Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 4 октомври 2021 г. със Сияна Спиридонова

Снимка: Емил Йовев

Сутрин рано, сутрин рано... както се пееше в една песен... :) Призори започва предаването "По първи петли" по програма "Хоризонт", по традиция всеки понеделник от студиото на Радио Варна. Започваме веднага след новините в 4.00 ч. и ще бъдем с вас до 6.00 ч. сутринта. С първите петли, в първия понеделник на месец октомври, компания от радиоефира ще Ви прави женският тандем - водещата Сияна Спиридонова и звукорежисьорът Ива Петрова. За най-ранобудните слушатели, превърнали нощта в ден или просто работливи като нас сме подготвили най-любопитните теми от изминалата седмица, както и задължителната хубава музика, гарантираща цветно събуждане и добро настроение в началото на новата седмица! 

Следим отблизо ситуацията със заседналия турски кораб „Вера су” край бреговете на Камен бряг. Какво се предприема от страна на корабособствениците при такива случаи? Как е добре да се подходи и от българска страна? Отговорите от специалистът по морско право адвокат Христо Раев. 

До какво може да доведе попадането на азотни торове в морската вода и ще предизвика ли това намаляване на количеството кислород в крайбрежните води? Коментар очаквайте от директора на Института по океанопогия към БАН доц. Николай Вълчев. 

Как се рисуват картини с утайка от кафе? Разговор с англичанката Джейн Банистър, която преподава английски език във Варна.

Как баща и син разработват успешно казана за ракия в родното си село Чернево? И възможно ли е да работиш на казана и да не вкусваш капка алкохол?

Кои са добрите примери за поддържане на зелените площи във Варна, за почистване и облагородяване на междублоковите пространства? 

Цигарените филтри са един от най-големите замърсители в околната среда. Във Варна се проведе акция по почистване на фасове и други отпадъци, като част от кампанията „Промени картинката”. 

Имаше ли много инциденти по морето през летния сезон, ще научим от д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина” – лечебното заведение, което осигурява медицинското обслужване по плажове и курорти. 

Един от най-влиятелните наръчници за младежи, които са публикувани някога в света, е „Скаутство за момчета“ на лорд Робърт Бейдън-Пауъл. До 15 октомври в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна гостува изложба, посветена на наръчника. 

Вместо в столова, ученици от варненското училище Найден Геров обядват в класните си стаи. Така децата, които след учебните занятия остават и за занималня не напускат чиновете си по 9 часа...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48