Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка минута е важна или как да разпознаем инсулта

"Всяка минута е важна!"

Под този наслов отбелязваме тази година 29 октомври – Световния ден за борба с инсулта. По данни на Министерство на здравеопазването около 80 хил. души са преживелите мозъчно-съдови заболявания. Поне половината от тях са с инсулт.

Всяка година броят на преживелите инсулт нараства. Както в национален, така и в европейски аспект, каза за Радио Варна Дорина Добрева – председател на Асоциацията за инсулт и афазия.

Прогнозите са плашещи, защото към 2030 г. се очаква нарастване на инсултите с около 34%.

Заплашените от нея са не само възрастни хора, но и далеч по-млади, включително и деца. Сред рисковите фактори в последните години е и т.нар. бърнаут /професионално прегаряне/, от който страдат десетки хиляди.

Сред най-запомнящите се имена на хора, преживели инсулт и след това учещи се ходят отново е и американският лекоатлет Майкъл Джонсън – световен и олимпийски рекордьор и медалист, който дълги години беше титулован и като „най-бързия човек на планетата”.

Според световната организация на преживелите инсулт, един от всеки четирима би изкарал инсулт, коментира Добрева.

По-големи са рисковете, освен при хората с бърнаут, но и с аритмия, с нелекувано и неконтролирано високо кръвно налягане, с някои хронични болести, както и при някои нерегламентирани стойности на холестерола.

Здравословният начин на живот може да снижи риска, пояснява Добрева.

Най-бързият и лесен начин, за да разпознаем инсулт, е да помолите човека, за когото се съмнявате, да се усмихне, да вдигне и двете си ръце едновременно и да си каже името.

Ако усмивката е невъзможна, едната ръка трепери или изтръпва и се чувства слабост или има затруднения в говора, трябва незабавно да позвъните на 112 и да потърсите специализирана лекарска помощ. Бързата и навременна реакция може да предотврати последваща инвалидизация и други усложнения за пострадалия.

Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък, затова е важно да се действа възможно най-бързо при разпознаване на симптомите. В англоезичните страни алгоритъмът за разпознаване на симптомите на инсулт се нарича FAST (Face, Arm, Speech, Time). FAST в превод на български означава “БЪРЗО”.

Контролното време е два часа /или 120 минути/.

Как да разпознаем симптомите – промяна, макар и лека в говора; промяна в лицето /като отпускане на крайчетата на устните; треперене и падане на една от ръцете; понякога силно главоболие, в България все още знаят малко хора.

За по-доброто разпознаване на симптомите на инсулта, както и за замерване на риска от инсулт вече могат да се използват и безплатни приложения за смартфони.

Иначе в България има достатъчно подготвени специалисти, които да диагностицират и лекуват пациенти с инсулт. Друг е въпросът как те са разпределени териториално.

Цялото интервю с Дорина Добрева може да чуете в звуковия файл.



Повече информация за Асоциацията, полезна информация как да се предпазим от инсулт, как да помогнем, а за кампанията по случай Световния ден за борба с инсулта може да откриете тук




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20