Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преференциите във Варна: Лорер, Точева, проф. Ангелов

| обновено на 15.11.21 в 16:15

Водачът на местната листа на „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер е победителят в битката за преференциалния вот на варненските избиратели. Този резултат отчитат от РИК – Варна на база 89,39% обработени протоколи на секционни комисии.Лорер води класацията с 3 325 гласа дадени лично за него, следван от четвъртата в листата на ГЕРБ-СДС Славена Точева /2 945 гласа/, трети е бившият здравен министър Костадин Алгелов / 2 581 гласа/.

Над 2000 преференциални гласа са получили още лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов и Стела Николова – трета в листата на ДБ. С над 1000 преференции са Филип Станев от „Има такъв народ“ – водач на варненската листа, и Борислав Гуцанов – втори в листата на БСП.

При разглеждане на резултатите от трите вота за НС тази година прави впечатление, че дадените вчера преференции са значително по-малко като брой. За сравнение - на 4 април т.г. за Слави Трифонов гласуваха 13 599 души.

На изборите през юли 2021 челната тройка беше водена от Филип Станев от ПП „Има такъв народ“ с 7 628 гл. Втора в класацията бе Стела Николова от КП „Демократична България – обединение“ с 5 628 гласа. Тогава тя измести втория в листата на десните Ивайло Митковски.  С 4 552 гласа или трети по преференциален вот в битката за Варна бе водачът на листата на ГЕРБ – СДС проф. Костадин Ангелов. Рекордьорът по преференции от предходния вот -  Славена Точева /през април с 6 085 гласа/, този път привлече 2640 гласа. Подкрепата тогава не беше достатъчна, за да се придвижи автоматично напред - на второ място в листата, тъй като не й достига малко повече от процент, до необходимите 7%  от общия вот за формацията. 

Радио Варна припомня, че преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата. Водачът не може да бъде изместен, но събралият най-много гласове с преференции става втори в листата, при условие, че техният брой прескача 7-процентната бариера. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първи юни децата на Варна играят навън

Инициативата на община Варна "Да поиграем навън", при която затворено за движение на автомобили е пространството между общината, градинката на Търговската гимназия  и Икономическия университет  от днес до 22 часа утре,бе посрещната радушно от семействата с малки деца, за които имаше забавни игри и спортни събития. Кметът на града Благомир Коцев..

публикувано на 01.06.24 в 16:19

Влакът Варна- Добрич закъснява с над 3 часа поради инцидент (допълнена)

Влакът Варна- Добрич закъснява до този момент със 100 минути, поради  инцидент. Наши слушатели информираха, че композицията е блъснала човек на жп линията, поради което влакът е спрян на Повеляново. До момента никой не ги е информирал, дали ще бъдат извозени с алтернативен транспорт. Влакът от Варна за Добрич е блъснал мъж с неустановена..

обновено на 01.06.24 в 15:49
Индийски работници правят навеси за защита от горещините през летния сезон

Според КНСБ, наемането на индийски работници от родния бизнес представлява нелоялна конкуренция на българските трудещи се

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов определи наемането на индийци за работа като социален дъмпинг на пазара на труда в България и на заплащането на българските работници. По думите му, преди да поканим чуждестранни работници, първо трябва да се направи опит да се привлекат онези, които не са включени на пазара на труда в страната ни...

публикувано на 01.06.24 в 15:45

Конференция на тема “Изкуственият интелект и човекът“ се провежда във ВСУ

“Изкуственият интелект и човекът“ е темата на Студентската научна конференция, която се провежда във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Събитието, организирано от Студентския съвет, обединява студенти и водещи учени в областта на изкуствения интелект. Те обсъждат перспективите пред използването на изкустевения интелект в..

обновено на 01.06.24 в 12:00

Общественият съвет към ЦИК в помощ за изборите на 9-ти юни

Общественият съвет към Централната избирателна комисия  разпространи информационни материали в помощ на гласоподавателите на изборите на 9 юни. В тях са посочени основните грешки при гласуването с хартиени бюлетини, които могат да ги направят недействителни, както и кои са основните стъпки при гласуването с машина. Днес е последният срок, в..

публикувано на 01.06.24 в 10:11

Децата в Добрич ще имат открит урок по история

Открит урок за деца на тема „Българската армия през вековете“ ще бъде проведен днес в от Регионалния клуб „46-и пехотен Добрички полк“ в градския пак в Добрич. Откритият урок се организира със съдействието и подкрепата на Регионалния исторически музей. Откритият урок е насочен основно към младежите, като целта е тяхното патриотично възпитание и..

публикувано на 01.06.24 в 08:46

Времето на 1 юни- слънчево и топло

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб югозападен вятър, по Черноморието слаб до умерен от юг-югоизток. Максимални температури между 28° и 33°, по Северното Черноморие между 23° и 26°, за Варна около 26°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 18° до 20°.

публикувано на 01.06.24 в 07:54