Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират мнения и препоръки за проекта за леко метро във Варна

12
Снимка: Live.Varna.bg

Мнения и препоръки относно вариантите за изграждане на градска железница (леко метро) във Варна могат да бъдат изпратени до 05.07.2021 г. включително на имейл адрес gamzakova@abv.bg, съобщиха от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство към Община Варна. Пълната разработка е достъпна в сайта на Община Варна – https://varna.bg/bg/1460.

Вчера представителите на медиите бяха запознати с предпроектните проучвания за изграждане на градска железница, предстои публично представяне пред варненската общественост. Проучването е извършено от частна фирма. Анализите разглеждат различни варианти на изграждане на железницата, успоредно с разширяването и продължението на бул. „Цар Освободител“ до Летище-Варна, както и до Индустриална зона-Варна. Проектът е съобразен изцяло с изискванията на ЕС за нови екологични системи за транспорт в градски условия, отбелязват от общинската пресслужба.


Разработката предвижда 7 участъка на трасето на железницата, на които е направен подробен анализ на възможностите за реализация на скоростен екологичен транспорт:

1. От Летище Варна до бул. „Христо Смирненски“ по бул. „Цар Освободител“. Дължина – 6,635 км, наземно автономно жп трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености – слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с булеварди и улици.

2. От Летище Варна до Индустриална зона Варна. Дължина – 16,618 км, наземно автономно жп трасе, южно от АМ „Хемус“, съгласно ОУП на Аксаково. Особености – незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

3. От бул. „Христо Смирненски“ до жп гара Варна. Дължина – 4,394 км, подземно железопътно трасе. Особености – силно застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с булеварди и улици.

4. От бул. „Христо Смирненски“ до КК „Златни пясъци“. Дължина – 18,019 км, наземно, автономно железопътно трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености – смесено застрояване в градската част и незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания на булеварди и улици.

5. Отклонение от участък 2 от общински път VAR 2021 (/I-2/-Игнатиево) през село Казашко и планиран мост над Варненското езеро, направление – с. Приселци и град Бяла. Дължина – 14,933 км, наземно, автономно жп трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености – незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

6. Отклонение от бул. „Цар Освободител“ до ул. „Девня“ по бул. „Република“, дължина – 2,885 км, наземно, автономно жп трасе. Особености – слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

7. Отклонение от пътен възел до Летище Варна до гр. Аксаково. Дължина – 3,35 км, наземно, автономно жп трасе, съгласно ОУП на Аксаково. Особености – слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

В предпроектното проучване са представени и общи сведения за леките градски железници в Европа и по света, за градове, които са близки по население и натовареност на транспортната система до Варна – от Германия, Белгия, Дания, Нидерландия, САЩ. Проектът е съобразен изцяло с изискванията на ЕС за нови екологични системи за транспорт в градски условия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейство от Варна се зарази с морбили

Пет случая на морбили са регистрирани във Варна през тази седмица. Заразените са от едно семейство – четири деца, които са от 2 до 7 години, и възрастен. Състоянието им е добро, съобщава БНТ. Децата нямат имунизация срещу морбили, нямат поставени и други ваксини. Наскоро членовете на фамилията са се върнали от чужбина, където се предполага, че са се..

публикувано на 14.06.24 в 19:52

Депутатите от Варна

Варна изпраща 16 депутати в следващия парламент. Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани, тогава ще са напълно ясни имената на новите депутати. ГЕРБ-СДС имат 5 мандата. В 50-ото Народно събрание влизат..

публикувано на 14.06.24 в 19:19

Средно по 1000 души даряват безвъзмездно кръв на месец в Кръвния център във Варна

Няма недостиг на кръв и тенденцията за увеличаване на кръводарителите вече е стабилна. Средно по 1000 души даряват безвъзмездно кръв на месец в Кръвния център във Варна, каза неговият директор д-р Жанина Йорданова.  Десет медала и осем плакета на индивидуални дългогодишни кръводарители и на институции, допринесли за тази кауза, връчи д-р Жанина..

публикувано на 14.06.24 в 16:51

Общинските съветници от "Възраждане" поискаха оставката на кмета на Община Добрич

Общинските съветници от Възраждане поискаха оставката на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов. Те са в готовност да внесат декларация в деловодството на Общината заседание и призовават кмета да с оттегли от поста си и да се пристъпи към организирането на частични избори в община Добрич. Цитираните причини за исканата оставка на кмета на Община..

публикувано на 14.06.24 в 16:42

ЦИК: Над 58 000 са недействителните гласове

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласа, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648. Намерените в избирателната кутия хартиени бюлетини са малко над 1 454 000, а от машинното гласуване - близо 815 300. 63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого", предаде БНР. Това показват данните на  Централната избирателна комисия от..

публикувано на 14.06.24 в 15:56

Автобус с 36 деца от добричко училище катастрофира край Омуртаг, учениците са в добро състояние

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, област Търговище. Инцидентът е станал около 12 часа днес. По информация на полицията автобусът е самокатастрофирал. В него са се возили 36 деца, като всички вече са прегледани в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище. Оттам информираха, че няма деца с..

публикувано на 14.06.24 в 15:12

"Лъжеш ли?": "Възраждане", БСП и ГЕРБ с най-много неверни твърдения в предизборната кампания

Най-много неверни твърдения в национален ефир по време на предизборната кампания за вота 2 в 1 са изказани от кандидати на ПП "Възраждане", БСП и ГЕРБ-СДС. Това са изводите от поредното проучване на доброволческата инициатива "Лъжеш ли?",  която има за цел да изследва и обобщи участията на българските политици в интервюта и дебати и да провери доколко..

публикувано на 14.06.24 в 14:45