Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игор Лазаренко: Археологическият сезон върви без бомбастични находки

| обновено на 19.08.21 в 15:04

Архелогоческият сезон засега върви добре, макар и без бомбастични находки до момента. Късноантичната крепост "Кастрици", която проучваме е напусната през 15 век от хората, които са отнесли всичко полезно със себе си. Мястото не е превземано, ограбвано, опожаравано. 


Така се оказва, че това, което откриваме като менти и др не е представлявало особена ценност за тях, но за нас те са онтересни, защото ни дават информация за обитанието, за стандарта на живот през средновековието в сателитно селище до ѝварна, каквото е "Кастрици".  Това коментира за радио Варна относон  резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна -  с него разговаря Даниела Стойнова:


В района на резиденцията са останките на късноантичната крепост “Кастрици” в североизточната част на парка. Името на крепостта е отбелязано на многобройни морски карти от ХІV до ХVІІІ век по различни начини –Кастрица, Катрици, Кетрици, Кастризи, Кастро, Кастри, Кастра, Катриа. Несъмнено то произлиза от гръцкото кастро (крепост).

Дворецът сега е правителствена резиденция, построен върху земя на съществувалия през 11 в. манастир „Св. Димитър" - подарен на княз Батенберг от варненската община. Той е бил построен за лятна резиденция на княза през 1881-1885 г. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово (по умалителното име на италиански език на княза - Sandro) но през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска я преименува на Евксиноград (Гостоприемният град) — от гръцкото име на Черно море, Εύξεινος Πόντος (Euxénos póntos). Комплексът е бил лятна резиденция на монарсите, управлявали България след освобождението от османско владичество (1878 г.) – Александър Батенберг, Фердинанд и Борис ІІІ.

Находките са разнообразни: фрагменти от кухненска и трапезна керамика, медни съдове, гърнета, кани, накити, метални сечива, матрица за изковаване на обкови на Евангелия. В разкрития некропол около църквата е открит скелет на жена с протеза на горната челюст. Разнообразни са монетните съкровища - български, византийски, татарски, влашки, молдавски, турски, венециански. Кастрици е единственият средновековен български град, черноморска крепост, в който е запазено пристанището и на територията му не е започвано строителство. Не е имало и иманяри, поради строгия пропускателен режим в района от 1890 г. насам.

И още от разговора с Игор Лазаренко:

А в Суворово какво проучвате?

В Суворово се проучва едно голямо халколитно жилище с производствен център работилница за керамични предмети. В продължение на няколко години се проучва въпросният производствен център. Предстои вдигането на самите керамични съдове, разбира се, те са във фрагменти, но могат да бъдат възстановени изцяло. Намерени са и част от инструментите, които са използвани за тяхната изработка и най-вече за тяхната украса. Сега нещото, което е ново за този обект, е масивна стена, която според колегата или е от Римската епоха, или е от Средновековието. Имаме една средновековна землянка в помещение в същия периметър, в който се правят разкопките, така че за нас би било интересно дали на това място е имало обитавани и през Античността, а не само през Праисторията и Средновековието.

Южната стена на Одесос по пътя за гарата, прави ми впечатление, че доста кално и замърсено изглежда, там накъде отиват нещата?

Общината има изготвена проектна документация и съответно ще бъде възложено проектиране за цялото площадно пространство. Същевременно от другата страна зад сградата на НТС се разкри много по-голям сегмент от крепостната стена на Одесос. Както и една базилика, за която знаехме по-рано, може би една вила урбана от Римската епоха, горе-долу от 3. век. Най-вероятно втората половина на 3. век е била използвана. Ако се върнем пак на тези руини, те са много атрактивни от гледна точка на това, че могат да бъдат показани паметници от различни епохи. Тъй като там се предполага да бъде направен един надземен паркинг и самият проект е замислен като паркинг с археологически обект под него. Гражданите ще могат да ги гледат без никакъв проблем и когато се свърже с това, което е на площада от другата страна на ул. „Цар Симеон I”

Както в Пловдив?

Както в Пловдив, но в по-малки мащаби и размери. Все пак в Пловдив е разчистена епископска базилика, а при нас ние показваме крепостните стени. За щастие през последните години попаднахме на няколко части от тези крепостни стени и имаме една много по-добра представа за това как са изглеждали. Но е хубаво все пак да имаме и нещо, което да показваме като паметници на посетителите. Тъй като единственото, което в момента имаме, са два обекта, които стават за гледане- това са големите и малките Римски терми.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха тялото на бившия началник на Охранителната полиция в Горна Оряховица

Бившият началник на „Охранителна полиция“ в Горна Оряховица Калин Колев е намерен мъртъв в автомобила си край река Янтра, съобщиха от Областната дирекции на МВР във Велико Търново. МВР обяви бившия шеф на Охранителната полиция в Горна Оряховица за общодържавно издирване 49-годишният мъж изчезна от дома си на 2 октомври по обяд без документи за..

публикувано на 04.10.24 в 19:36
Доц. Петко Стефановски

Няма риск работата в Здравната каса да спре, увери доц. Петко Стефановски

Няма риск за разходите по лечението на пациентите, а разплащанията към договорните партньори на Здравната каса ще продължат по план, съобщи председателят на Надзорния съвет на Касата Петко Стефановски, цитиран от пресцентъра на институцията , предаде БНР.  В съобщението се посочва, че в момента Касата има избран и действащ подуправител, който..

публикувано на 04.10.24 в 19:29

Община Варна: Информацията за спиране на „Синята зона" не отговаря на истината

Във връзка с разпространена невярна информация за спиране работата на „Синята зона“ във Варна от 5 октомври Община Варна уведомява, че услугата продължава да функционира в досегашния си обичаен режим. Заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов направи уточнението, че Община Варна е осигурила правната рамка за функционирането на зоната и..

публикувано на 04.10.24 в 18:22

РЗИ: Водата в добричкото село Дебрене вече е годна за пиене

Питейната вода в село Дебрене, община Добричка, вече отговаря на здравните изисквания. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич.  От ВиК-Добрич са предприели допълнителни мерки за отстраняване на несъответстията.  Припомняме, че ВиК-Добрич предупреди, че водата в село Дебрене не трябва да се използва за питейни нужди.  Водата..

публикувано на 04.10.24 в 17:21

ЦИК трябва да заплати 600 лева за разноски по дело за отказана регистрация на кандидат за районен кмет

Централната избирателна комисия трябва да заплати сумата от 600 лева за направените разноски по дело за отказана регистрация на независим кандидат за районен кмет във Варна за частичния вот на 20 октомври. Делото е по жалба на Инициативен комитет.  Според Съда има допуснати процесуални нарушения в решението на Общинската избирателна комисия във Варна..

публикувано на 04.10.24 в 15:55

Оставиха в ареста наркодилър, поискал домашен арест заради здравето си

Отказаха да пуснат под домашен арест 51-годишен мъж, обвинен в разпространение на наркотици, поискал по-леката мярка заради притеснения за здравословното му състояние.  Защитата е посочила, че мъжът има постоянен адрес и няма опасност да се укрие. Освен това имал прекарани два инсулта и здравословно не се чувствал добре. Пред съда обвиняемият мъж..

публикувано на 04.10.24 в 15:51

В Бургас разбиха втора наркоферма в рамките на два дни

МВР Бургас разби втора наркоферма в рамките на два дни, в резултат на продължаващата специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, наркоразпространение и конвенционална престъпност, предаде БГНЕС. Служители от Четвърто РУ Бургас са неутрализирали канабисова ферма, разположена на..

публикувано на 04.10.24 в 14:36