Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екопътека ще свързва исторически и природни забележителности в Община Белослав

Край Белослав се намира едно от най-големите находища от диви кактуси в България. Съвсем скоро те ще станат част от екопътека, която общината ще изгради с европейски средства. Обектите, които ще обхване маршрутът, са както исторически, така и природни забележителности. Проектът е „Към сърцето на историята и природата по любима екопътека на територията на Община Белослав”. 
Пещерата „Темната дупка е един от тези природни обекти, които ще станат част от екопътеката, разкрива подробности екологът в община Белослав Йоанна Йовева. Маршрутът е 11 километра и ще минава и от двете страни на канала море езеро.
Други обекти, обхванати от бъдещата екопътека, са страшимировската група „Побити камъни”, побитите камъни до Белослав, които са част от известната „каменна гора” между Варна и Девня, както и защитена местност „Ятата“. 
Подобен маршрут ще бъде изграден за първи път на територията на общината, коментира екологът Йоанна Йовева. Финансирането е по еропейската програма за морско дело и рибарство и е в размер на близо 49 хиляди лева.
Плановете са екопътеката да  бъде продължена до село Разделна и местността Петрич кале.
Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде няма да има ток на 14 юни

Заради профилактика на съоръженията във Варненска област ток няма да има на следните места: - от 8.30 ч. до 17 ч. ток няма да има в част от Виница във Варна, както и в карето, заключено между бул. Чаталджа, ул. Любен Каравелов, ул. Найден Геров и бул. Осми Приморски полк. Временни смущения ще има в районите на местностите Акчелар, Ваялар, Траката,..

публикувано на 14.06.24 в 06:33

Дъжд, гръмотевици и вятър

Днес през страната ще премине студен фронт, преди фронта атмосферата е неустойчива!  Сутринта облачността от югозапад на североизток ще се увеличава, ще превалява дъжд. От обяд до нощта ще се развива и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи , на места интензивни, значителни по количество с гръмотевици и временни силни пориви на..

публикувано на 14.06.24 в 06:16

Какво е разпределението на мандатите в новото Народно събрание?

ЦИК обяви мандатите на парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в новото Народно събрание - 68.  Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС - 47, а трета – тази на "Продължаваме промяната-Демократична България" – 39, обяви ЦИК.   Разпределението на мандатите показва, че..

публикувано на 14.06.24 в 06:14

За един месец се затваря част от ул. “Арх. Манол Йорданов“

До 13 юли се затваря част от ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака. Преустановено ще бъде движението от кръстовището с ул. „Драган Данаилов“ до кръстовището с бул. „Осми приморски полк“, съобщават от общинския пресцентър. Причина за новото затваряне на улицата са строително-монтажни работи по изграждане на битова канализация в..

публикувано на 13.06.24 в 18:24

Броят колите в трафика по ул. "Отец Паисий", живеещи в района не искат разширяване на пътя

Ще обследват трафика по ул. „Отец Паисий“ в отсечката от бул. „Сливница“ до бул. „Цар Освободител“. Автомобилите ще бъдат преброявани за определен период от време с камери или детектори чрез симулационен модел. Това стана ясно по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев, съобщават от общинския пресцентър. Поводът е искане на живеещи в района, които..

публикувано на 13.06.24 в 18:19

ЦИК обяви новите български евродепутати

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати:  Ивайло Вълчев от листата на ИТН Петър Петров Волгин от "Възраждане" Станислав Стоянов от "Възраждане" Рада Лайкова от "Възраждане" Никола Минчев от ПП-ДБ Радан Кънев от ПП-ДБ Христо Петров от ПП-ДБ Андрей Ковачев от..

публикувано на 13.06.24 в 17:57

Заради масови кражби на вода високата част на Константиново страда от безводие

Кражби на вода оставят горната част на село Константиново с пресъхнали кранове. Това установява проверка на ВиК, посочи Живко Петров, ръководител на ВиК участък "Девня". От четири проверени абоната при три водата тече без да е отчитана от водомера, каза той. Петров  изрази подозренията си, че голяма част от населението използват вода без да плащат и..

публикувано на 13.06.24 в 16:44