Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за вота на 11 юли?

Снимка: БГНЕС

405 000 са жителите на Варненска област с право на глас, 650 са секционните избирателни комисии, от тях 110 са с под 300 избиратели. Седем са секционните комисии в здравни заведения, няма заявено желание за гласуване от хора, поставени под карантина и от пациенти в ковид отделения. 12 са мобилните секционни комисии за хора с увреждания във Варна, Аксаково, Вълчи дол, Дългопол, Провадия и Суворово.

Председателят на Районната избирателна комисия- Варна, Велин Жеков обясни в детайли организацията на вота в интервю на Даниела Стойнова:

Картите за гласуване, като знаем нивото на технологично развитие, могат ли да се фалшифицират и копират?

Уверенията на техническия екип, който се е занимавал с машините, е, че само картите, които са в СИК, могат да бъдат активни за съответното машинно устройство. Както казах, тези избори ще бъдат първи за нас, надявам се, че няма да има технически проблеми.

Има ли лимит колко хора могат да гласуват с една карта?

С една карта може да гласува само един човек. Следващият в редицата не може да гласува със същата карта, а СИК дава друга карта.

И ги въртят тези карти?

Да, СИК има на разположение три карти и ги върти последователно, на различните гласоподаватели дават различна карта.

Има ли лимит колко души могат да гласуват с една карта по време на целия изборен ден?

Не, няма такъв лимит. Лимит от гледна точка на техниката, а то дори не е от техниката, а наличната хартия, е колко гласоподаватели ще успеят да гласуват с едно налично топче хартия. Уверенията са, че това ще бъдат над 350 човека, има и допълнителна хартия, надявам се, че ще се справим.

Има ли резервни машини, ако машината се повреди или блокира и не може да се ползва?

В случай че машината блокира, и блокирането не се дължи на някоя от обичайните причини, като например, че е блокирала хартията, което лесно може да бъде поправено, или е спрял токът и трябва да се пусне батерията, а има по-сериозен проблем, който не може да бъде оправен на място, не се носи нова машина, а гласуването продължава с хартия.

Машините не се подменят?

Не, машините не се подменят, както и частите вътре в тях, с изключение да се смени хартията или да се закачи батерията.

Ще има ли осигурени лица за техническото обслужване на машините?

На предходните избори имахме над 150 техници на фирмата, която поддържа машините. Става въпрос за цялата територия на трети изборен район – Варна. Предполагам, че и за тези избори числото ще е приблизително, но нямаме точна статистика.

Когато се появи проблем, от СИК Ви подават сигнал и Вие търсите техническото лице ли?

По-скоро редът, който е определен от ЦИК, е СИК веднага да подава информация до РИК и тя да звъни на техника, оторизиран да се занимава с поддръжката на машината в съответната секция. След като се изясни информацията в кратки срокове, подаваме информация и до ЦИК.

Колко са машинните секции на нашата територия и колко са тези с хартиени бюлетини?

Секциите на територията на РИК-Варна са общо около 650 (възможно е да бъдат открити още няколко). От тях приблизително 540 са с машинно гласуване и останалите – с хартиено. Основно това са малки секции в села, в болници, подвижни секции – тези, които по закон са изключени от обхвата на машинното гласуване.

Какво ще е по-различното освен това, че повечето от нас ще гласуват с машини, защото такова решение е взето?

Като организация от гледна точка на гласоподавателите няма да има други значителни изменения. От гледна точка на участниците в изборния процес има някои промени, например, от една и съща политическа формация в помещението на СИК може да има само един застъпник или представител. Досега можеше да има един застъпник и един представител. С последните изменения може да има само един от тях по едно и също време.

Няма да има сега тъмни стаички там, където има машини?

Ще има инсталирани тъмни стаички, но те няма да се ползват, докато тече гласуването с машини. Ще се ползват само ако се премине на хартиено гласуване.

Ако токът спре, съгласно решение на ЦИК, не се преминава на гласуване с хартиени бюлетини, тъй като самите машини имат батерии, които издържат известно време, и би трябвало гласуването да продължи с машини, докато бъде отстранена аварията.

Накрая, когато приключи гласуването, машината носи ли се някъде?

Самата машина не се носи в РИК, тоест в Двореца на културата и спорта, а за отчитането на изборните резултати специално, когато секцията е била с машинно гласуване, се попълва протокол, но в по-кратка форма – само от четири страници – и се изкарват три дълги финални отчета, където са сумирани резултатите на политическите партии, дадени са и преференциите за съответните кандидати в листите. Взимат се и двете флашки, които ги има във всяка машина, носят се в РИК, както и всички карти за гласуване.

Това значи, че онези чували, които сме виждали хората да ги носят с доста труд, няма да ги има?

По-скоро ще ги има, защото във всяка секция с машинно гласуване е предвидено същият брой гласоподаватели да бъдат подсигурени и с хартиени бюлетини.

Тоест те ще връщат неизползваните бюлетини?

Да, те ще върнат хиляда неизползвани бюлетини за големите секции във Варна – обикновено се раздават по толкова. Ще върнат и други книжа и материали, които са били необходими за гласуване с хартия, тъй като машините, дори и да дават някаква възможност за по-бързо гласуване, могат да се развалят и трябва да има резервен вариант. Иначе приключи ли машинното гласуване без такъв, гласоподавателите, които не са дали своя вот, няма да имат възможност да го направят, докато ако има резервен вариант да преминат на хартия, всички желаещи ще могат да дадат своя вот.

Всъщност основната разлика е, че този път въобще няма да има недействително гласуване.

В машинното гласуване не е предвидено да има недействителен вот.

Има обаче „Не подкрепям никого“.

Има „Не подкрепям никого“, но той е действителен вот, просто няма предпочитания за никоя регистрирана партия, така че що се касае за гласуването с машина, недействителни бюлетини няма, но ако се гласува с хартия, такава възможност все пак има – да се обърка някой и два пъти да положи знак в две различни квадратчета на две различни партии. Това прави бюлетината недействителна, но някои нарочно го правят.

Вашата работа по-бърза ли ще бъде, Вие направо от флашките ли ще обобщавате информацията или отново от хартиените протоколи?

Ние ще извличаме информацията от флашките, но за нас определящо от гледна точка на броя гласували ще бъдат протоколите.

Ще се засичат.

Те не се засичат, по-скоро се допълват, тъй като в момента законодателното решение, което е възприето, по-специално за гласуване с машини, включва следните компоненти: един протокол като старите протоколи, трипластов, формат А3, където се попълва само броят гласували, и към този протокол – отчет, който дава конкретната разбивка по партии и по кандидати за получения брой гласове. Ние получаваме тази информация от този финален бон с отпечатана информация и отделно сваляме цялата информация още веднъж от самата флашка, като наш ангажимент е да свалим информацията и от двете.

И това се предава в ЦИК.

Това се предава в ЦИК, в случай че СИК е работила целия ден само на машина, нямало е проблеми и е започнала и завършила с машинно гласуване. Ако е имало някакъв проблем и се е преминало на хартия, протоколът е друг, по-сложен е, комбинира двата вида данни и ги сумира.

Ще са по-бързи ли обработката и излизането на данните?

Силно се съмнявам. Така, както виждаме нещата към момента, може би наистина резултатите ще бъдат обработени малко по-бързо, но не чувствително.

Има ли достатъчно дезинфекционни средства, маски, ръкавици?

Доколкото сме запознати, има решение на Министерски съвет и на ЦИК как да бъдат набавяни тези материали – и маски, и шлемове, които да бъдат раздадени съответно на СИК, на РИК, както и да бъдат раздавани на гласоподавателите, в случай че някой дойде без налични предпазни средства, например маски.

Там на място ще има ли ръкавици? Много хора питат, защото една машина се пипа от стотици хора, а пръскането с дезинфектант може да я повреди.

Има вариант как да бъде дезинфекцирана самата машина, без да се увреди. Ще има налични дезинфектанти за гласоподавателите, ще има и налични ръкавици, в случай че някой от гласоподавателите желае да гласува с тях. 

 Допустимо ли възрастни хора да бъдат придружени до машината, дори и от техен близък, и да им помогнат с вота?

На място в изборното помещение, в изборния ден?

Да.

Не, това не е допустимо съгласно нашето законодателство. На помощ в гласуването имат право само гласоподаватели, както Вие сама отбелязахте, които имат проблеми да маркират вота си или да видят избора си. Тоест проблеми в зрителния и в опорно-двигателния апарат, които не позволяват самостоятелно да маркират вота си.

Най-много въпроси всъщност задават хората, които ще са командировани за периода на изборите, или по някаква причина са в другото населено място. Те как могат да гласуват, защото много хора питат, как ако от чужбина отидат в Гърция, могат да гласуват, а тук не могат.

Течеше някаква кампания, която още преди около двайсет дни предупреждавахме, че не почива на никаква законова база, че гласоподавателите на почивка по Българското черноморие могат да се запишат по трафопостове, в хотели, едни сложни комбинации, което още тогава предупреждавахме, че е невъзможно да се получи. Наскоро излезе официална информация от ЦИК – няма такава опция.

Тоест те няма да могат да гласуват.

Такова е законовото положение в момента, да.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборните материали пристигнаха в област Добрич

Бюлетините за предстоящия балотаж в неделя пристигнаха в Областната администрация в Добрич при строга полицейска охрана. Предстои още днес те да бъдат разпределени в осемте общини. 181 000 са подготвените за област Добрич бюлетини за предстоящия втори тур на президентските избори тази неделя. Подготовката върви нормално и засега всички членове на РИК..

публикувано на 18.11.21 в 15:54

Без мобилна секция за карантинирани в Балчик на балотажа

Въпреки интереса мобилна секция за карантинирани в Балчик няма да има на балотажа. Причината е, че на първия тур не е била сформирана секционна избирателна комисия за гласуване с подвижна кутия. Това обяснение е получено от Централната избирателна комисия в отговор на запитване от местната администрация. Към днешна дата карантинираните са 207,..

публикувано на 18.11.21 в 15:45

Днес ЦИК ще обяви мандатите в 47-ото Народно събрание

ЦИК ще обяви резултатите след окончателна проверка на вота и преференциите. Така ще стане ясно колко депутати ще има всяка от 7-те партии и коалиции в новия парламент: "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". След това новите народни представители ще имат един ден да подадат..

публикувано на 18.11.21 в 10:05

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори

Започва предизборната кампания за втория тур на президентските избори, след като Централната избирателна комисия обяви окончателно резултатите от вота за държавен глава. В неделя - 21 ноември, ще се явят кандидат-президентските двойки Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева. Предизборната кампания ще приключи 24..

публикувано на 17.11.21 в 08:12

ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори

Снощи Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от парламентарните избори, при 100 процента обработени протоколи от РИК. Партия "Продължаваме промяната" получава 25,67 процента от гласовете, а ГЕРБ-СДС - 22,74 на сто. На трета позиция е ДПС - с 13 на сто, а БСП за България е четвърта с 10,21 процента. "Има такъв..

публикувано на 17.11.21 в 06:32

Как да гласуваме с машина на изборите "2 в 1"

На изборите 2 в 1 можем да гласуваме само един път – на една машина и с една смарт карта. Разписките, които ще пусне устройството ще са една или две, в зависимост от това дали сме упражнили правото си на глас и за двата вида избори – за президент и за парламент. За да гласуваме, първо трябва да активираме машината с поставянето на картата,..

обновено на 14.11.21 в 14:33

13 ноември - ден за размисъл преди вота в неделя

Събота – 13 ноември е ден за размисъл преди парламентарните и президентските избори в неделя. В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за..

публикувано на 12.11.21 в 17:05