Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна почистването на Катедралата във Варна

Почистването на фасадата на катедралния храм „Свето Успение Богородично” във Варна започна, видя репортер на Радио Варна. Междувременно продължава дарителската кампания за събиране на пълния размер на средствата, които са необходими за почистването на камъка и неговото запечатване - общо 150 000 лева. Периодът, за който трябва да се събере сумата е кратък – около три месеца. Това е времето, в което все още около фасадата на храма ще има монтирано скеле.

Две трети от необходимите 150 000 лева са вече събрани. Така обновяването на фасадата може да започне.

Строителният предприемач Валентин Вълев, чиято е инициативата, става гарант на ремонта. Трябват обаче още 50 000.  В кампанията участват още варненски строителни фирми и граждани, с подкрепата на Българското национално радио.

Камъкът, с който е изградена Катедралата – песъчлив варовик, събира от десетилетия прах и отлагания, включително агресивните изпарения от автомобилния трафик в центъра на града. Почистването ще стане с пясъкоструйка:

"Един мой колега, работил като подизпълнител на катедралата във Варна,  ми се обади, за да се видим. Отидох на катедралата, той ми предложи да се кача горе, за да видя какво правят. На мен ми беше много любопитно. Пък и кога ще ми се отдаде възможност да се кача на катедралата. Никога. И се качих горе, за да видя как точно става позлатяването на кубетата. На слизане колегите ми споделиха, че всичко е много хубаво, но няма средства за почистване на катедралата отвън."

За позлатяване на кубетата около катедралата е изградено скеле. Цената му е 400 000 лева. Идеята е то да бъде използвано и за обновяването на фасадата.

"Такова скеле е било направено при строежа на катедралата. И след 136 години за втори път се прави такова скеле. Което струва около половин милион за времето, за което са го ползвали, но не може без него. Скелето струва няколко пъти повече, отколкото самото почистване."

Валентин Вълев веднага подхвърля идеята си на колеги от бранша. Създаден е инициативен комитет за набирането на средствата. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан дава благословията си за богоугодното дело.

Идеята за почистването на фасадата на една от емблемите на Варна – Катедралния храм „Свето Успение Богородично” се появява съвсем спонтанно, разказва Валентин Вълев:

"В началото т.к. нещата бяха много спешни и продължават да са спешни. Позлатяването на кубетата приключва до три месеца. Което означава, че скелето ще бъде свалено. Оказва се, че за около два месеца фасадата на катедралата може да бъде почистена."

"Направиха се експерименти на място. Така се избра фирмата. Тя е специализирана. Има експертиза от Института за паметниците на културата. А експертизата казва точно как да се направи цялото нещо, как да се запечата камъка, за да може да бъде дълготраен и да изглежда добре във времето."

Ако даренията надхвърлят необходимата сума от 150 000 лева, ще бъдат използвани отново за катедралния храм, но за други необходими ремонти като осветление, корнизи, стъпала, категоричен е инициаторът на кампанията Валентин Вълев. Средствата се набират чрез DMS платформата. С SMS на номер 17 777 и текст DMS KATEDRALA, всеки може да подкрепи каузата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

публикувано на 29.06.24 в 09:34

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56

ОбС гласува средства за 15 варненски двойки с репродуктивни проблеми

15 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати от общинската инвитро програма. Десет от семействата ще получат по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации, а останалите пет – по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, реши с пълно единодушие Общинският съвет на днешното си заседание. Общата отпусната сума е в размер на..

публикувано на 28.06.24 в 09:15