Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският художник Васил Стоев с изложба във Варна

| обновено на 30.06.21 в 13:26

Самостоятелна изложба на  пловдивския художник Васил Стоев се открива днес във Варна.
Експозицията е под мотото „Вчера, днес и утре” и е част от съпътстващата програма на Международен музикален фестивал "Варненско лято" 2021 благодарение на специалната покана на неговия Артистичен директор Марио Хосен.


Настоящата експозиция в галерия „Ларго” е своеобразна ретроспекция на творчеството на Васил Стоев. Тя е от поредицата изложби, с които пловдивчанинът отбелязва своя 70-годишен юбилей, изпълнен през 2020-та година. Заради пандемията планираното за 2020-та година събитие в галерия Ларго беше отложено, но сега варненци ще имат възможността все пак да му се насладят.


Освен най-новите творби, рисувани специално за Варна, сред 24-те платна ще видим картини, рисувани в края на 80-те години, и други, рисувани в последните 15 години от 2005-та до днес. Така опитното око ще може да открие и да се наслади на развитието на един творец в един немалък времеви отрязък.


Откриването на изложбата с участието на автора днес, 30 юни 2021 г.,  от 18:30 часа е в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум №8.

Изложбата продължава до 20 юли.

Васил Стоев е роден в гр. Първомай през 1950 г. Завършва Националната Художествена Академия през 1979 г. при проф. Ал. Поплилов. Има над 80 самостоятелни изложби и участия в сборни изложби в редица престижни български и европейски галерии, музеи и арт изложения, някои от които: „Muse'е del'Athenee“ Женева, Швейцария; „The Museum of Modern Art“ Папендрехт, Холандия; Галерия „BernardFelli“ и Галерия „Celine“, Париж, Франция; Галерия „Cornerstone Galleries“ Калифорния, САЩ, галерии в Австрия, Турция, Малта, Италия, Белгия, Великобритания, Дания, Япония и др. Васил Стоев е носител на престижни награди: I-ва награда на СБХ, категория Плакат; Награда за участие, първа степен в Международно Биенале на изкуствата, Малта; Носител е на Награда на град Пловдив за живопис. Има участие и продадени свои картини на търг в "SOTHEBY'S", Лондон през 1989 година. Негови творби присъстват в музеи и публични колекции на Музей Mimara, Загреб, Хърватска; Национален музей за изящно изкуство, София, България; ГХГ в София, Пловдив и Бургас; Национален Художествен музей Валета, Малта; Фондация TempreArt, Малта; Асоциация на художниците и писателите Nidd'Aigle, Белгия; Музей за съвременно изкуство, Малта; Музей Tempra, Малта; Музей за съвременно изкуство – Sammlung Hadwiger.

Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.
 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. От 18 юни до 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен..

публикувано на 17.06.24 в 14:41

Концерт в лятна вечер на входа на Морската градина (СНИМКИ и ВИДЕО)

Концерт с класическа и филмова музика подариха на варненци учениците от Младежки симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна в неделната вечер. Младите таланти излязоха на сцената под диригентската палка на маестро Страцимир Павлов, а артистичен директор на продукцията бе директорът на училището Румяна Петрова...

публикувано на 17.06.24 в 12:05

„Концерт в лятна вечер” по повод 90 години Радио Варна

„Концерт в лятна вечер” – на открито, на входа на Морската градина във Варна. Това е нашият подарък за верните ни слушатели и приятели! Радио Варна Ви кани на „Концерт в лятна вечер” на 16 юни на специална сцена на входа на Морската градина. Началото е 19.00 ч. През настоящата 2024 г. Радио Варна отбелязва своята 90-а..

обновено на 16.06.24 в 13:42

Художникът Танер Мерт за втори път в родния град с изложба: Балчиклии много ми липсват

Балчиклии много ми липсват! Така се обърна Танер Мерт към съгражданите си от родния град, който напуска по време на масовото изселване в Турция 1989 г. "Учил съм тук до 10. клас и искам да се срещна със съучениците и приятелите. Наистина много ми липсват", бе откровен художникът, който за втори път показва картините си на балчишката публика...

публикувано на 16.06.24 в 12:01

Опера в Летния театър стартира във Варна

15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър" се открива тази вечер в 21:00ч. в емблематичния за морската столица Летен театър. В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе на публиката..

публикувано на 15.06.24 в 13:11

Първият фестивал на Балчик "Процес - Пространство" за 35-и път обединява творци от различни държави

На 14 и 15 юни международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ отбелязва 35-ия си рожден ден с поредното си издание в Балчик.   Арт програмата ще премине под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“, куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми,..

публикувано на 14.06.24 в 18:09

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 14.06.24 в 15:47