Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени ще изследват ефекта от задълженията за разтоварване на риба

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колко ефективни са на практика управленските и технически мерки въведени през 2015 г. по отношение на т.нар. задължения за разтоварване на риби ще изследва проект на Института по океанология във Варна към БАН. Проектът е в рамките на програма за събирането на данни в областта на рибарството, уточнява доц. Виолин Райков от института и касае освен Черно, но и Средиземно море.

При целенасочения улов на отделни видове риба често се оказва, че в рибарските мрежи влизат и други, често и по-малки и незрели видове. Регулациите по т.нар. задължения за разтоварване предполагат те да бъдат връщани в морето, а целенасочения улов да бъде разтоварван на брега. Един от начините за ограничаване на улова на по-незрелите рибни видове е това да бъде направено е чрез замяна на рибарските мрежи, казва Райков. 

Данните от последните години за рибните запаси сочат голяма динамика. Силно влияние оказват вече и все по-нерактерните сезони. Зимните месеци температурата на морската вода е по-висока от обичайната – 7-8-9 градуса, а това води до промени в храненето и миграцията на морските обитатели и дори до ранно размножаване на видове като попчета и лихнус.

Това предполага промяна в сроковете на забраните за риболов и съобразяването им с новите климатични особености. В противен случай вместо до опазване ще се стигне до още увеличаване на рибния улов.

По нашето крайбрежие има два вида квотиран улов - на калкана и на трицоната. Въпреки усилията, които се полагат и квотите обаче, калканът в Черно море продължава да намалява, но освен улова и климатичните промени, причина са и особеностите на Черно море, което заради наличието на сероводород е практически мъртво на дълбочина под 150 м.

Повече може да чуете в звуковия файл.



Репортажът се излъчва в рамките на рубриката "Рестартирай Европа".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

От днес: Промени в обслужването на спирки по линиите 409 и 9 във Варна

От днес, 14 юни, ще бъде възстановено обслужването на автобусна линия 409 от „Градски транспорт“ Варна по утвърдения по ѝ маршрут през спирка „Журналист“. Считано от днес, 14 юни 2024 година, автобусна линия № 9 преустановява обслужването на спирки „Ген. Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“, „Журналист“ – двупосочно. След спирка „Странджа“ автобусите ще..

публикувано на 14.06.24 в 09:46

Повече вечнозелена растителност в Морската градина това лято, рози с продължителен цъфтеж ще красят Розариума

Бордюри от ниски вечнозелени храсти и декоративни треви са част от новата идейна концепция за зацветяване на Морската градина във Варна. На централната алея ще останат традиционните пролетни цветя, но броят им ще бъде редуциран за сметка на устойчива растителност, която няма да се подменя, поясни за Радио Варна  ландшафтният архитект в Община Варна..

публикувано на 14.06.24 в 09:40

80-годишна жена, блъсната на пешеходна пътека в кв. "Аспарухово", е с опасност за живота

Пътен инцидент е възникнал около 14.40 часа вчера в квартал “Аспарухово“ във Варна.  Лек автомобил е блъснал пресичаща на пешеходна пътека жена на 80 години.  От удара пешеходката е с фрактура на черепа, лява лопатка и три ребра. Настанена е в реанимация с опасност за живота.   По случая е образувано досъдебно производство и е докладвано на..

публикувано на 14.06.24 в 09:27

25 депутати трябва да решат от кой многомандатен район да влязат в Народното събрание

Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани, предаде БНР.  ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК..

публикувано на 14.06.24 в 08:50

Корекции на лихвите - в края на годината

Очаква се средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро, т. нар. EURIBOR,  да се понижи в минимални граници. Това ще е резултат от решението на Европейската централна банка /ЕЦБ/ да намали основния лихвен процент /ОЛП/ за първи път от 5 години, коментира за Радио Варна финансовият анализатор..

публикувано на 14.06.24 в 08:41

Оранжев код за интензивни валежи

Днес,  под влияние на преминаващ, добре изразен в температурно отношение студен атмосферен фронт, атмосферата над Източна България ще бъде силно неустойчива, информират от Национален институт по метеорология и хидрология - филиал Варна. От рано сутринта до края на деня ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Вятърът ще се усилва. Обявен е..

публикувано на 14.06.24 в 08:16

Къде няма да има ток на 14 юни

Заради профилактика на съоръженията във Варненска област ток няма да има на следните места: - от 8.30 ч. до 17 ч. ток няма да има в част от Виница във Варна, както и в карето, заключено между бул. Чаталджа, ул. Любен Каравелов, ул. Найден Геров и бул. Осми Приморски полк. Временни смущения ще има в районите на местностите Акчелар, Ваялар, Траката,..

публикувано на 14.06.24 в 06:33