Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство Димови - пазителите на най-вкусните закуски във Вълчи дол

| обновено на 10.06.21 в 10:42
9
Даниела и Димчо Димови в своя малък рай, на една врата разстояние от дома
Снимка: Нина Милошевич


Няма по-добра храна от закуската, а днес е и Спасов ден. Хлябът, насъщният е храната, която трябва да присъства на трапезата ни винаги. Няма по-голямо нещо от хляба са казали старите хора.

Хубаво е, че все още има хора, които пазят старите рецепти в тефтер и го разгръщат всекидневно. Влизаме във фурната на Димчо и Даниела Димови във Вълчи дол. Всеки казва, че няма как да не дойдеш в този град и да не хапнеш във фурната на Димчо.

Димчо и Даниела Димови са семейство усмихнати, сърдечни, големи хора с голяма душа. Ревностни почитатели са на Радио Варна. Слушат ни непрестанно на един доста стар касетофон, леко счупен, но пък свири на честотите на любимото радио. Домакините, обаче имат забележка, цитирам ги: "Казвайте кое произведение слушаме в минутите за класика сутрин. Ние всеки ден преди новините в 10ч. поздравяваме екипа на пекарната с вечната класика". Вслушваме се в съвета им.

Започнал преди години в една известна сладкарница на ъгъл на Червения площад във Варна, майстор Димчо прави най-вкусните северинки във Варна. Помните ли ги, сочни и със сметана отгоре. Учил е занаятът от големите в сладкарството, Бабаеленов и бат' Реджеп, казва Димчо. Завършил е ТОХ (бел. на авт. Техникум по обществено хранане) във Варна. Преди време наследява фурната от дядо си във Вълчи дол и решава заедно със съпругата си Даниела да отидат за малко и да пробват какво ще излезе от тая работа с пекарната. И така от 93-та, 94-та година са еталон за вкусни, прясно изпечени закуски, хляб и дори козунаци във Вълчи дол.

Една врата дели семейство Димови от дома и от фурната. И тя се намира точно там - вътре по средата. Работата и домът са на едно място, така, както бащата на Димчо му го е оставил. Да не пропуснем да ви кажем, че най-важното, което има Димчо от баща си е рецептурната книжка с точните пропорции за вкусните закуски. Както самият Димчо казва, тефтерът е толкова мазен, защото непрестанно е в употреба. Тефтер - богатство, който се разгръща всекидневно, за да се приготвят от вкусни, по-вкусни закуски. В тази работа няма експерименти, казва Димчо. А си сбъркал с някоя проба, а си останал без клиенти. А те, клиентите им са всеки ден на дългата опашка в центъра на Вълчи дол. Чакат, защото няма по-вкусни от закуските на Димчо и Даниела Димови. Направени по стара българска рецепта със свинска мас, сирене и с любов, разбира се. Във всяко нещо трябва да се вложи любов, казват семейство Димови.

Среща, колкото сърдечна, толкова и вкусна. Среща, неслучайна в деня на Възнесение Господне. Празник на хлебари и сладкари.

Честит празник Даниела и Димчо Димови!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30