Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборни страсти в Куманово, Каменар и Рогачево

Наш екип посети в изборния ден селата Кранево, Куманово и Рогачево. В Кранево имаше туристи, които искаха да гласуват, но бяха информирани от членовете на СИК, че не са подали необходимите документи. В Куманово се готвят за протест следващата седмица заради лошата инфраструктура и други проблеми, а в Рогачево недоволстват от липсата на транспорт до съседни населени места. 

Екипът ни влиза в Кранево през улица „България“. Селото, което привлича много туристи, е едно от местата, в които решават бъдещето на страната. Гласува се в някогашен физкултурен салон, който отварят само по избори. Тук се гласува с машини и, както казват от Секционната избирателна комисия, Слава Богу, включи се нормално. Право на глас имат 625 души, с пет повече от предишните избори на 4 април. Гласуват с надежда и за своето любимо Кранево:

"Село Кранево е една разкошна дестинация за туризъм. Надявам се управниците, от по-високите етажи, да помислят и да дадат наистина възможност, първо да се благоустрои, да се развие, да стане по-привлекателно не само за българските туристи, но и за чуждестранните, защото основното препитание на Кранево е туризма.", казва Сияна Иванова.

Две професионални голф игрища и едно голф училище има близо до балчишкото село Рогачево. Тук живеят много чужденци, но гласуват само 175 души. Затова няма машини, само хартиени бюлетини. По улиците и в секционната избирателна комисия е спокойно. Срещам край къщата му Ангелчо Иванов. Казва, че единственият с това име в селото и не крие политическите си пристрастия:

"В момента си гласувам, нито крия, нито лъжа, от десет години за партия "Атака". Дойде един приятел, иска да сложи на Васил Божков плаката, викам хубаво, какъв е проблема, слагам на собствената си ограда. Никога не съм взимал и една стотинка за гласуване, заявявам го най-отговорно."

Надежда и Напредък. Това са двете думи, които посрещат гласуващите в село Куманово, община Аксаково. Жителите му дават вота си в пенсионерския клуб „Надежда“, който се помещава в читалище „Напредък“. Малко под 300 са избирателите, сред тях са Михаил и Станчо. Обсъждат политиката и финала на Европейското първенство. Задължителни са и разхладителните напитки в жегата.

"Гласувам си за Бойко Борисов, защото е най-доброто зло за България", казва Станчо. Михаил го подкрепя. А на финала на Европейското ще подкрепят Италия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновен е договорът за телефонната линия за домашно насилие

Фондация „Асоциация Анимус“ ще продължи да поддържа Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие още една година. Днес главният секретар на Министерския съвет (МС) подписа нов договор с неправителствената организация, която повече от 10 години помага на хора в риск или жертви на агресия в дома на телефони с номера 0800 1 8676 и 02 981..

публикувано на 18.06.24 в 13:34

За първи път във Варна ще бъде разкрит детски гинекологичен кабинет

Скоро във Варна ще отвори врати първият за града специализиран кабинет по детско-юношеска гинекология , каза за Радио Варна акушер-гинекологът д-р Владимир Нешев. Той ще бъде в ДКЦ I "Света Клементина".    Специалистът изтъкна важността на профилактика при момичетата във възрастова група 9-14 години. "Всеки акушер-гинеколог в града може да..

публикувано на 18.06.24 в 08:40
Снимката е илюстративна

Обмислят изграждането на детска градина и ясла в бившето Оздравително училище

В сградата на бившето Оздравително училище „Д-р Никола Димитров“ (т. нар. „климатично училище“), което се намира в курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, може да се изгради детска градина с яслени групи, съобщиха от общинския пресцентър.  Теренът е с площ около 3 дка, 100% общинска собственост, но има голяма денивелация. На сградата е..

публикувано на 18.06.24 в 08:07

Без промяна в цената на мидите тази година, как да познаем пресните?

Няма промяна в цената на мидите през последните няколко години. Това съобщи за Радио Варна продавачът на миди в района на Карантината във Варна Мариян Петков.  Пресните двучерупчести трябва да са затворени. Ако са леко отворени (така както стоят във водата), когато се почукат с нокът, трябва да се затворят. Ако това не се случи, те не са..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

Лесна работа: Хмм...

Изборната тема още не е отшумяла, а това е добър повод в рубриката „Лесна работа“ да се включим в голямото мислене с някои скромни разсъждения по отношение на обществената хармония. Ние – избирателите отдавна сме наясно, че пари няма, цените се качват, данъците са недостатъчни, минималната работна заплата трябва да се повишава, за да се..

публикувано на 17.06.24 в 14:17

Радио Варна в Украйна (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Журналистът Доротея Николова и фоторепортерът Румен Сарандев от Радио Варна разказват от първо лице за Украйна.  Специалните ни пратеници в момента са в Одеса...   За живота на украинците в условията на поражения в украинските градове... Ще очакваме техните снимки и репортажи, в които ни запознават с живота в Украйна, с хората, които живеят там, и с..

публикувано на 17.06.24 в 12:30

Студентите от специалност "Хореография" на ВСУ „Черноризец Храбър“ представят магията на българския танц

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" кани жителите и гостите на Варна на Годишния концерт на студентите от специалност "Хореография", който ще се проведе на 19 юни 2024 г., от 18:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица. Тази година концертът обещава да бъде истинско празненство на фолклорното танцово..

публикувано на 17.06.24 в 11:40