Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На село в Цонево

Дългополското село Цонево е мястото на днешната ни среща в предаването "На село". Цонево е село, близо 300-годишно и на по-малко от километър от едноименния язовир, който в официалните документи все още фигурира със старото си име – "Георги Трайков".

Първата ни среща е с кметицата на Цонево – Недка Василева.



Предвид предстоящите след седмица избори няма как да не попитаме кметицата Недка Василева дали Цонево е гласуващо село.



Няма как да не стигнем и до читалището в с. Цонево. Макар читалищата отдавна да нямат онова значение за нас или поне не и това, което са влагали в него като понятие и разбиране българите от Възраждането, в селата, читалищата продължават да са средище за почти всичко.

В Цонево, читалище "Пробуда" е мястото, в което се събират певческата им група, разменят се клюки, рецепти и спомени. Следващата ни среща е с Лозанка Янкова, Стефка Владимирова и Горанка Байтарова в един разговор за живота на село, политиката, изборите и спомените по къщите, останалите завинаги на дъното на едноименния язовир Цонево.



И още от нашите срещи в дългополското село Цонево в днешния съботен ден и разговора ни за живота на село преди и сега.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От най-големия содов завод в Девня: Средната заплата при нас е два пъти по-висока от средната в страната

Средната заплата в най-големия содов завод в Девня, включително бонуси, еднократни плащания и 13-та заплата, е приблизително два пъти по-висока от средната за страната. Това посочват в становището си от дружеството, което е по повод на протести на служители, организиран от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Исканията им са допълнително..

публикувано на 11.06.24 в 14:45
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг, предаде БНР.  "Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя. "Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила,..

публикувано на 11.06.24 в 14:08

Обсъдиха възможности за финансиране на проекти във Варна със средства от Европейската банка

Обсъдиха възможности за финансиране на проекти във Варна със средства от Европейската банка.  Кметът Благомир Коцев и заместник-кметовете с ресори финанси и бюджет - Христо Рафаилов и общинска собственост - Диан Иванов проведоха първа работна среща с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие. Венера Влад – помощник-директор,..

публикувано на 11.06.24 в 13:27

Първи случай на морбили във Варненско

Първи случай на морбили във Варненска област, съобщава БНТ. 7-годишно момченце от село Синдел е настанено в Клиниката по инфекциозни заболявания във Варна, след като е установено, че е болно от морбили. То е в добро състояние. Детето има поставена първа ваксина срещу заболяването. В семейството има още едно дете, но нито то, нито родителите имат..

публикувано на 11.06.24 в 12:38
Атанас Атанасов

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция, предаде БНР.  Атанасов заявява, че според него ДСБ показват запазване на парламентарното си представителство и представителството в Европейския парламент, но предстои вътрешен анализ в партията...

публикувано на 11.06.24 в 12:18
Стела Николова - ДБ

Стела Николова пренареди листата на ПП-ДБ с преференции във Варна

Листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за народни представители в 50-ия Парламент е единствената, в която преференциалният вот за изборите 2 в 1 води до размествания във Варна. Четвъртата от кандидатите - Стела Николова, получава 3 280 гласа подкрепа, или 16 % от всички гласове за ПП-ДБ. Това е над два пъти повече от нужното за..

обновено на 11.06.24 в 12:11

Добра реколта на пшеницата очакват в Добруджа

До десетина дни ще започве жътвата на пшеница в района на Добруджа, каза за Радио Варна Радостина Жекова, председател на Добруджански съюз на зърнопроизводителите. В момента в района на Провадия някои земеделци са започнали да жънат ечемик. Тя посочи, че тази година е имало доста стресове за пшеница, заради променливия климат, но..

публикувано на 11.06.24 в 11:59