Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Счупени стълби във варненски подлез създават риск от инциденти

6
Подлез сп."Акациите"
Снимка: Д.Дончева

Стълбите на подлеза до спирка "Акациите" във Варна са в лошо състояние, сигнализираха в редакцията на Радио Варна наши слушатели. През подлеза до спирката непрекъснато минават хора в летния сезон, за да отидат на разходка в Морската градина или да стигнат до плажа. Мястото е оживено целогодишно, защото в близост има и тренировъчни терени, където много деца спортуват.

От няколко месеца стълбите на подлеза от страната на блоковете в кв. „Чайка” са започнали да се рушат, а в момента липсва почти цяло стъпало. Най-опасно е по тъмно, когато мястото не е добре осветено и може да стане сериозен инцидент, споделят хората, които преминават през подлеза.

Някои минават често, други за първи път, някои са варненци, други – не, но всички изразиха мнение, че подобно състояние на стълби не трябва да се оставя за дълго време и е необходимо да се направи спешен ремонт.

Ето как коментира семейна двойка от София, която идва във Варна всяко лято.

„Нищо по-добро няма от миналата година. Още като се качваме на рейса от гарата до тука – всичко е по-зле. Това е ужасно. Аз понеже съм падала по стълби и знам какво е. И в София е така. Но там има и друго – там сложиха едни железарии за колички, на които можеш да се спънеш, а никой не ги ползва, защото са неудобни. Не е редно така да бъде.”

И ако София е далеч, то съвсем близо е варненският кв. „Левски”, където оказва се положението е още по-зле, по думите на майка, която премина с детето си през подлеза тази сутрин.

„Стълбите са изпочупени, не че съм учудена. Не мога да си представя като са с колички как слизат...То и по улиците е трудно, защото вече няма тротоари и няма къде да се движим. Летим!  В кв. „Левски” е още по-зле. Тротоарите са паркинг и ни псуват като вървим по улицата.”

Плътно до парапета премина и жена, която живее в района и редовно ползва подлеза, знаейки къде са опасностите.

„Трябва всички стълбища да се оправят. Идва зима, тука ще стане поледица.”

А хора, които минават през подлеза и зиме и лете, имат наблюдение за това, каква е най-вероятната причина стъпалата да се рушат.

„Зимата поддържането е друго. Тука се разбива с едни железни лостове, когато има поледица, и това създава точно тези проблеми – напукват ги. Те се опитват да ги кърпят, но вижте – плачевно е. Ремонт с качествен материал се правеше преди 30-40 години. Иначе ви гарантирам, че ще махнат тези мраморни стъпала, ще сложат новите по европейска програма и догодина пак ще ме питате какво става. Усвояват се пари, няма лошо, но някой трябва да си гледа работата както трябва. Това е проблемът. Просто се вземат само едни пари и се неглижират нещата.”



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят булевард във Варна заради мача между Черно море и ЦСКА

Между 18:30 и 20 часа днес, ще бъде затворена за движение част от бул. „Осми Приморски полк“ във Варна. Причината е провеждането на срещата между Черно море и ЦСКА, съобщава сайтът moreto.net. По план ще бъде затворено платното в посока курортите комплекси в частта от кръстовището с бул. „Цар Освободител“ до кръстовището с ул. "Н. Вапцаров"...

публикувано на 28.09.24 в 16:46

Захлаждане и дъжд в неделя

През нощта ще се задържи предимно ясно, почти тихо, сутринта на места видимостта ще е намалена до мъгла.  Утре до обяд ще преобладава слънчево и все още топло време. Следобед от запад постепенно ще се заоблачава. Вятърът по крайбрежието ще е слаб от югоизток, във вътрешността ще се обръща и усилва от запад. Пред приближаващ добре изразен фронт ще има..

публикувано на 28.09.24 в 16:04
Д-р Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на БЛС.

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС. Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организиця. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен дсравен министър д-р Асен..

публикувано на 28.09.24 в 15:53

14 села във Варненско са на воден режим

14 села във Варненска област са на воден режим. Населените места се намират в общините Аксаково, Аврен и Долни чифлик и в тях живеят общо над 6 500 души. Това става ясно от публикация в сайта на В и К – Варна.  В селата Аврен, Доброглед, Зорница, Любен Каравелово, Булаир, Бърдарево, Голица и Солник имат вода през ден. 12 часа в денонощие..

публикувано на 28.09.24 в 15:04

Дългопол, Долни Чифлик и Провадия с общ туристически проект 

Проектът „Discovery – Открий миналото, преживей настоящето“  на общините Дългопол, Долни Чифлик и Провадия беше официално представен с участието на з аместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Той  е финансиран от Министерството на туризма , чрез Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристическите услуги в..

публикувано на 28.09.24 в 11:42
Хасан Насрала, лидер на

Израел: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран

Израелската армия обяви, че ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала е бил убит при удар в Бейрут. „Хасан Насрала е мъртъв“, обяви военният говорител подполковник Надав Шошани в X. Военният говорител капитан Давид Авраам също потвърди пред АФП, че ръководителят на Хизбула е бил „елиминиран“ след..

публикувано на 28.09.24 в 11:34

Хора от цяла Североизточна България участват в акцията за събиране на капачки във Варна

Десетки хора и представители на различни институции се включиха в кампанията на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки и стотинки пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Кампанията продължава до 14 часа , пристигат хора от цяла Североизточна България. Този път каузата е за закупуване на мобилни пунктове за..

обновено на 28.09.24 в 10:44