Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формата на прополиса или как науката у нас развива иновациите

Прополисът, познат още „пчелен клей” е смолистият продукт, който пчелите събират от смолите по корите и пъпките на някои дървета. Действието срещу микроорганизми е една от основните му характеристики, затова и прополисът е използван като лечебно средство от най-дълбока древност.

В наши дни, интересът към прополиса се възражда. Една от причините е, че той има широкоспектърна антибактериална активност, макар и по-слаба от тази на антибиотиците. в същото време прополисът има и едно изключително предимство пред тях - не е възможно микроорганизмите да развият устойчивост към него. 

Освен срещу микроорганизми прополисът се използва още като средство срещу вируси, бактерии и гъбички, укрепва имунитета, но също така и има противовъзпалително, антитоксидантно и противотуморно действие.

Най-често прополисът се използва под формата на тинктура.

Причината? Той е практически неразтворим във вода, а ценните му съставки се разтварят в етилов алкохол. Слабата водоразтворимост на прополиса е причина и за ниска биодостъпност и слабо усвояване на лечебните молекули при прием през устата.

Екип учени от Института по полимери към БАН, заедно с екипи от Института по органична химия с Център по фитохимия стоят зад иновативна разработка, при която се получава воден разтвор на прополис, който да съдържа всички негови биологично активни вещества, каза за Радио Варна проф. Петър Петров от Института по полимери.

Получихме бистър разтвор с жълтеникав оттенък и характерен за прополиса аромат. Редица проучвания показаха положителните страни на новия продукт. Освен, че не съдържа спирт, водоразтворимият прополис се характеризира с повишена антиоксидантна активност, в сравнение със стандартната клеева тинктура, уточни Петров.

Добре познатата на всички ни клеева тинктура всъщност представлява разтвор на прополис в спирт и вода в съотношение 7:3. Ако се увеличи количеството на водата в разтвора, се предполага, че ефекта на прополиса спада, коментира Петров.

На практика обаче се оказва, че и с по-ниска концентрация на прополиса се достига силна противотуморна активност и силен антиоксидантен ефект.

Иновативните разработки на българските химици обаче далеч не се изчерпват само дотук. Те работят се и върху приложението на съставките на прополиса при химиотерапия. Макар и все още на стадий тестване, може да се каже, че те могат да повлияят лечението при химиотерапия.

Искаме да надградим и да подобрим условията, при които се провежда химиотерапията, т.е. да елиминираме страничните ефекти, да понижим дозата при химиотерапевтичното лечение и да удължим периодите на ремисия.

Работи се и върху идеята за инжектиране на активните съставки в кръвта, а не само през устата или през кожата. Това е най-модерната и обещаваща форма на приложение, елемент от т.нар. наномедицина и биомедицина.

Освен с прополис, водоразтворима форма може да бъде постигната и с куркумин - активната съставка в куркумата, която също отдавна се слави с полезните си свойства.

Целият разговор с проф. Петър Петров и иновативната разработка на Института  по полимери на БАН може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35