В предаването "На село" ви водим към лозовите масиви на аксаковското село Генерал Кантарджиево. Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра, преди табелата на селото, отбиваме вдясно. Там е най-активното време - септемврийско време за прибиране на реколтата от грозде. Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват, че гроздето има качествата, от които имат нужда, за да създадат желаното вино. Тази година е добра година, според главния технолог на винарната Тихомир Трифонов:
"Реколтата е по-добра от всяка друга година досега. Реколтата е от 600 до 900 килограма от декар, в зависимост от сорта грозде. От един килограм грозде може да се получи най-много 550 - 600 милилитра вино."
"Масивите ни са от порядъка на 450 декара, което не е достатъчно за промишлено производство, но е много повече от едно домашно производство", разказва Трифонов. В лозята виреят познатите интернационални сортове грозде, както и два български - варненски мискет и врачански мискет. Има и три сорта червено грозде, но те се използват само за производство на "розе". Причината е в слабото слънцегреене и ниските температури, които не са предпоставка за образуване на необходимото за червено вино високо съдържание от багрилни компоненти.
Съвременният пазар на вино е свръхконкурентен. Невъзможно е една изба да се наложи на пазара, особено ако е от т.нар. нови производители. Винарната произвежда около 200 хиляди бутилки годишно от 12 асортимента. Продават се основно на вътрешния пазар. Има единични заявки от хора от Западна Европа, които са били на почивка у нас, харесали са вината и си позволяват доставка на два-три кашона или няколко палета вино за домашна употреба.
"Курортните комплекси също не са наш таргет, тъй като там се пият основно вина тип олинклузив, които са възможно най-ниската ценова категория. Разчитаме единствено на търговията в супермаркети, специализирани магазини и ресторанти."
След като се преработи гроздето, постъпва за една нощ в хладилна камера, където температурата се редуцира до 10 градуса. На следващия ден се преработва като се сортира ръчно. След това минава през машина, която отделя чепката от зърната и леко смачква зърната. После постъпва в съдовете или в климатична преса за ферментация. Пътят се разделя на две - за бели вина ферментира само сокът, за да се получат фини и елегантни вина, а за червените вина ферментацията е с ципата, където се крият танините и багрилната материя.
В лабораторията се провеждат анализи като контрол на алкохол, на серниста киселина и на киселинно съдържание. Правят се тестове за това как ще изглежда виното след два-три месеца. Утайката е естествен продукт - или белтъчна материя от самото грозде, или е материя на соли на винената киселина, паднали на дъното на бутилката във вид на кристалчета захар. Задачата на лаборантите е да не допускат такива елементи в бутилката на клиента. От това, обаче виното губи качества, обяснява Тихомир Трифонов.
Под земята се намира помещението с около 270 дъбови бъчви, произведени във Франция. Всяка от тях е с вместимост около 225 литра. През цялата година се поддържа сравнително ниска температура. През зимата, колкото и да е студено, температурата не пада под 12 градуса, а лятото, колкото и да е горещо, над 19 градуса не се вдига. От всички бели вина, които се произвеждат във винарната, само "Шардоне" съзрява в бъчви за период от 4 до 6 месеца. От червените вина в бъчва съзряват само онези, които са предназначени за бутилиране.
На 22 и 23 ноември 2024 г. във Варна ще се проведе Осмият национален студентски фолклорен фестивал „Срещи на приятелството“. Събитието дава възможност за сценична изява на български и чуждестранни студенти, както и за създаване на трайни творчески контакти и взаимоотношения между тях. Фестивалът има за цел да спомогне за съхраняване на българската..
Отец Армен Мелконян е новият духовен водач на Арменската православна общност във Варна. Отец Армен Мелконян, с кръщелно име Саркис Мелконян, е роден на 20 март 1971 г. в град Камишли, Сирия. Той получава началното си образование в Националното училище „Ефрат“ в родния си град и продължава богословското си обучение в Зарахианската семинария..
Спасиха видра, затворена в маза на цех за мебели в кв. "Аспарухово". Сигнал за бедстващото животно е подаден в Регионалната инспекция по околната среда и водите, съобщават оттам. Екипи на екоинспекцията и Центъра за защита на природата и животните в Добрич участваха в акцията. Видрата е намерена с изпилени до кръв нокти от опитите й да се освободи два..
Биткойнът за първи път преодоля бариерата от 95 000 щатски долара, все още подкрепян от „ефекта Тръмп“, предаде БГНЕС. Пазарът очаква по-гъвкаво законодателство и икономически политики, които биха били благоприятни за него при бъдещата администрация на САЩ, предаде АФП. Най-голямата по капитализация криптовалута преодоля тази бариера около 01:24 ч. по..
В България най-младата баба е на 28 години. Това казва д-р Антонио Душепеев, който оглавява родилното отделение в бургаската университетска многопрофилна болница, съобщава БНР. Само през миналата година там има 149 раждания на непълнолетни момичета. Сред младите майки има и 11-годишно момиче. "Има огромна вероятност детето на детето, което е родило..
На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж. Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я..
Времето захладня, зимата вече чука на вратата, а сезонът на "Къде ще сме на Нова година" вече е официално открит. Всъщност, офертите за екскурзии и почивки в чужбина за коледните и новогодишни празници бяха активирани още в края на лятото и началото на есента. Тази година обаче се забелязва спад на интереса към ранните записвания, каза за Радио Варна..