Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят нова транспортна схема на Варна

Снимка: Радио Варна

Коренно различна ще бъде транспортната схема на Варна, съобщи Младен Иванов, директор ТАСРУД /Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение/ .


Ще има няколко основни направления и други второстепенни, третостепенни и т.н.. Ще бъдат купени шатъли, но това ще е в следващ етап. Ще бъдат купени малки автобуси, 9-метрови, които ще обслужват кварталите и ще довеждат пътниците до центъра.

Ще бъдат по-малки по размер ли ?

Да, те ще са вътрешноквартални автобусчета.

От 2 години е в експлоатация булевард "Левски", който преразпредели  изцяло трафика на Варна.

ТАСРУД  в момента е възложил на частна компания да брои трафика по видове превозни средства и кой накъде отива на четири ключови кръстовища в града и чак тогава ще предложим становище за транспортната схема.  Имаме по интегриран градски транспорт втора фаза броене на трафика по булевардите "Сливница" и "Цар Освободител", но ние ще броим по други кръстовища, за да може да имаме ясна картина. Когато цялата тази информация с предложена транспортна схема се въведе в специализиран софтуер, който ще показва как и откъде се пътува, ние така ще я предложим на обществото. Така ще се види например, ако човек иска да пътува от Галата до Виница как точно това ще се случи - и като време, и с кои автобуси.

Хората се оплакват много често от такива недомислици, според които трябва да сменят по няколко автобуса, за да стигнат до такава далечна дестинация, както вие посочихте. Към пивоварния завод казват, че е много неудобно. Ще се съобразите ли с това къде има повече фирми, къде на хората им е удобно, с потоците от жп гарата и автогарата?

Ако питате хората, на тях им е най-удобно едно превозно средство. Това няма как да се случи, категоричен е Младен Иванов.

В сегашната схема например от Владиславово до Почивка пътуват минимум 5 автобусни линии, което не е много редно. Това с прекачването е начин на поведение на пътниците. Няма нищо лошо човек да се прикачи.

Щеше да има Би Ар Ти коридори и щеше за 40 минути да се стига до Почивка, но това не се случи?

Точно поради тази причина ние анализираме в момента транспортната схема и дали въобще има нужда от този БиАрТи коридор, защото преди да се реализира "Цар Освободител" , който ще бъде другата важна пътна артерия в града, и с леката железница в следващ етап, тогава ще бъде променена изцяло транспортната схема.

Сега разглеждаме обаче настоящата схема и предвид булевард "Левски" трафикът вече  е съвсем по-различен от ситуацията преди 2 години.

Кога ще бъдат представени констатациите на тази фирма, за да може всички да ги чуят и да дават своите предложения?

Формата ще представи констатациите си на нас. Ние ще направим анализ . И така предложената транспортна схема с промените, които смятаме да направим в досегашната,  ще представим публично. Ще бъдем отворени за предложения и промени, подчерта в заключение Младен Иванов

Чуйте в звуковия файл цялото интервю на Даниела Стойнова с Младен Иванов, директор на ТАСРУД /Транспорт и автоматизирани системи за регулиране на уличното движение/:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток в Североизточна България

Няколко местностите във Варна ще имат временно спиране на електричеството поради обслужване на ел.таблата от 08:30 ч. до 17:00 ч. Това са м-т Дъбравата, Малко Ю,  Студен извор, Траката, Евксиновград, Фатрико дере, ул.13-та, ул. Теодор Траянов, ул. Божидар Божилов, ул. Любен Дилов, ул. Манол Лазаров и ул. Матей Граматик, електрозахранени от ТП..

публикувано на 08.07.24 в 06:44

Слънчево и горещо в понеделник

Днес времето ще е слънчево и горещо! Ще духа слаб североизточен вятър, следобед от източна четвърт, а по крайбрежието ще се подсили от бриз. Максимални температури между 32° и 37°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°. Температури, измерени в 6ч. РУСЕ 20,  СИЛИСТРА..

публикувано на 08.07.24 в 06:19
Temida

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест ще се състои на бул. „Сливница“ за изразяване на непримиримост към войната по пътищата и чувството за безнаказаност. От 19:00 ч. на пешеходната пътека при кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“ Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по..

публикувано на 08.07.24 в 04:01

Жълт код в цялата страна за опасни температури в понеделник, 8 юли

В понеделник, 8 юли, ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър, предаде БГНЕС. Ще бъде много горещо и сухо, което е голяма предпоставка за възникване на пожари. Критични са районите на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, както и..

публикувано на 08.07.24 в 03:54

Започва изплащането на преизчислените пенсии

Преизчислените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли. Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли. Увеличението на..

публикувано на 08.07.24 в 03:50

100 декара сухи треви в района на летището в Балчик изгоряха

Сигнал за огъня е подаден на 7 юли, около 18.00 часа. За около три часа два екипа на пожарната в Балчик успяват да потушат огъня със съдействието и на военна техника, съобщи началникът на районната служба Стелиян Стойчев. Това е вторият пожар на мястото последните дни, за който се предполага, че възниква умишлено, предизвикан от хора, които..

публикувано на 08.07.24 в 03:42

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12