Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скейтбордингът - от хоби до професионален спорт

Снимка: БГНЕС

На 21 юни отбелязваме Международният ден на скейтбординга. За някои хора карането на скейтборд е просто хоби или средство за придвижване. От дълги години скейтбордингът е професионален спорт, който вече е част от голямото олимпийско семейство и ще дебютира на Игрите в Токио след около месец.

Град Варна е един от пионерите в развитието на скейтбординга у нас. Това става благодарение на школата "Прогресия" към Скейт клуб "Варна", в която десетки деца и младежи са усвоили тънкостите в този изключително атрактивен и набиращ популярност спорт и вече печелят медали от състезания.

Председател на клуба и инструктор в него е варненецът Светлин Тодоров, който е отдал немалка част от живота си на скейтбординга. Запалва се по спорта още от 14-годишен, но казва че в днешно време децата започват от много по-рано да се учат да карат.

"Първото нещо, на което учим децата в школата е правилната стойка. Тя е основата. Ако успееш да я овладееш, тогава много по-лесно можеш да научиш и останалите трикове", каза Светлин Тодоров.

Според специалиста, за да е успешен един скейтбордист, той трябва да притежава воля и характер.

"В скейтбординга има много падания. Ако не се откажеш при първата трудност - тогава със сигурност ще успееш", коментира още той.

Децата от школата тренират на рампата в ХАЛЕ 3 в центъра на Варна, която е единствената професионална в града.

Светлин Тодоров сподели, че в момента няма подходящи условия във Варна за тренировки на открито, както е било преди години.

"Трябва да има повече скейт-паркове и специализирани площадки, тъй като хората, които практикуват този спорт се увеличават с всяка изминала година. Работим усилено в тази посока с Община Варна. Рампите на площадката на входа на Морската градина са направени изцяло по инициатива на скейтърите, но не са на нашия клуб", каза Тодоров.

Светлин Тодоров е щастлив, че скейтбордингът е вече олимпийски спорт и изрази надежда, че след време и България ще има свои представители на най-големия спортен форум на планетата.

По повод Международният ден на скейтбординга, от Скейт клуб „Варна” организират импровизирани състезания в Морската градина, Двореца на културата и спорта, пред Кръглата банка, както и на голямата рампа в ХАЛЕ 3, където довечера ще има и томбола с награди.

Чуйте повече в разговора на Иван Барбов със Светлин Тодоров:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Световния ден на сърцето

На 29 септември отбелязваме Деня на сърцето. Инициативата е глобална и е създадена от Световната федерация по сърце (World Heart Federation) с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света,..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
В Силистра започва кампания за превенция на телефонните измами.

Двойно увеличение на телефонните измами

"Трябва хората да проверят дали телефонния номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни". За това предупреди Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция. По думите ѝ от началото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами,..

публикувано на 28.09.24 в 15:45

Първото издание на фестивала ПивоVarna идва с богата програма и много бира

ПивоVarna е най-новият варненски фестивал, посветен на бирата! Първото му издание ще се проведе от 3 до 6 октомври на пространството под Пантеона в Морската градина, а амбициите на организаторите са събитието да се превърне в най-големия ежегоден фестивал на бирата в България. Богата музикална програма, над 50 вида бира от няколко континента,..

публикувано на 28.09.24 в 15:30

Информационен ден за репродуктивното здраве се провежда във Варна

Информационен ден за репродуктивното здраве организират от фондация „Искам бебе“ и община Варна. Медиен партньор е Радио Варна, а събитието продължава до 17 часа на алеята пред радиото. Всички, които желаят, могат да получат безплатни консултации от водещи специалисти - д-р Симона Анжел, доц.Стефан Кисьов, д-р Веселина Добрева и Катя..

обновено на 28.09.24 в 15:06

Под 1% от изследвания пчелен мед е с наличие на забранени лекарства

Мнозина наричат пчелния мед натурален антибиотик от природата, за който знаем, че е изключително полезен за здравето. За да е така обаче, медът трябва да е истински, качествен и по възможност да не съдържа той самия някакви антибиотици или други лекарствени препарати. Уви. Случва се контролните органи в лицето на Българската агенция по..

публикувано на 28.09.24 в 14:15

Семейният празник "Варна играе" - тази събота в Морската градина

За седми пореден път във Варна ще се проведе  семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“.  Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

обновено на 28.09.24 в 08:49

CINELAND® ЗАВРЪЩА IMAX ИЗЖИВЯВАНЕТО® В „CINELAND GRAND MALL“ - ВАРНА

Cineland®, новият оператор на кинокомплекса в Grand Mall - Варна, обяви днес, че зрителите, които ще посещават кинокомплекса, отново ще могат да се насладят на най-иновативното в света кино изживяване, когато IMAX® локацията отвори врати отново в края на ноември тази година. IMAX локацията ще бъде изцяло обновена с луксозни „реклайнър“ седалки,..

публикувано на 27.09.24 в 17:10