Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска линейка купи кампанията "Капачки за бъдеще"

Благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ купи първата детска неонатална линейка, която ще оперира в страната. Специализираният автомобил струва 200 000 лева, а средствата за закупуването му са осигурени от събрани пластмасови капачки и дарения. Линейката е със специализирано оборудване за най-малките, както и със специална платформа и окачване, които способстват за транспортирането на бебета с минимален риск.

Специализираното средство отговоря на всички изисквания. Вече е поръчано и се очаква през есента да бъде готово и доставено до областния град, в който ще помага на най-малките бебета. Варна е сред четирите града, които могат да получат новата детска линейка, каза Мартина Йорданова от „Капачки за бъдеще“:  

Благотворителната кампания „Капачки за бъдеще” стартира през октомври 2017 година. До сега, благодарение на предавани пластмасови капачки и дарители от цялата страна, са купени 22 кувьоза за 22 общински болници в страната, медицинска апаратура за детски, неонатални и родилни отделения за други 14 болници, поясни още Йорданова.

Кампанията продължава, като средства вече се събират за втора детска линейка. Организаторите напомнят, че всеки, който събира пластмасови капачки може да предаде своите количества на едно от събитията, които се организират всяка пролет и есен в цялата страна или в стационарните пунктове, които са над 700 в над 200 населени места. Пълният списък на пунктовете за събиране на капачки, както и датите за големите събития по предаване, ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на благотворителната кампания през септември.

Също така, от септември, ще можете да предавате и алуминиеви кенчета на същите събития, от които средствата също ще биват събирани за животоспасяваща медицинска апаратура, допълни още Мартина Йорданова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Главен асистент, доктор Петър Петров, координатор на програмата

"Междукултурен бизнес - Магелан" - нова магистърска програма в Икономически университет - Варна

"Междукултурен бизнес - Магелан"  е една от новите магистърски програми, по които в Икономически университет - Варна ще могат да се обучават студенти. Тя е създадена в рамките на международната университетска мрежа "Dukenet", в която участват 18 европейски висши училища. Икономически университет - Варна е също част от тази мрежа. Магистърската..

публикувано на 14.06.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

От Общината апелират варненци да правят снимки и клипове в случай на изхвърлен боклук извън контейнерите

Общината отправя апел към варненци да се включат активно в противодействието на умишленото замърсяване на града. Това призова пред БНТ, цитиран от пресцентъра на администрацията, заместник-кметът Христо Рафаилов. Моят апел към варненци е, когато станат свидетели на подобно поведение, да направят клип или снимка и да ни известят, допълни той и увери, че..

публикувано на 14.06.24 в 11:20

Министерство на туризма: Осигурено е спокойното протичане на работата на туристическите обекти за летния сезон

Министърът на туризма Евтим Милошев е съгласува всички програми за организация на водноспасителната дейност по българските плажове. Осигурено е спокойното протичане на работата на туристическите обекти за летния сезон, съобщиха от ресорното министерство.  С Постановление на Министерския съвет от 4 юни 2024 г., прието по предложение на министъра на..

публикувано на 14.06.24 в 10:59

Енергото със съвети за реакция при летните бури и градушки

Оранжев и жълт код е обявен за по-голямата част от страната днес.  Оранжев код за интензивни валежи Често рязката промяна във времето е придружена с бурни пориви на вятъра. Тези климатични явления оказват сериозно влияние върху съоръженията за доставка на електроенергия и най-вече върху въздушните електропроводи. ЕРП Север призовава своите..

публикувано на 14.06.24 в 10:02

Нова занималня за украински деца отвори врати във Варна

Нова занималня за образователна интеграция на 20 украински деца се създаде във Варна. Групата беше сформирана през месец май и ще продължи до края на месец октомври 2024 г. Украински ученици, записани в български училища от (1-ви до 7-и клас) ще посещават три пъти седмично занималнята. Педагози и специалисти ще им помагат в училищната подготовката и в..

публикувано на 14.06.24 в 09:57
Снимката е илюстративна

От днес: Промени в обслужването на спирки по линиите 409 и 9 във Варна

От днес, 14 юни, ще бъде възстановено обслужването на автобусна линия 409 от „Градски транспорт“ Варна по утвърдения по ѝ маршрут през спирка „Журналист“. Считано от днес, 14 юни 2024 година, автобусна линия № 9 преустановява обслужването на спирки „Ген. Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“, „Журналист“ – двупосочно. След спирка „Странджа“ автобусите ще..

публикувано на 14.06.24 в 09:46

Повече вечнозелена растителност в Морската градина това лято, рози с продължителен цъфтеж ще красят Розариума

Бордюри от ниски вечнозелени храсти и декоративни треви са част от новата идейна концепция за зацветяване на Морската градина във Варна. На централната алея ще останат традиционните пролетни цветя, но броят им ще бъде редуциран за сметка на устойчива растителност, която няма да се подменя, поясни за Радио Варна  ландшафтният архитект в Община Варна..

публикувано на 14.06.24 в 09:40