Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Гурково

"Стига и сърце, Гурково е в нашите ръце". Под този надслов жителите на балчишкото Гурково се обединиха и дадоха старт на добронамерената инициатива да почистват и облагородяват селото си. Инициатори са група мотивирани членове на НЧ "Свобода-1897". Първата се проведе на 29 май със сборен пункт читалището в селото. Нейните задачи - окосяване и почистване двора на културния дом, боядисване на оградата му в цветовете на националния трибагреник, както и засаждането на цветя пред паметника на генерал Гурко. Участниците работиха безвъзмездно, въоръжени с градински инструменти и друг инвентар, който осигуряват сами. В акцията се включиха и чужденци, които живеят в селото.


"Когато след дълга пандемия и последвала икономическа рецесия бюджетните средства не достигат, стига и сърце, на което селото му е свидно, и ръце, които милеят за него. Това е движещата идея на участниците, които с труда и грижата си изразяват съпричастност към недостатъчния бюджет на кметството на село Гурково", споделят част от инициаторите Натали Николов и Поликсения Петрова. Имат набелязани още задачи, които ще бъдат изпълнени в следващи акции, планирани веднъж месечно. Доброволците ще помагат и на хора, които не могат сами да поддържат двора и пространството пред дома си.

С много хъс искаме да изглежда по-добре нашият обществен център, споделя Натали Николов, която е един от новите жители на Гурково, тук е от 2016 година. Идва от Германия, където работи като учител по английски език и преводач. Професията и дава възможност да работи дистанционно. Избират Гурково, защото според тях това е най-китното село около Балчик.



"Този първи ден за нас бих го нарекла летящ старт. Сградата на това читалище е строена безвъзмездно от хората на Гурково през 1958. Те са дали доброволно труда си, нещо, което продължаваме като традиция. Надяваме се поне веднъж месечно, през лятото да има такава акция, когато има нужда от много косене. Следващата точка ще бъде на барбекюто, където идват и много балчиклии, и жители на съседни места. То е приказно, то беше една от причините да изберем това село", откровена е Николов.

71-годишната Златка Стоилова бе сред най-възрастните в акцията, живее в Гурково от 39 години. "Като сме на крака, ще участваме отново", каза тя и приветства съседите си - англичани, поляци, чехи, германци, които освен че учат български, са омагьосани от нашия фолклор. 10-годишният Васил Златев и 12-годишният му приятел Кристиян Илиев боядисваха с желание портала на читалището и обещаха пак да се включат в инициативата.


Идва ново начало след пандемията за близо 40-те самодейци. В това е убедена Албена Войчева -  читалищен секретар от 9 години. "За това време читалището напредна много, създадоха се нови групи, донесли златни медали и първи места, но пандемията ни покоси.  За читалищната самодейност последната година мина много трудно. Заради ограничения-та трябваше да разделяме хората за репетициите, но сега идва ново начало. Първата изява на нашите певици е на 26 юни в село Дебрене на фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа", сподели Войчева.

Албена Войчева, читалищен секретар, с. Гурково, община Балчик


Неприятна тема е свитият бюджет. От миналата година кметството не е второстепенен разпоредител. "Срещаме затруднения, когато нямаме основни финансови средства за посрещане на елементарни нужди, за горива, за почистване, консумативи и др. Да не говорим за текущ ремонт на дупки и тротоари", коментира проблемите на селото кметът Тодор Георгиев.


По думите му основното препитание в Гурково е земеделието, няколко семейства се занимават с оранжерийно зеленчукопроизводство, пчеларство, туризъм. Стремежът към изолация срещу коронавируса активизира строителството в селото, смята гурковският кмет. Хората търсят здравословна среда и спокойствие не само сезонно, но и целогодишно. За последната година към 620-те постоянни жители са се присъединили нови 34-ма души.


Селото, носещо името на руския генерал Гурко, се намира на 9 километра от Балчик. Там ви посрещат високи дървета, плодородна добруджанска равнина и чистите усмивки на жителите.

Предаването "На село в Гурково" с автор Албена Иванова може да чуете в прикачения звуков файл.

Снимки: Албена Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плажната ивица на плаж Кабакум тъне в мръсотия и с две строителни площадки на първа линия

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мръсотия и строителни площадки в двата края на плажа на Кабакум посрещат местни и посетители на иначе един от най-предпочитаните плажове във Варна.  Не липсват и..

публикувано на 15.05.24 в 07:40

Еманюел Макрон препоръча Варна като туристическа дестинация в социална мрежа

Варна бе спомената на първо място сред други градове като Сплит, Рим, Лисабон и Залцбург.  Това става по време на рубриката „отговори на Младите за Европа“ в социалната мрежа, популярна сред млади хора, Инстаграм. Там президентът на Франция коментира любопитни за французите теми, като един от въпросите беше „Коя дестинация бихте ни посъветвали да..

публикувано на 14.05.24 в 17:51

На 19 май жителите на Балчик да се оглеждат за дарове от националната кампания "Зелено четене"

В четвъртото издание на Национална кампания "Зелено четене" Балчик се включва чрез читалище "Васил Левски". На 19 май жителите и гостите на Белия град да се оглеждат за книгодарове, приканва за участие читалищният секретар Елица Стайкова. Петдесет български автори са дарили свои книги, които тя се надява да достигнат до повече хора. Търсете ги на места..

публикувано на 14.05.24 в 17:31

Върнаха в природата три спасени мечета

Успешно върнаха в природата три мечета, останали без майка миналата година. В  рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха  уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина.  Спасителни екипи пуснаха мечетата на свобода на внимателно подбрано  място, местообитание на кафяви мечки на територията на..

публикувано на 14.05.24 в 17:25

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с трето издание

На 19 май, неделя, от 11 до 18 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Варна ще бъде домакин на национална конференция за предучилищното и началното училищно образование на 4 и 5 юни

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование“ ще се проведе в курортния комплекс "Златни пясъци" на 4 и 5 юни.  Очаква се в събитието да се включат над 200 учители и директори от учебни заведения в цялата страна, представители на институции, неправителствени организации, образователни експерти и други...

публикувано на 14.05.24 в 14:53
ИУ, Варна

ИУ-Варна връчи годишни отличия на студенти и свои възпитаници

Академичнни отличия връчи днес ръководството на варненския Икономически университет по повод навършването на 104 години от основаването на висшето учебно заведение. Тържествена церемония, официални гости, много поздравления и концерт съпътстваха проявата, която се проведе в зала Аула на университета. Николай Колев получи наградата „Успешно..

публикувано на 14.05.24 в 14:50