Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Програми за кандидастване и финансиране

С повече от 13 милиарда евро ще може да разполага България по програмите на Европейския съюз за периода 2021-2027 година. Една част от тях са с променени имена, представи възможностите Виктория Николова, управител на Областния информационен център във Варна, който през 2021 отбелязва десетгодишнина.

"Част от програмите дори не променят името си. Част го променят като има и нова програма, която ще се занимава с научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигнетна транформация. Тази програма ще се управляв от новосъздадена агенция и средствата, които ще инвестира, ще бъдат за научноразвойна дейност за университети, за фирми и съответно допирната точка там, където бизнесът и научноразвойната дейност от университетите се срещат, за да може да се развива икономиката."

Продължава да съществува и програмата за наука и образование, както и за храни и основно материално подпомагане.

"Тази програма, която има две оси - за топъл обяд и за помощите, които се раздават към Червения кръст, също ще продължи да съществува. Като се очаква, че през новия програмен период, тя ще бъде първата програма, която ще стартира. И в момента те раздават помощи със своя оператор Червения кръст. 

Програмата с най-широк бенефициенти е "Развитие на човешките ресурси".

"Там са физически лица, които получават средства за ваучери за обучение, бизнесът, който има възможност да направи безопасни усолвия на труд, да си обучи служители. В момента вземат 60/40 пак чрез тази програма. Неправителственият сектор също е бенефициент по програмата."

Общините ще бъдат подпомагани по програма Развитие на регионите. Промените при нея са най-големи, продължава представянето управителят на областният информационен център във Варна Виктория Николова.

"Т.к. се включват регионалните съвети за развитие, има нова концепция. Тя ще допринесе за развитие на регионите и за по-големи инвестиции на териториален принцип. Има нова стратегия, по която ще работят регионалните съвети за развитие. Те ще имат възможност да правят интегрирани териториални инвестиции, проекти между няколко общини. Това сме го виждали в МИГ през този и през миналия програмен период. Дават добри резлутати, така че се надавяме и интегрираните териториалин инвестиции също да допринесат до развитие на региона, който е вече по регион за планиране, т.е. се очаква в Североизточен район да има и предложения за поректи, и партньорства между различни общини от различните области, които влизат в нашия район за планиране."

Промени има и при стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.

"Средствата, които ще се дават, са разделени на две. Това са директни плащания и средства да развитие на селски райони на проектния принцип. Общата селскостопанска политика в момента е в процес на дебат. Там непрекъснато се добавят и се обсъждат различни приоритети. Следим какво ще се случи, но на този етап всичко е в движение."

През настоящия програмен период 2021 – 2027 средствата, които ще се отпускат, са обвързани с политиките на Европейския съюз, включително екологичния и цифровия преход, коментира Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

"Радвам се, че намерихме път напред. Това е много важно сега. Доволна съм и че механизмът за обусловеност остана непроменен."

Бюджетът на Европейския съюз през следващите седем години е 1,8 трилиона евро. В него влизат и средствата по инструмента за възстановяване Next Generation EU на стойност 750 милиарда евро. 

"Ние сме в много сериозна ситуация с COVID-19, броят на случаите е все още висок, вирусът е широко разпространен в цяла Европа. Но има светлина в края на тунела.

През миналия програмен период бенефициентите по европейските програми във варненския регион са с 2000 повече в сравнение с по-предишния, коментира управителят на Областният информационен център във Варна Виктория Николова.

"Защото се даде много голяма и широка възможност микро и макро предприятия да получат финансиране и подпомагане. а тези предприятия и малки фирми не са имали възможността или смелостта да кандидатстват в първия програмен период."

Общият брой проекти е над 3 020. Спечелени от общини, фирми и неправителствени организации. Само във Варна финансираните проекти са над 2 500. 

За следващия  период програмите все още не са одобрени, защото споразумението за партньорство с ЕС още не е подписано. Това обаче се очаква да стане скоро, за да започне и приемането на проекти за финансиране.

Подробностите чуйте в репортажа:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Две улици в района на ЖП гара ще бъдат частично затворени за движение на 1 юни

Във връзка с постъпило заявление за провеждане на частно мероприятие на 01.06.2024 г. за времето от 18:00 до 23:00 часа ще бъде преустановено движението на пътни превозни средства по ул. „Дръзки” в частта от кръстовището с ул. „Охрид“ до кръстовището с ул. „Хан Омуртаг“. Затворена ще бъде и частта от ул. „Охрид” в отсечката от кръстовището с ул...

публикувано на 28.05.24 в 17:56

Два влака се удариха на Централна гара в София

Два влака се удариха  на Централна гара във София, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Хоризонт", предаде БНР. Инцидентът е станал към 16,40 часа. Имало е удар между две композиции по време на маневри в района на гарата.  Леко пострадали са две жени.  Заради инцидента има закъснения на редица влакове в Централна гара.  Към момента се изясняват..

публикувано на 28.05.24 в 17:33

С нова магистратура в Морско училище до 10 години ще създаваме успешни бизнеси в сферата на космическите технологии

До 10 години от България могат да излязат успешни бизнеси в сферата на космическите технологии. Наложително е да се подготвят специалисти в тази сфера, затова започваме развитието на магистратура по космически инженерни науки във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, както и във Висшето военновъздушно училище, със съдействието на..

публикувано на 28.05.24 в 17:07

Арт макет на Черно море в Морската градина развълнува минувачи

На алеята зад Морското казино от няколко дни варненци и гостите на града могат да видят един голям черен релефен силует, изобразяващ Черно море. Инсталация, която предизвика вълна от коментари в социалните мрежи и недоумение сред хората. Тази инсталация е част от намесите в градската среда в рамките на второто издание на фестивала за съвременно..

публикувано на 28.05.24 в 16:56

МОН публикува отговорите от "малката матура" по математика

На днешното национално външно оценяване по математика се явиха 52 108 четвъртокласници. Те решаваха тест от 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, като се посочва един от три. Имаше 5 задачи с кратък свободен отговор, на които се записва само решението. Една задача е с разширен свободен отговор – изисква записване на решението и отговора...

публикувано на 28.05.24 в 15:24

До месец приключват спешните ремонти на улиците във Варна

До месец трябва да приключи рехабилитацията на всички улици във Варна, за които ремонтите са неотложни. Кърпенето на настилката в районите "Одесос" и "Приморски" започна от днес, каза за Радио Варна Пламен Китипов, зам.-кмет по инфраструктурата. Представители на фирмите изпълнители и общинската администрация вече са направили обход и са маркирали..

публикувано на 28.05.24 в 12:13

Ремонти на две улици в Кранево наесен са с осигурено финансиране

Община Балчик подписа споразумение за финансиране ремонта на част от водопроводната мрежа в село Кранево. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще отпусне 1.5 милиона лева за рехабилитация на ВиК инфраструктурата за 720 метра по улица "Дунав" и участък от 340 метра по улица "Приморска" в крайморското селище. Предвидено и цялостно..

публикувано на 28.05.24 в 11:45