Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличва се броят на заболяванията, свързани с работата

Снимка: olympicbg.org

Мускулно-скелетните увреждания са все по-често срещания здравословен проблем, свързан с работа в България. При около 60 % от работещите се наблюдават заболявания или оплаквания в тази област. Това отчита проучване на КНСБ, проведено сред 2 000 синдикални членове в три отрасъла у нас – здравеопазване, строителство и лека промишленост. За Европа процентът е близък , но по-нисък. Данните обяви днес инж.Огнян Атанасов, секретар на КНСБ, по време на семинар с работодатели по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. 

Свързаните с работата мускулно-скелетните заболявания някак ги пропускаме, а те излизат на трето място след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания, подчерта Атанасов, който е експерт и в Европейската агенция по безопасност и здраве при работа. По думите му вече се мисли за нова европейска директива в тази връзка.

Тази тенденция към увеличаване на мускулно-скелетните увреждания синдикалистът обясни с липсата на ергономични условия на работа у дома за 30 % от работещите българи, които се трудиха дистанционно през последната година. Става въпрос за ергономичен стол, бюро, добър монитор и подходящо осветление.

През последните два месеца процентът на работещите дистанционно българи е спаднал от 27 на 17-т, обяви още Атанасов. Той прогнозира, че броят им ще спадне до около 10 %, но няма да се върне до предпандемичните 3-5 %. Съвсем нормално е да я има и хибридната форма – например три дни вкъщи и два дни в офиса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

505 свободни места за първокласници са обявени на трето класиране

505 свободни места за първокласници са обявени на трето класиране в общинските училища във Варна за учебната 2024/2025 година. Днес електронната система за прием отвари за регистрация на нови и за редакция на заявленията за децата, които не са класирани до момента. Два са дните – 24 и 25 юни (понеделник и вторник), в които системата е активна...

публикувано на 24.06.24 в 14:21

ПП-ДБ на консултациите при президента: Оставаме в опозиция

Президентът Румен Радев продължава с консултациите за кабинет.  След среща с ГЕРБ-СДС и ДПС, третата политическа сила, с която разговаря държавният глава, е ПП-ДБ.  ДПС на консултациите при президента: Най-нормалното е да бъде подкрепен мандатът на победителя Бойко Борисов: Ще предложим правителство на малцинството (обновена) "Ние казваме,..

публикувано на 24.06.24 в 14:08

Повече влакове между София и Бургас от тази седмица

Още от тази седмица БДЖ ще увеличат влаковете между София и Бургас. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководствата на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. Министърът поиска пълна проверка на всички обстоятелства, свързани с влакa от София до Бургас в петък вечер...

публикувано на 24.06.24 в 13:58

ДПС на консултациите при президента: Най-нормалното е да бъде подкрепен мандатът на победителя

Президентът на Република България Румен Радев продължава консултациите за кабинет. След срещата с ГЕРБ-СДС, той провежда разговори с ДПС.  Бойко Борисов: Ще предложим правителство на малцинството (обновена) Хората категорично казаха, че не искат нови избори, подчерта Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС.  Най-нормалното нещо е да бъде..

публикувано на 24.06.24 в 11:04

НАП напомня: Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите. За периода от завършване на средното до започване на..

публикувано на 24.06.24 в 10:53

Туристическият министър: До 2-3 дни в морето край Кранево ще може да се влиза без ограничения

До два-три дни в морето край Кранево ще може да се плува без ограничения, очаква се пробите да се нормализират. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев пред Нова тв. В Кранево се прави необходимата превенция срещу замърсяването.  Пречистена вода се е изляла в морето, каза Милошев.  Той добави, че пробите на химическия състав на водата..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

Във Варна обявяват четири конкурса за предоставяне на социални услуги

Община Варна обявява четири конкурса за организации, които да предоставят специализирани социални услуги. Те са предназначени за различни групи – деца със специални потребности, пълнолетни лица с увредено зрение, възрастни хора в нетрудоспособна възраст, както и разкриване на Ресурсен център за пълнолетни лица в неравностойно положение. Кандидатите..

публикувано на 24.06.24 в 10:17