Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В приюта на "Милостиво сърце" дават надежда и подкрепа на десетки изпадали в беда

Фондация „Милостиво сърце“ в Добрич от години се грижи за бездомни хора. Тя разполага с малка къщичка, осигурена от община Добрич, и със земеделска земя от около три декара и половина, но истинската ценност на фондацията, а и на всички изпаднали в нужда е нейният председател Александър Иванов. Той е човекът, който въпреки трудностите, успява да помогне и да върне обратно към системата и самостоятелния начин на живот десетки мъже от цяла България. Хората, които могат да получат помощ от фондацията, трябва да отговарят на някои условия – да са мъже, да нямат проблем с алкохола и може би най-важното самите те да искат да им бъде помогнато. 

Изпадналите в крайна бедност и недоимък хора често намират в кофите за боклук храна, вода, понякога дори и скъпи неща, но никога не могат да открият в контейнерите онова, от което имат най-много нужда – а то е подкрепа, любов и внимание. Никой не се ражда бездомен, той става такъв и никой, за съжаление, не е застрахован животът му да се преобърне така, че да загуби покрива над главата си. Това са думите, които ми каза преди години Александър Иванов, председател на фондацията „Милостиво сърце“, които вероятно никога няма да забравя.


  Росен Пирински е художник на свободна практика, който от години рисува и продава картините си в Морската градина във Варна.

През изминалото лято обаче приходите му стават все по-малко, трудно успява да осигури дори храната си и така остава на улицата, а малко по-късно попада и в приюта на фондация „Милостиво сърце“.


Тошко Иванов, който е на 71 години, преди месеци претърпява тежка катастрофа, в която губи жена си и зрението си, а малко по-късно губи и единствения си имот – къщата на село. Сляп, беден и отчаян среща Александър Иванов, който със средства на фондацията успява да му помогне.

Във фондацията преди години попада и Светослав Жечев. Преди това е работил в кравеферма, разболява се, остава без работа, без доходи и живее почти две години в гората. Александър Иванов го намира, приютява го, връща му документите, намира му и работа и Светослав Жечев вече четири години е отново самостоятелен човек.

Благодарение на стопанството си и усиления труд през лятото и есента фондацията разполага с достатъчно храна и топлина за зимните месеци. По думите на Александър Иванов с идването

на зимата капацитетът на къщата, който е за 6 човека, понякога се запълва и за ден. Шест човека, всеки със своята съдба и проблеми и всеки с нуждата от индивидуален подход, любов внимание, които откриват в топлото пристанище на човещината – фондацията „Милостиво сърце“ и Александър Иванов.

Повече за фондацията и кои са настанените в къщата в момента, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна

С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество.  „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Световен ден на целувката

6 юли е световният ден целувката. Идеята целувката да си има "Международен празник" идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.  Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

Местят дом "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата му

Местят дом за стари хора "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата. До началото на 2026 г. хората от Дом „Гергана“ ще влязат в модерна и уютна сграда след основен ремонт за над 7,68 млн. лв. по Плана за възстановяване. За нас грижата за възрастните хора и хората с увреждания е приоритет, казва заместник-кметът по социални дейности..

публикувано на 05.07.24 в 17:20

Във Варна отбелязаха 133 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С военен ритуал и полагане на цветя и венци във Варна бе отбелязана 133-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Събитието се състоя на паметника-барелеф на бележития българин, поставен пред сградата на Щаба на Военноморските сили в морската столица. На церемонията присъстваха заместник-кметът Илия Коев, областният управител..

публикувано на 05.07.24 в 13:37

Наследнички на Райна Княгиня

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

публикувано на 05.07.24 в 10:20

Днес е Международния ден на бикините

На днешната дата отбелязваме един странен, но превърнал се в традиция празник - Международния ден на бикините. Датата е избрана неслучайно, тъй като на 5 юли е годишнина от представянето на бански костюм от две части, дело на френския дизайнер Луи Реард през 1946 година. Името му идва от атола Бикини в Тихия океан, на който САЩ осъществява опит..

публикувано на 05.07.24 в 07:19

Благотворителен футболен турнир помага на млада майка от Варна да оздравее

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича. Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 04.07.24 в 14:54