Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Землевеж": Неравенство между регионите и числата

„Землевеж“ е рубрика за живота на числата. „Землевеж“ е платформа за представяне на данни от статистически проучвания по достъпен начин за света и България от достоверни източници.
През последната учебна година около 45 хил. студенти завършват в България висше образование в различни степени (напр. бакалавър, магистър). Поради концентрацията на големи университети в дадени градове, броят завършили е неравномерно разпределен по области. 
40% получават дипломите си в София, а още 40% - от образователните центрове в други четири области - Пловдив, Варна, В. Търново и Благоевград.
В ред области няма нито един университет, а в повечето от останалите броят студенти е пренебрежим. Привличането на млади образовани специалисти в едва няколко области води до недостиг на такива кадри в останалите и свързани с това икономически и демографски неравенства

Над четири пети от чуждестранните преки инвестиции в България отиват само в шест области - София-град, Пловдив, Бургас, Варна, София-област и Стара Загора. 
Същевременно това са областите, в които се съсредоточава брутният вътрешен продукт, индустрията и населението на страната, отчасти благодарение на инвестициите.

Почти половината от брутния вътрешен продукт на България (мярка за размера на икономиката) се произвежда в София. Равен дял със столичния има брутният вътрешен продукт на всички останали области без Варна и Пловдив, взети заедно.

Към 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в столицата възлиза на почти 40 хил. лв. Това го прави приблизително равен на средния БВП в Португалия и Чехия. Сред българските области на второ място след София-град се нарежда София-област, а на трето - Варна. БВП на човек във Варна (16 340 лв.) е около 2,5 пъти по-нисък от този в София и приблизително равен на средния БВП в Сърбия. Областта с най-нисък показател - Силистра, има БВП от едва 7 687 лв. на човек, близък до този на Молдова и 5 пъти по-нисък от БВП в София.
Чуйте повече от разговора на Павло Славова с Иван Люцканов:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметицата на Кранево с кулинарна демонстрация за празника на селото

Съборът на село Кранево, който всяка година се отбелязва в съботата след Спасовден, тази година ще отбележим в неделя, заедно с фестивала на цацата – покани кметът на селото Атанаска Иванова. Нейният личен принос към празника ще бъде в 12.00 часа, когато ще демонстрира кулинарните си умения в приготвянето на рибена чорба. А иначе празникът на цацата..

публикувано на 13.06.24 в 16:32

Концерт в Балчик - „Нека бъдем добри! Не, на домашното насилие над деца и тормоза в училище!“

Под този надслов Министерство на вътрешните работи, областна дирекция на МВР и Районно управление канят на превантивното мероприятие – концерт на децата на община Балчик. Мероприятието ще се проведе на 14 юни от 14:00ч.вНародно читалище „Паисий Хилендарски - 1870“ в  Балчик. Инициативата е подкрепена от всички училища на територията на община Балчик,..

публикувано на 13.06.24 в 11:46

Син рак ловят рибарите в Черно море

Единични екземпляри на син рак хващат рибари от България и Румъния. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за Черно море във Варна. Екзотичният вид ракообразно, произхождащ от източното крайбрежие на САЩ, се счита за инвазивен за нашите води. Ниската му популация все още не му позволява да се установи трайно в Черно море, но в..

публикувано на 13.06.24 в 07:35

Днес е Възнесение Господне

Православната църква отбелязва днес Възнесение Господне, когато възкръсналият Христос се възнася отново на небето при Своя Отец. Големият християнски празник е винаги в четвъртък, на четиридесетия ден след Възкресение Христово. Това е и последният ден, в който православните се поздравяват с "Христос Воскресе!".  В продължение на тези 40..

публикувано на 13.06.24 в 07:18
Снимката е илюстративна

Дигитални близнаци на тумори подпомагат лечението на онкологичните заболявания

Водещи европейски учени в сферата на медицината участват във Варна в обучителен семинар, свързан с изчислителната и експериментална системна медицина. Той е организиран от Медицинския университет в морската столица.  Професор Весела Кристенсен от Университета в Осло, Норвегия, заедно с колегите си проф. Антон Тончев, проф. Арнолдо Фригеси и..

публикувано на 12.06.24 в 15:55

ВСУ с нова бакалавърска програма „Строителен инженеринг“ за новата учебна година

Варненският свободен университет обяви прием за новата и единствена в България бакалавърска специалност „Строителен инженеринг“ за учебната 2024/2025 г. Специалността е създадена в отговор на необходимостта на строителния бранш от строителни инженери с практически умения и ще се реализира в тясно сътрудничество с бизнеса. Обучението по специалността..

публикувано на 12.06.24 в 14:07

От 15 юни се завръща „Фермерският пазар Балчик“ на дамбата

На 15 юни фермерският пазар на малки производители на екологично чиста храна се завръща в Балчик, в началото на крайбрежната алея, с подкрепата на Общината, съобщи Пепа Рашева – един от организаторите на събитието. „Това е петият летен сезон, който стартираме и както предходните години, изложенията ще се състоят всяка събота, в следобедните..

публикувано на 12.06.24 в 12:27