Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци и храна са нужни за опазването на египетския лешояд в Провадия

5
Двойката от Провадия
Снимка: Меджнун Адемов

Завръщането на двойката египетски лешояди в гнездото им в скална ниша над Провадия развълнува за поредна година жителите на града, както и всички природолюбители и защитници. На 1 юни – Международния ден на детето се излюпи и първото бебе лешоядче на провадийското семейство, чийто вид е защитен и за него полагат грижи от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ с помощта на сътрудници по места и много доброволци. Възможно е съвсем скоро да се излюпи  и второ бебе, защото обичайно провадийската двойка има по две яйца.


Меджнун Адемов, учител по учител по философия в Професионалната гимназия по селско стопанство "Земя"  в Провадия, е сътрудникът на БДЗП в града на Крепостта Овеч. Повече от 10 години посреща и изпраща една и съща двойка лешояди.  Вече обучава и ученици в опазването на птиците, като първите им уроци са свързани с изучаването на вида, миграцията и размножаването им.


Меджнун Адемов

Всяка година защитниците на птиците се нуждаят от подкрепа, след като се родят малките. Сега е нужна храна, която да се поставя по два пъти на ден в близост до гнездото, за да се хранят родителите по време на растежа на малкото. Имаме нужда от подкрепата на ферми, в които се отглеждат животни, които не са третирани с лекарства, каза Меджнун Адемов, за да се осигури храна на лешоядите. Нужни са и доброволци, които денонощно да наблюдават гнездото, когато дойде време за първия полет на малките. Наблюдението се извършва в близост до гнездото със специална техника, а целта е да се наблюдават малките при първия полет,  защото, ако той е неуспешен – лешоядчетата падат или се заплитат в клоните на дървета и много често загиват.

Над 10 години животът на защитения вид в гнездото на лешоядите над Провадия се наблюдава денонощно с видеокамери.

За всички тези години в Провадия сме свидетели на излюпването на 14 малки бебета-лешояди и успешното им отлитане от гнездото, разказа още Адемов.

България и в частност Провадия са иноватори в света по наблюдението на защитените птици в дива среда, защото това се случва за първи път у нас, допълни Адемов. След страната ни подобно наблюдение започва в Израел и Армения, а в момента чрез нашите камери животът на египетския лешояд се наблюдава от 140 страни по целия свят.

Египетски лешояд

Египетският лешояд  – свещената птица с индиански профил, е най-дребният и единственият мигриращ от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. С размах на крилете до 180 см и дължина на тялото 60–70 см, той е известен още под името „малък лешояд“.

В момента египетският лешояд е световно застрашен вид с тенденция към намаляване на неговата популация, което го прави една от най-бързо изчезващите птици на планетата. В миналото видът е бил повсеместно разпространен на територията на България.

Тенденцията към намаляване на популацията на египетския лешояд и нестихващите заплахи, пред които е изправен видът като поставянето на отровни примамки, незаконното убиване, токови удари и сблъсъците с ветрогенератори, прави неговото оцеляване все по-трудно. Ето защо от БЗДП работят за подсилване на Балканската популация на египетския лешояд чрез алтернативни подходи – отглеждане на птици на затворено, които да бъдат пуснати на свобода с надеждата те да сформират двойки и успешно да се размножават.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път във Варна ще бъде разкрит детски гинекологичен кабинет

Скоро във Варна ще отвори врати първият за града специализиран кабинет по детско-юношеска гинекология , каза за Радио Варна акушер-гинекологът д-р Владимир Нешев. Той ще бъде в ДКЦ I "Света Клементина".    Специалистът изтъкна важността на профилактика при момичетата във възрастова група 9-14 години. "Всеки акушер-гинеколог в града може да..

публикувано на 18.06.24 в 08:40
Снимката е илюстративна

Обмислят изграждането на детска градина и ясла в бившето Оздравително училище

В сградата на бившето Оздравително училище „Д-р Никола Димитров“ (т. нар. „климатично училище“), което се намира в курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, може да се изгради детска градина с яслени групи, съобщиха от общинския пресцентър.  Теренът е с площ около 3 дка, 100% общинска собственост, но има голяма денивелация. На сградата е..

публикувано на 18.06.24 в 08:07

Без промяна в цената на мидите тази година, как да познаем пресните?

Няма промяна в цената на мидите през последните няколко години. Това съобщи за Радио Варна продавачът на миди в района на Карантината във Варна Мариян Петков.  Пресните двучерупчести трябва да са затворени. Ако са леко отворени (така както стоят във водата), когато се почукат с нокът, трябва да се затворят. Ако това не се случи, те не са..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

Лесна работа: Хмм...

Изборната тема още не е отшумяла, а това е добър повод в рубриката „Лесна работа“ да се включим в голямото мислене с някои скромни разсъждения по отношение на обществената хармония. Ние – избирателите отдавна сме наясно, че пари няма, цените се качват, данъците са недостатъчни, минималната работна заплата трябва да се повишава, за да се..

публикувано на 17.06.24 в 14:17

Радио Варна в Украйна (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Журналистът Доротея Николова и фоторепортерът Румен Сарандев от Радио Варна разказват от първо лице за Украйна.  Специалните ни пратеници в момента са в Одеса...   За живота на украинците в условията на поражения в украинските градове... Ще очакваме техните снимки и репортажи, в които ни запознават с живота в Украйна, с хората, които живеят там, и с..

публикувано на 17.06.24 в 12:30

Студентите от специалност "Хореография" на ВСУ „Черноризец Храбър“ представят магията на българския танц

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" кани жителите и гостите на Варна на Годишния концерт на студентите от специалност "Хореография", който ще се проведе на 19 юни 2024 г., от 18:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица. Тази година концертът обещава да бъде истинско празненство на фолклорното танцово..

публикувано на 17.06.24 в 11:40

Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на бизнеса

Предстои поредно издание на конференцията  Digital4Varna. Фокусът върху нея и тази година е к ачественото съдържание - текст, видео, снимки.   Добре информиращите статии, интересните блог постове, увлекателните видеоклипове и визуално привлекателните графики не само носят стойност на аудиторията, но и създават доверие и лоялност към бизнеса,..

публикувано на 17.06.24 в 11:05