Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мисия: Военен лекар" - доктор Петър Ганчев

Доктор Петър Ганчев е първият българин, който завършва курс за усъвършенстване в Ленинград (сега Санкт Петербург) по „Физиология на подводното плаване и аварийно-спасително дело”. На 23 декември 1967 година е назначен във Военноморските сили като началник на медицинската служба на дивизион подводници. 10 години по-късно д-р Петър Ганчев започва работа във Военноморската болница във Варна. Там по негова идея е създаден първият у нас хипербарен комплекс  с многоместна барокамера, който прераства в клиника по хипербарна терапия и морска физиология. За първи път във Варна той прилага лечение с кислород под налягане или хипербарна оксигенация. Историята на доктор Петър Ганчев е разказана в поредицата на Медицинския университет „Мисия: Военен лекар”, която може да бъде гледана онлайн.

Благодарение на изобретателността и инициативността на доктор Петър Ганчев, са спасени десетки животи.

"1975 година, си спомням, на 15 януари, се строеше кораб в Корабостроителния завод. Кърмата на кораба беше траверс на дивизиона. Видях една аларма. Стана ясно, че има изтичане на газ. Сработила е системата за въглероден двуокис за пожарно гасене. Тогава изкарваха с платформа болни. Единият спря да диша. Тогава се наложи да направя първия случай за изкуствена белодробна вентилация в барокамера под повишено налягане. И човекът се оправи."

С метода, при който се използва кислород под налягане в барокамера, могат да се лекуват редица заболявания.

"Когато човек се намира в барокамерата, дишайки чист кислород под налягане, кислородът се разтваря в плазмата на кръвта. Този кислород отива до клетките, които страдат от кислороден глад и са увредени по някакъв начин. По този начин се доставя кислород до всички клетки."

Според доктор Петър Ганчев у нас има 19 барокамери, но не съществува закон, който да регламентира работата с тях.

"И в момента въпросът е висящ. И в момента всеки, който желае, може да си направи барокамера и да си я ползва така, както си иска, защото няма закон, за съжаление, който да регламентира тази дейност. Меко казано се моля да не стане фал, защото интересно е тези хора, които работят с барокамерите, къде са подготвени. От там трябва да се започне."

Идеята зад поредицата "Мисия: Военен лекар" е да е в помощ на студентите, които изучават тази специалност, каза авторката на поредицата Магдалена Тодорова.

"Военната медицина е много по-различна от цивилната медицина. Войната, например, е много мощен стимул за развитието на медицината."

В поредицата участват, както ветерани, така и действащи военни лекари.

Повече чуйте в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ружа Игнатова

САЩ дават 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен..

публикувано на 26.06.24 в 16:04

Филм за делото на монахиня Валентина в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ във Варна

Всеки последен четвертък от месеца в Духовно–просветния център  „Св. Архангел Михаил“ предлага безплатни прожекции. Този четвъртък, 27 юни, от 18 часа, ще може да гледате филма  за  монахиня Валентина Друмева . Подробностите от разговора на репортера ни Ваня Славова с отец Георги Стоименов-председател на църковното настоятелство на храма "Св...

публикувано на 26.06.24 в 09:55

Възпитаник на Морско училище създаде първата по рода си социална мрежа за морските кадри

Първата по рода си социална мрежа за морските кадри в Европа е създадена от Светослав Георгиев, който е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и има собствен IT бизнес.  Той обяви създаването на платформата Seaglem в Деня на моряка и обясни, че идеята е да се обединят всички професионалисти в морската индустрия.  Това е..

публикувано на 25.06.24 в 15:20

Организират воден празник за деца в неравностойно положение във Варна

Воден празник за деца в неравностойно положение под наслов „Мечтите могат да бъдат реализирани“ ще се проведе на 28 юни, от 10:00 часа, на Офицерския плаж (Втора буна). Събитието Jet Ski therapy се организира със съдействието на Община Варна.  Инициативатае специално организирана за деца с увреждания и проблеми с моториката на тялото. Те ще имат..

публикувано на 25.06.24 в 14:21

Безплатен фитнес за ученици от 25 до 28 юни във Варна

Дирекция „Спорт“ при Община Варна и Студентският спортен клуб към Икономическия университет във Варна осигуряват свободен достъп за ученици до фитнес залата на университета. Безплатните посещения могат да бъдат както индивидуални, така и групови, за цял клас, съобщават от общинския пресцентър.  Целта е да се стимулира двигателната активност на..

публикувано на 25.06.24 в 11:15

Храмов празник на църквата "Св. Прокопий Варненски"

На 25 юни Българската православна църква почита паметта на Свети преподобномъченик Прокопий Варненски.  Своя празник отбелязва днес едноименният храм в морската столица. Кметът на Варна Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева  присъстват на тържествената архиерейска света литургия, отслужвана от Варненския и Великопреславски..

публикувано на 25.06.24 в 09:25

Чай вместо бира в летните жеги: Кои са най-подходящите храни и напитки през лятото?

Лято е. Горещините започнаха, а с това консумацията на всякакви разхладителни напитки се увеличава драстично. Както алкохолни, така и безалкохолни напитки. Един от символите на лятото е бирата, която най-често комбинираме с цаца в някое кокетно плажно капанче.  Дали обаче бирата наистина ни помага да се разхладим в горещините? Според..

публикувано на 25.06.24 в 09:00