Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалният и конгресен център на 35 години

Фестивалният и конгресен център - един от съвременните символи на Варна, става на 35 години.  Той е открит на 16 юни 1986 г.  Архитект на сградата е арх. Косьо Христов. Първоначално той е наречен „Фестивален комплекс Людмила Живкова“ и е филиал на Народния дворец на културата (НДК, след 1990 г. Национален дворец на културата), изграден в София по нейна инициатива през 1981 г. и също първоначално носител на нейното име. Сградата е разположена на площ от 4 декара. Разполага с 12 зали с различен капацитет - от 50 до 1000 души.

Архитект Косьо Христов разказва в интервю от фонда на Радио Варна за големите проекти на града, в които е участвал.  Той е един от най-успешните архитекти, завършили архитектура в някогашния Държавен университет Варна (1947-1953), където се дипломира при проф. Петър Загорски, с проект по жилищни сгради.

Бил е главен архитект на Варна. Казва, че бъдещето на един град зависи много от хората, които го населяват, но най-вече от хората, които го управляват. На мнение е, че на Варна й липсва метро. Не е привърженик на небостъргачите, определя ги като неудобни за живеене, неудобни и за обществена сграда. Архитект Христов е участвал в конкурс за възстановяването на Световния търговски център. Дава идея за бърза евакуация по време на инцидент, аналогичен на този в двете кули.

Арх. Косьо Христов работи в Проектантска организация Варна от самото й създаване. Живее известно време в Тунис и Либия, където също има реализирани обекти. Автор е на множество забележителни сгради във Варна и областта. Знакови за неговото творчество и за Варна са Фестивалният и конгресен център, минералната баня „Гъбата”, хотел „Черно море”, сградата на бившия Научно-технически съюз, реконструкцията на Кукления театър, кино „Добрич”, плувни басейни във Варна и Добрич, много жилищни и обществени сгради.

За своето забележително творчество арх. Косьо Христов е носител на много отличия, между които орден „Г. Димитров” за ФКЦ, Награда „Варна” за цялостно творчество и на Съюза на архитектите – „Златен капител“.

Арх. Христов е роден на 5 юли 1922 г. в с. Мировци до Нови пазар. Той завършва гимназия в Шумен, след което е мобилизиран на фронта за 5 години. По време на следването си работи като художник, за да се издържа. Голям майстор на портрета, Косьо Христов е създал стотици творби в различни техники и формати, включително и по поръчка на големия български акварелист Константин Щъркелов, негов преподавател в университета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обелиски от стиропор сред атракциите на фестивала "БУНА" тази година

Обелиск от стиропор и Черно море от битум – тези и други творения на съвременното визуално изкуство ще виждат варненци в различни места в града в рамките на фестивала „БУНА“ тази година.  Откриването на най-големия фестивал за визуално изкуство в България ще бъде в 13 часа утре, 24 май, на стълбите на ул. "Дръзки".  Церемония по откриването на..

публикувано на 23.05.24 в 17:50

В ОУ "Цар Симеон I" откриха барелеф на патрона си

Откриха барелеф на цар Симеон I в едноименното основно училище във Варна. Произведението е дело на скулптора Николай Нинов. За осъществяване на идеята за скулптурата на владетеля, чието управление е наричано "Златният век" и е белязано от разцвета на книжнината, приноса са си дали десетки дарители. Идеята започна през декември 2022 година на коледен..

публикувано на 23.05.24 в 16:40

Млади учители от Хуманитарната гимназия във Варна: Работата с деца е предизвикателство и дар

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май тази година във Варна. Сред тях са учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски".  1 288 деца учат в гимназията.  "Усещам този празник като най-светлия, най-българския празник", подчерта директорът Емил Груев.  Даниела Стойнова ни среща с младите учители..

публикувано на 23.05.24 в 15:10

Варненските ученици от Zentix се класираха 21-ви в световна надпревара по роботика

Отборът на варненските ученици по роботика - Zentix, който участва във FIRST LEGO League Open European Championship в Норвегия, се класира на 21-во място в напревара с още 50 отбора от цял свят.  Освен че надминаха постиженията си от националното съревнование в Бургас от края на април, по време на състезанието отборът се потопи във вдъхновяващата..

публикувано на 23.05.24 в 14:00

Млади художници на графити се захванаха да почистят драсканиците в Добрич

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24 май, млади художници на графити се заеха със задачата на почистят обществените сгради в Добрич , които с надраскани неправомерно със спрей. Инициативата е на Община Добрич, която се обръща за помощ към местния художник Радослав Рудачев. Идеята на местната власт е не само да почисти сградите,..

публикувано на 23.05.24 в 12:23

Онлайн търговци прикриват произхода на стоки

Онлайн търговията е като един голям необятен океан, който предоставя удобства за потребителите, но от друга страна крие и рискове. Един от тези рискове е, ако потребителят попадне на стока, която онлайн търговецът представя под свой бранд, но всъщност е закупена на ниска цена от страна извън Европейския съюз. За подобни нелоялни практики..

публикувано на 23.05.24 в 09:02

Фермерски фестивал "Екокошница" в Балчик и Генерал Тошево

Местната инициативна група „Балчик - Генерал Тошево“ организира два фестивала под надслов „Традиции и иновации в  производството и промотирането на  местни и биопродукти“: на 25 май в Балчик, а на 26 май в Генерал Тошево.  Събитията се организират по проект „Екокошница, моля“, в който сдружението е партньор заедно с пет словенски и още два български..

публикувано на 22.05.24 в 19:14