Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успяха ли да наторят земеделците в Добруджа

Снимка: БГНЕС

Земеделските производители в Добруджа са притеснени от липсата на торове на пазара у нас, съобщиха за радио Варна от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. От завода в  Девня отказват да дадат цена за тон на амониев нитрат, заради увеличението на цената на тока и газта, а заводът за минерални торове в Димитровград не работи и тор на практика в България не се произвежда, коментират от съюза. Сега е важно да се наторят есенниците – пшеница, ечемик и рапица. Възможно е това да се направи с различни торове от амониев нитрат, като NPK торовете, но и тяхната цена е увеличена с от 50 до 100 процента и няма същия ефект, като подхранването с азот, което е изключително важно и трябва да се случи сега.

В момента цената за тон амониев нитрат е около 1300 лева, миналата година  беше 320 лв, информират от Добруджанския съюз. Заради драстичното увеличение земеделските производители ще торят много предпазливо и със сигурност ще намалят количеството на торовете, които ползват. Това ще доведе до рискове при презимуването на есенниците. А от там и риск за реколтата.

Ако земеделските производители са правили правилно торене до сега, направили са точни анализи и са дали това, което трябва на растенията, можем да си позволим една година, която ще бъде по-скоро по надолнище, но поне няма да е пагубна и да се намалят леко торовите норми, коментират специалисти от съюза. Но ако става въпрос за земеделие, в което земеделците  торят без да са наясно със запасеността на почвата, тогава има риск добивите да бъдат по-ниски.

На фона на всичко това, единствената добра новина, е че някои от добруджанските арендатори предвидливо са закупили амониев нитрат виждайки бързите темпове на увеличение на цените, и са успели да наторят. Това, обаче, не решава проблема с високата цена на торовете, защото догодина отново трябва да се тори.

От Добруджанския съюз силно се надяват решение да се вземе на европейско ниво, защото причина за шоковото поскъпване на торовете е затварянето на много заводи в Европа, които произвеждат тор. Трябва да се стабилизира цената на газта, което ще доведе до стабилизиране и цената на торовете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10