Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как една постройка във варненския квартал "Чайка" се превърна в ябълка на раздора

| обновено на 20.08.21 в 14:15

Достъпът до блокове с номера 193 и 194 във варненския квартал "Чайка" е затруднен, алармират живеещи там. Причината е, че известен в квартала ресторант, вече частна детска градина, има изнесена постройка, която завзема тротоара пред блоковете. Така от едната страна на жилищните сгради има барака, която затваря подхода към гаражите в блок 194, а от другата е оставен малък триметров проход за гаражите в 193-и блок. На практика всичко това създава проблем при преминаването на пожарен автомобил или линейка в случай на необходимост, обезпокоени са  живеещите там, сред които е Делян Костадинов, който обясни:


"Тази постройка, след като мина акт 16, малко по малко започна да придобива някакъв вид, като в началото беше градина, по стара българска традиция на градината тераса, навес, на навеса една стена, втора стена, леко разширяване, докато доби един вид на една застроена площ, с масивно строителство, както е в момента. Ние като съкооператори всичките имаме договор за покупко-продажба, имам и общия договор. Като тази постройка не съществува."

Общо 16 семейства живеят в блок 193 в квартал „Чайка“. Те наемат адвокат и пускат колективна жалба в общината заради незаконното, според тях, строителство. Техният пример ще последват и от блок 194-и. В отговор на гражданското недоволство случаят е проверен от „Пожарна безопасност“. Хората казват, че според техния инспектор са потъпкани всички разпоредби. Проверка правят и от РДНСК, но не е в тяхната компетенция. Така всички пътища водят към община Варна. Александър Драгнев, директор на дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" коментира ситуацията така:

"В архива на район „Приморски“ има налично разрешение за поставяне на преместваем обект за този адрес от 2006 година, към днешна дата въпросното разрешение е с изтекъл срок. Изпратено е писмо до строителя и до собственика на обекта, с което му е даден 20-дневен срок да се запознае и информира за обследването от страна на инспекторите."


Драгнев  уточни, че ще бъде връчен констативен акт на собственика, който той може да обжалва в 7-дневен срок. Това може да отнеме месеци и да завърши в административния съд, коментира адвокатът, нает от хората в блока, Мая Николова. След това в рамките на месец трябва постройката да бъде премахната; ако това не стане доброволно, общината ще го направи за сметка на собственика. Собственикът Веселин Дилов казва, че неговата фирма е строила блока и постройката е върху негова частна собственост:

"Всички юнаци когато са купували преди 20 години апартаментите съм им продал някаква земя, идеална, с изключение на един терен пред блока и отстрани, където е сложен този преди беше офис към заведение, сега е медицински кабинет. Никога от 20 години това нещо не е съществувало като проход, имат си проход отзад достатъчно голям където са минавали и досега."

От община Варна също казват, че достъпът на специализирани автомобили се осъществява от другата страна на жилищната сграда. Веселин Дилов не отрече, че му е изтекло разрешителното за преместваем обект. А дали обектът наистина е преместваем е нещо, което също се оспорва от хората в блока. 

В закона пише - реместваем обект е обект, предназначен за увеселителна, търговска или друга обслужваща дейност, който може след отделянето си от повърхността и от мрежите на техническата инфраструктура да бъде преместван в пространството, без да губи своята индивидуализация и възможност да бъде ползван на друго място със същото или с подобно предназначение на това, за което е ползван на мястото, от което е отделен, като поставянето му и/или премахването му не изменя трайно субстанцията или начина на ползване на земята, както и на обекта, върху който се поставя или от който се отделя."

Александър Драгнев от общината, съобщи че администрацията ще категоризира постройката като строеж, а Веселин Дилов обясни:

"Той е преместваем, защото е с метална конструкция. Това, че отстрани има плочки това не го прави непреместваем обекта, но какво ги бърка дали е преместваем или не, след като аз съм им записал в нотариалните актове, че те не могат да ползват тази площ."

Според Веселин Дилов сигналът в общината е лично отношение към него и ще обжалва констативния акт. Той заяви, че умишлено вече там има детска градина.

Чуйте репортажа в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лента за ограничаване на скоростта и колчета на пътя за кв. "Виница" искат варненци

Да се поставят ограничителни колчета и гумена лента за ограничаване на скоростта на пътя за кв. "Виница" до спирка "Лотос" , където стана фаталният инцидент с моторист, искат варненци. Това каза Галин Димов, председател на мотоклуб "Вокил". Започва подписка за иницииране на нова организация за движение. Тази вечер ще се проведе шествие, което има за цел..

обновено на 26.06.24 в 17:52

Морското търсене и спасяване не са регламeнтирани в Закона за бедствията и авариите

В летния сезон сме. Няма застраховани от инциденти.  Особено от произшествия във вода.  Морското търсене и спасяване не са регламeнтирани в Закона за бедствията и авариите.  Това пречи на общините по Черноморието да сътрудничат с доброволческите сдружения, които са свързани със спасителни операции на море, каза за Радио Варна флотилен адмирал..

публикувано на 26.06.24 в 16:33

Осъдиха на пробация варненка за теглене на кредит с чужда лична карта

Осъдиха на пробация 36-годишна жена, която използвала копие на чужда лична карта за теглен на кредит с "Бяла карта", съобщават от Районен съд - Варна. Случаят е от май 2021 година. Подсъдимата по неустановен начин се сдобила с копие на лична карта на друга жена и решила да кандидатства от нейно име за отпускане на кредит. От собствения си телефон тя..

публикувано на 26.06.24 в 16:32

Украински бежанци се срещнаха с работодатели

Близо 40 бежанци от Украйна, търсещи работа във Варна и региона, се срещнаха с работодатели по време на инициативата на хуманитарната организация "Каритас" и „Върховният комисариат за бежанците на ООН" в България. Акцент в събитието беше достъпът до пазара на труда за бежанците и възможността да си намерят работа у нас. "За последните 6 месеца сме..

публикувано на 26.06.24 в 16:22

31% от търговията на дребно у нас се реализира в големите вериги

31% от търговията на дребно у нас се реализира в големите вериги. Делът на нехранителните стоки е с по-силен – от него са над 50% от приходите, а в реализацията им са 40% от наетите лица. Това показват резултатите от проучване  „Роля и социално-икономически принос на модерната търговия (МТ) в България с акцент Североизточен регион“  на..

публикувано на 26.06.24 в 16:18

Откриха цял арсенал в дома на варненец

Огромно количество боеприпаси - 35 000 патрона за различно по вид огнестрелно оръжие, както и 2 броя гранати, за които липсва разрешение, бяха иззети от частен дом във Варна, съобщават от Районната прокуратура.  По случая се води разследване. Вече се разпитват свидетели, изготвят се експертизи.

публикувано на 26.06.24 в 16:00

ЕК: България не изпълнява условията за приемане на еврото

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година, съобщава..

публикувано на 26.06.24 в 15:47