисъла, пирсът е мястото, където ще се разтоварват кораби с пропан-бутан, който ще бъде съхраняван в хранилищата за газа на територията на фирмата и оттам с вагони ще се транспортират до останалите части на страната.

На практика там се работи, но като място за съхранение, обработка и превоз на пропан-бутан от 2015 г., но без да се изполват кораби, а превозът е само с влакови и автомобилни цистерни.

За Радио Варна управителят на пристанището, което по документи е за обработка на пропан-бутан и течни горива - Пламен Стоянов, коментира, че до момента там никога досега не е акостирал кораб и няма да се случи, а това е планирано да се извършва на пирса, за чието изграждане ще бъде разглеждан окончателно доклада за ОВОС на 8 юни.

Стоянов посочи, че пирсът ще е преимущество - по-добрият вариант, тъй като така кораб, който пристава, се отдалечава с още 200 метра навътре от брега. По думите му, проблемите на фирмата с пирса (и базата) са политически мотивирани. Не може да се прави аналогия с базата на фирмата в Езерово (бел. на РВ - когато през август 2013 г. над 10 души пострадаха, вкл. един загинал от изгарянията си, след взрив на пропан-бутан в цистерни), а инцидентът тогава да се ползва като аргумент срещу строежа.

Чуйте част от неговите аргументи по време на сесията, както и репликата на кмета Деян Иванов и мнението на жител на Белослав, който работи на общинския ферибот, превозващ жителите на общината между северния и южния бряг:

"Стига едно Хитрино на България", посочва една от несъгласните жителки на Белослав, присъствала на сесията. "Информацията за проекта е оскъдна и много неща се замитата под килима. Никой няма право да поставя животът ни на карта."
Според друг от обявилите се против, "резултати от извършена симулациия на евентуален взрив показват, че обхватът на засегната зона ще бъде огромен".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Промени в обслужването на спирки по линиите 409 и 9 от 14 юни

На 14 юни 2024 година ще бъде възстановено обслужването на автобусна линия 409 от „Градски транспорт“ Варна по утвърдения по ѝ маршрут през спирка „Журналист“. Считано от 14 юни 2024 година, автобусна линия № 9 преустановява обслужването на спирки „Ген. Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“, „Журналист“ – двупосочно. След спирка „Странджа“ автобусите ще..

публикувано на 13.06.24 в 11:17
Снимката е илюстративна

Средно по 5-6 сигнала на ден за нередности в градския транспорт във Варна

Средно по 5-6 сигнала получават в градски транспорт за нередности и некоректно отношение от страна на шофьорите. Това каза Данаил Вълков, председател на борда на "Градски транспорт" ЕАД. Той посочи, че не всички от оплакванията са основателни и има субективна истина. Не винаги сигналите излизат едно към едно, както са подадени, трябва да се направи и..

обновено на 13.06.24 в 11:13

Започва ремонт и почистване на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Започва ремонт, освежаване и почистване на 140 спирки на градския транспорт във Варна. Това каза пред БНТ началникът на отдел „Общинска собственост“ в Община Варна Асен Атанасов, съобщават от общинския пресцентър. По думите му лошото състояние на съоръженията се дължи и на множеството вандалски прояви. Новата общинска администрация заварва спирките в..

публикувано на 13.06.24 в 10:57

Горещо с валежи и гръмотевици

Днес ще има променлива облачност. Ще има краткотрайни валежи, сутринта на отделни места, а късно следобед и привечер ще са на повече места, по-интензивни, с гръмотевици, отново има опасност и от градушки. Явленията ще продължт и през нощта и утре. Ще духа слаб вятър предимно от изток-североизток, но по време на валежите е възможно временно рязко..

публикувано на 13.06.24 в 06:15

Адресите без ток

На 13.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Козлодуй, ул. Русе, ул. Бачо Киро, електрозахранени от ТП 136 и ТП 1011. Временни смущения в електрозахранването са..

публикувано на 13.06.24 в 05:00

Кои ще са новите български евродепутати?

Днес изтече срокът, в който избраните за евродепутати и за народни представители в 50-ия Български парламент трябваше да декларират пред Централната избирателна комисия решението си дали избират Брюксел или София.  Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент, предаде БНР.  Журналистът Петър..

публикувано на 12.06.24 в 18:30

Предлагат референдум за намерението за изграждане на ветрогенератори край 15 добрички села

Референдум за изграждането на ветрогенератори край 15 добрички села ще инициира кметът на община Добричка Соня Георгиева. Има инвеститор, който е заявил своето намерение, а според процедурата се изисква изменение на Общия устройствен план на общината за обособяване на територии. "Засега от тях няма нищо официално, има само инвестиционно намерение...

публикувано на 12.06.24 в 18:10