Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До десетина дни започва жътвата на пшеницата в Добруджа

Снимка: Росица Стайкова

До десетина дни жътвата на пшеница започва в Добруджа. Тази година тя малко закъснява заради обилните валежи и забавената вегитация. Засетите площи със зърнената култура обхващат 1 300 000 декара, а състоянието на пшеницата в момента според специалистите е много добро. Въпреки трудния старт заради студената и суха зима, благодарение на обилните пролетни дъждове, културата се възстанови, а очакванията за добивите са оптимистични. След като миналата година вследствие на дългата суша добруджанските земеделци реализираха критично количество на добита реколта, тази година те се надяват поне малко да успеят да възстановят приходите си, както и хората, отдали земята си за тяхно ползване да получат по-високи ренти. В същото време обаче се наблюдава и драстично покачване на цената на торовете, което заедно с повишената цена на горивото оказват влияние върху финансовия резултат. 

Заради сушата от миналата година стартът за пшеницата беше много труден, но след валежите през пролетта тя успя да се възстанови и в момента нейното състояние е чудесно, смята председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Радостина Жекова изрази благодарността си към всички собственици на земя, които са проявили изключително разбиране към земеделците миналата година след критичните добиви и съответно ниските нива на изплатени ренти.

Кирил Киров – управител на земеделско дружество, което отглежда малко над 5 000 декара с пшеница, също споделя, че културата е от много добро до отлично състояние към момента.

По думите му всеки земеделец трябва да се научи да бъде гъвкав, да извършва мероприятията по културите си според ситуацията, а не според маркираните дати от календара. Очакваните високи добиви неминуемо ще се отразят и на рентите, но не бива да се пренебрегват и допълнителните разходи на всеки един земеделец, уточнява Киров.

За по-високите цени на торовете споделя и Петър Димитров, който отглежда 12 000 декара земя, по-голямата част от които са заети от зърнени култури.

Очакванията за фалити са факт, като част от тях са т.нар. изкуствени фалити, обяснява Кирил Киров.

За да се реализират добрите прогнози на зърнопроизводителите обаче е много важно през следващите дни до жътва да не се сбъднат прогнозите за продължителни дъждове. В такъв случай според специалистите това ще се отрази не само на добива, но и на качеството на прибраната продукция.
Повече по темата чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

50-годишен с опасност за живота след катастрофа на АМ "Хемус"

50-годишен русенец, управлявал товарен автомобил, се е блъснал в прекачено ремарке на друга тежкотоварна кола, която се е движила преди него. Инцидентът е възникнал в първите минути на деня на автомагистрала "Хемус", съобщават от полицията във Варна.  Мъжът от първото превозно средство е с множество фрактури, мозъчна контузия и е настанен в отделение по..

публикувано на 02.10.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

2 хиляди свободни работни места в БДЖ, няма желаещи

Близо 2000 работни места стоят незаети в системата на Българските държавни железници, а ръководството ѝ изпитва трудности да намери качествени служители. Това става ясно от справка за щатната обезпеченост, съобщава БГНЕС. Според нея в Холдинг БДЖ към момента има 116 служители, като 28 работни места са вакантни. В БДЖ-Товарни превози се търсят 305..

публикувано на 02.10.24 в 08:18
Варненското езеро

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарастне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните..

публикувано на 02.10.24 в 07:23
Варна

Слънчево, вятърът ще отслабва

Днес ще е предимно слънчево. Северозападният вятър и по крайбрежието ще продължи да отслабва и следобед навсякъде ще е слаб до умерен, като постепенно ще се обръща от изток и югоизток. Максимални температури между 18° и 23°, за Варна около 21°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 19°-22°. Изгрев на Слънцето за..

обновено на 02.10.24 в 06:51

200 ирански ракети са изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и жертви, въпреки твърденията по иранската..

публикувано на 02.10.24 в 05:52

Адресите без ток

На 02.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Левски, ул. Дружба 4, ул. Мир 2, 26, 28, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 38, 40, 42, ул. Проф. Цани Калянджиев 4, 6, 12, ул. Рощок 11, 12, 13. На 02.10.2024, от 9:00 до 17:00 ,..

публикувано на 02.10.24 в 05:00

Природният газ поскъпва през октомври с близо 3%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, предаде БНР. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът..

публикувано на 01.10.24 в 19:51