Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в град Вълчи дол - част 2

Продължава разходката ни във Вълчи дол и тази събота. След срещите от миналата седмица с Наско - кожаря, Димчо и Даниела Димови от фурната за вкусотии, госпожа Йорданка Колимечкова, която е два пъти хаджийка, Тодор Чакъров – уредник на етнографски музей "Съби Дичев" и Владислав Донев, който се опитва да съживи музикалната слава на Вълчи дол, днес ще ви запозная със спортисти, с учители, с просветители и с човека, който се опитва града да върви напред – кметът, до датата на нашето посещение там Георги Тронков.


Катя Кръстева от скоро е секретар на читалището в града. Самото НЧ "Димитър Благоев 1907" е в ремонт в момента. Но дейностите не спират, ни разказва Катя Кръстева. Където има дух, той се развива, а във Вълчи дол такъв има в изобилие. За съжаление децата намаляват, разказва още госпожа Кръстева. Ето какво сподели тя за читалищната дейност:




Децата намаляват заради липсата на работа за родителите им. Това чуваме почти навсякъде в по-малките населени места. Вълчи дол не прави изключение. Пред двора на СУ „Васил Левски” сме, а там ни посреща Марияна Митова, директор на школото. Имаме изненада за нея и "Любимата библиотека", която функционира в самото училище – книги за децата от акция, която преди време се проведе във Варна. И тя не прави изключение и ни посреща с усмивка.


В центъра на Вълчи дол можем да се срещнем наведнъж с всички хора, защото градът е много добре подреден и всичко е наблизо. Очаквам един от хората, виновни в кавички за футболни имена от близкото минало, преминали през неговото спортно око. Опитвам се да разбера дали в града все още се спортува така, както е било преди време.


Аспарух Стоянов – човекът, който е бил близо до част от спортните имена в историята на футбола у нас. И той споделя с мъка, че вече почти е невъзможно да има колективен спорт във Вълчи дол. Причината - отново липсата на деца и мотивацията за спорт сред подрастващите.




Споменах ви за „Любимата библиотека” в СУ „Васил Левски”. Няколко пъти сме ви разказвали за дейността й в програмата на Радио Варна. Днес, освен, че ще им гостуваме, им носим детски книги, събрани от кампания във Варна. Посреща ни Диана Царибродска, която е отдадена безусловно на своята работа и на будителството. А децата - наблюдават я в захлас. Ето я и нея, госпожа Царибродска, която знае и умее да запали огънчето в очичките на децата за вълшебния свят на книжките:



На финал даваме думата и на градоначалника, който милее за своя град и се опитва да го запази такъв, какъвто си го спомня от дете - красив, привлекателен и зелен. Георги Тронков все още бе кмет до датата на нашата визита във Вълчи дол. Ето какво сподели той:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Специално изборно студио с Валери Великов

Очаквайте специалното изборно студио на Радио Варна, в което ще чуете първи резултати, анализи и коментари на изборите за наши представители в Европейския и Националния парламент. Подготвили сме репортажи от изборния ден в областите Варна, Бургас и Добрич, както и интервюта със социолози, анализатори, наблюдатели на изборния процес и..

публикувано на 09.06.24 в 16:59

45 години община Ветрино

Годината е 1979. С указ номер 2295, издаден от пресдетателя на държавния съвет на Народна република България, село Ветрино става административен център на Община Ветрино. "От тогава до днес, години наред, нашите предци са градили имиджа и са отстоявали просперитета на общината ни. За да можем ние днес с гордост да отбележим честването на..

публикувано на 08.06.24 в 10:13
Chart

#766 ТОП 20 (07.06-14.06.2024)

публикувано на 07.06.24 в 19:44

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 7 юни със Светлана Вълкова

Международен театрален фестивал „Варненско лято“: ·   Режисьорът Галин Стоев за спектакъла „Хага“ и политическия театър ·   Актрисата Весела Бабинова: Щастлива съм с професията, която си избрах ·   „Цензурата в изкуството преди и сега“ – театроведът проф. Камелия Николова ·   Жоро Тошев с книга и филм за Татяна Лолова..

публикувано на 07.06.24 в 11:20
Плажът на Шкорпиловци

НА СВЕТЛО на 6 юни с Валерия Василева

Трима министри участват днес в проверка на качеството на морските води на плажа в Шкорпиловци – репортаж от мястото на събитието. Съветът на ректорите на българските университети заседава днес в аулата на Икономически университет – Варна и обсъжда привличането на студенти и финансирането на висшето образование. Репортаж от приемната на..

публикувано на 06.06.24 в 14:02

"Новият ден" на 6 юни

Как може да се зарежда смартфон при каране на велосипед? Срещаме ви с трима варненски ученици, които са част от екипа, който разработва устройство, по-малко от дистанционно и по-леко от тесте карти, което позволява това.  Защо е в лошо  състояние детската площадка на ул. "Васил Друмев" 61 във Варна. Чешмите на Варна - все по-малко на брой, все..

публикувано на 06.06.24 в 06:24

НА СВЕТЛО на 5 юни с Валерия Василева

Абонати на ВиК – Добрич се оплакват от нетърпима ситуация с водоподаването вече седмица и упрекват дружеството в неадекватни действия – какво показа репортерската ни проверка. Интервю с министъра на енергетиката в служебното правителство Владимир Малинов, който участва в международната конференция „Българската атомна енергетика –..

публикувано на 05.06.24 в 13:50