Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Кацарски: Новият албум на Koka Mass Jazz ще бъде с по-различно звучене

"The Sixth Finger" ще се появи на музикалния пазар през есента

Снимка: Евгени Димитров

Koka Mass Jazz е една от българските групи, чиято музика се радва на популярност далеч извън пределите на България. Песните ѝ намират място в челните позиции на чартовете в САЩ и Великобритания, а радостното е, че и феновете ѝ в България не са по-малко. Музикантите бяха част от тазгодишното издание на фестивала Varna Jazz Days в края на май и оставиха страхотни впечатления у варненската публика.

Създател на групата е барабанистът и композитор Константин Кацарски. В предаването Улица "Събота" той сподели, че третият дългосвирещ албум на Koka Mass Jazz вече е напът. Ще носи заглавието "The Sixth Finger" и ще излезе през есента. По думите на музиканта работата по албума започва два месеца след обявяването на първия локдаун през март 2020 г.

Затварянето на държавата свари мен и семейството ми в провинцията, където имаме къща. Тогава реших да разчистя тавана и да си създам уютно пространство за работа. И така, за около месец-два, нахвърлях основните музикални идеи за този албум.

Следващото предизвикателство дойде с невъзможността да се съберем с музикантите, за да започнем записите. И тогава на помощ дойде една технология на фирмата за звукообработка и звукозапис Steinberg, която позволява на двама или повече музиканти, разделени на хиляди километри, да записват в реално време без да има никакво закъснение на сигнала. Това беше началото на записите за новия албум, а в последствие, когато нещата се поотпуснаха за кратко, започнахме и да се събираме заедно в студиото. Така лека-полека се оформи основната структура на албума.

По традиция във всеки албум на Koka Mass Jazz участват гост-вокалисти от чужбина. В "The Sixth Finger" те ще са двама - певиците Тифани Блу и Фънми Хармон. Останалите музиканти, взели участие в записите на албума, са: Кръстина Кокорска и Деси Андонова - вокал, Герги Янев - китара, Мартин Ташев - тромпет, Димитър Льолев - алт саксофон, Владислав Мичев - тромбон, Лъчезар Кацарски - хармоника, Евден Димитров, Васил Хаджигрудев и Спас Кацарски - бас, и Константин Кацарски - клавишни, барабани и перкусии.

Преди дни излезе пилотният сингъл от албума - "Safe", в който участва певицата Деси Андонова. Той подсказва и по-различното звучене на албума.

Отдавна обмислям тази промяна в звученето. Просто имах вътрешна потребност да го направя и може би ситуацията от миналата година беше катализаторът за това. Настроението и звученето, които познаваме от предишните албуми, тук присъства по-скоро като привкус. Още първото слушане на новия албум ни дава нещо съвсем ново за звука на Koka Mass Jazz. А може би и новите технологии в студиото допринесоха за това.

Целия разговор на Константин Кацарски с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

От 08-ми до 23-ти май 2024 г.  Арт Галерия  Le Papillon Ви представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които..

публикувано на 10.05.24 в 13:26

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14