Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морското наблюдение на България става интегрирано

3
От ляво на дясно: кап. Живко Петров, изпълнителен директор на ИАМА, контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на РБългария и Румен Николов, директор "Аварийно-спасителна дейност" на ИАМА
Снимка: Мариела Димитрова

Национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение изгражада Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Наблюдението ще е базирано на европейския модел за морско наблюдение и обмен на информация. По този повод днес във Варна се проведе откриваща среща по проекта известен и като ИнБулМарС 2.

Това е трети етап на проекта, започнал преди повече от четири години по проект на ЕК за създаване на обща европейска среда за морско наблюдение и обмен на информация (EUCISE 2020). В началото, InBulMarS 1 е бил за обследване на наличните системи България за наблюдение и техните параметри и как те да се свържат с европейските. Сега с InBulMarS 2 предстои изграждане на връзката на българската информационна система с европейските сървъри. Това обяви кап. Живко Петров, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Той и контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Репуплика България дадоха примери за приложеноето на интегрираната система:

Общият бюджет на проекта ИнБулМарС 2 е 3 017 090 лв., от които 2 262 817 лв. (85%) са предоставени от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а националното съфинансиране е в размер на 754 272 лв. (15%). Крайният срок за изпълнение на проекта е 4 февруари 2023 г. като Изпълнителна агенция „Морска администрация“ е бенефициент.
По проекта предстои доставка, инсталация и персонализация на интерфейс за националната система, чрез който участващите организации ще могат да получават и споделят необходимата информация, съобразно правомощията им в Българското морско пространство.  А те са Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Военноморските сили на Република България, Главна дирекция „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Проектът ИнБулМарС 2 ще допринесе за постигането на по-бърза и по-висока морска осведоменост, а целта е осигуряване на по-сигурни и по-безопасни морета по европейското крайбрежие. Крайният срок за изпълнение в България на проекта ИнБулМарС 2 е февруари 2023 г., а в целия Евросъюз да заработи от 20215 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотелиери основаха нова Българска хотелска асоциация

Представители на най-големите хотелски вериги у нас основаха Сдружението "Българска хотелска асоциация“. Вписването в Търговския регистър е от 14 май 2024 г. Учредителите са 13, съобщи за Радио Варна Красимира Стоянова – изпълнителен директор на КК „Албена“ АД. Стоянова е един от членовете на Управителния съвет на новоучредената Българска хотелска..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

БАН подкрепи университетите

Ръководството на Българската академия на науките изцяло подкрепя позицията на висшите училища, изразена в публикуваното отворено писмо до държавните институции от 14 май 2024 г., се казва в становище на БАН във връзка с писмото на Съвета на ректорите. Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати..

публикувано на 16.05.24 в 16:09
Снимката е илюстративна

НАП проверява 40 заподозрени за участие в престъпна група за строителни измами

Националната агенция за приходите проверява общо 40 граждани и свързани с тях фирми по подозрение в участие в престъпна група за строителни измами, действала във Варна и региона. По първоначална информация строителната бригада обещавала извършването на ремонтни дейности на покриви и огради, договаряли си определено заплащане, но след това променяли..

публикувано на 16.05.24 в 15:04
Новият директор на ФКЦ-Варна Виктория Митева

ФКЦ-Варна с нов директор

Виктория Митева е новият оперативен мениджър на Фестивалния и конгресен център. Това съобщи на пресконференция във Варна изпълнителният директор на НДК в София Андрияна Татарова. От години варненският Фестивален комплекс е под шапката на Националния дворец на културата. Предстои пребрандиране и налагане на новото название „НДК Варна“...

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Управителят на ВиК-Варна с обещания към протестиращите от местността Траката

Управителят на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ инж. Веселин Русев пое личен ангажимент към протестиращите жители на Траката да следи отблизо напредъка на фирмите- изпълнители по дейностите от проекта за Изграждане на ВиК инфраструктура, които се извършват на територията на селищното образувание. Той се ангажира да бъде подобрена организацията..

публикувано на 16.05.24 в 13:20
Брифинг в сградата на Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Варна, 16 май 2024

Задържаха престъпна група за измами при ремонти на покриви във Варна и Габрово

Четирима души са задържани за срок от 72 часа във Варна за участие в организирана престъпна група за измами и изнудване с користна цел. Те са криминално проявени, а единият е бил осъждан, съобщи на брифинг Светослав Андонов - изпълняващ длъжността апелативен прокурор.  Групата е имитирала строителни дейности, основно за ремонти на покриви и огради на..

публикувано на 16.05.24 в 13:10

Железничарите в стачна готовност заради тежки условия на труд и ниски заплати

Синдикатът на железничарите към КНСБ настоя за незабавната оставка на ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. В противен случай профсъюзът заплаши със стачни действия. "Само в национална компания "Железопътна инфраструктура"..

публикувано на 16.05.24 в 12:33