Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора варненска община с режим на тока, трета на ръба

| обновено на 17.01.22 в 10:48
Снимка: Алами/Ройтерс

В рамките на малко повече от седмица във втора варненска община въвеждат режим на тока. В трета го обмислят...

Причината навсякъде е една и съща - високите сметки за ток.

Засега режимът обхваща уличното осветление. Мярката е временна, но докога е трудно да се каже.

Режим на уличното осветление в нощните часове въведоха от 6 януари в Дългопол.

За Радио Варна тогава, кметът Георги Георгиев съобщи, че "за 2021 г. Община Дългопол е платила за улично осветление 120 хил. лв. при цена от 109 лв./MWh. След резкия скок в цената на енергоносителите, през декември 2021 г. средната цена на електрическата енергия е 429 лв./MWh", което е почти тройно увеличение (или с 320 лв. повече).

Сметките сочат, че спрямо сегашните цени на тока в община Дългопол ще платят прогнозно през 2022 г. около 472 хил. лв. само за уличното осветление.

Дори след приспадане на компенсацията получавана от държавата до 31 октомври, 2021 г., която е 100 лв./MWh, и продължаването ѝ до 31 декември на база реалните пазарни цени - 128.98 лв./MWh, остават недофинасирани около 252 хил. лв.
Подобно на всички малки общини в България обаче и Дългопол не разполага с финансов буфер, за да покрие разликата в цената дори само на уличното осветление.

И както всички общини, проблем с недофинансирането може да се появи освен за уличното осветление, но и за всички зависими от общинските бюджети социални дейности. В списъка влизат също издръжката на училища, детски градини и ясли, социални домове, общински болници и др., както и за електротранспорта в големите градове.

От Националното сдружение на общините в България (НСОБ) още в началото на януари поискаха компенсации от държавата в помощ на местните власти с аргумента, че трябва да се осигури непрекъсваемост на основните публични общински услуги.

Според закона за енергетиката, общините у нас сключват договори за доставка на ток по свободно договорени цени, мораториумът върху цените на тока, водата и парното не важи за тях, а само за битовите потребители.

В същото време, според ПМС на МС през зимните месеци небитовите потребители като общините ще бъдат компенсирани с не повече от 250 лв./MWh. Прогнозите, според правителството, са за спад в цените на енергоносителите през април, поради ниското потребление и натиска през износа.

За да се намерят пари за сметките за енергоносителите в общините, те "ще трябва да отрежат" парите за различни други дейности.

Понастоящем, в община Дългопол уличното осветление е ограничено във времевите пояси 17.30 - 21.00 ч. и 04.30 до 07.00 ч. Иначе казано, между 21 и 4.30 ч. на територията на всички 16 населени места там не свети нито една улична лампа.

Идентична е причината за въвеждането на режим на уличното осветление и в община Вълчи дол, където според официалните данни има 22 населени места. Сметките за електроенергия и там са скочили тройно в последните месеци.

"Общата стойност на платената фактура от Община Вълчи дол за разходвана електроенергия през месец ноември 2021 година е 58 384,47 лева, докато за месец октомври 2021 потреблението на ел. енергия е било на стойност 20 951,47 лева. Разликата между двете фактури е 37 433,00 лева. Направената прогнозна сметка за стойността на ел. енергията, която Община Вълчи дол ще заплати за 2022 година е в приблизителен размер от 700 хил. лв", пише в съобщението на общината.

В самия град Вълчи дол улично осветление ще има - през стълб, само между 17:30 и полунощ, както и сутрин от 5.30 до 7 ч. В селата на общината, ток по улиците няма да има между 21.30 ч. и 5.30 ч. нощем.

Сходна е ситуацията и в община Аврен, където от началото на годината също обмислят ограничаване на уличното осветление. Близо една трета от уличните лампи в Аврен са енергоспестяващи - 600 от 2 000. За година, увеличението на сметката за ток е над 100 %, каза за Радио Варна кметът Емануил Манолов.

През декември 2020 г. сметката за ток на община Аврен е била около 21 хил.лв, година по-късно, над 49 хил.лв. Държавната компенсация е 9 хил.лв., тоест недофинансирането е над 20 хил.лв, които общината трябва да поеме.

В община Варна увеличението на сметките за ток на електротранспорта, обхващащ малка част от градския транспорт, е повече от 2.7 пъти, а цената на метана за останалите превозни средства е два пъти по-висока. Справките сочат, че през ноември 2021 г., уличното осветление в третия по големина град в страната е 753 хил. лв. срещу 338 хил. лв. точно година по-рано.

Опасенията са, че икономиите и преразпределяне на парите от една общинска дейност в друга обаче няма да са достатъчни, ако цените на енергоносителите продължат да растат. А според Международната агенция по енергетика (МАЕ), светът е изправен пред години на скъпа енергия.
Освен местните власти, високите цени на енергоносителите са сериозни предизвикателства и пред бизнеса, където също се търсят опции за компенсации от страна на държавата.
Пакет от един милиард и половина е заделен в помощ на бизнеса и ЕРП-тата, за да се преодолее енергийната криза, каза в неделя пред БНР премиерът Кирил Петков.
Последният режим на тока в България е от зимата на 1992 г. По времето на социализма ограничаването на енергийното потребление почти беше обичайна практика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония

ВМРО-ДПМНЕ постигна убедителна победа на парламентарните избори в Северна Македония срещу управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ), предава БГНЕС. При близо 100% преброени бюлетини партията на Християн Мицкоски печели 58 депутатски места в новия македонски парламент.  По този начин формацията е съвсем близо до абсолютното мнозинство - 61..

публикувано на 09.05.24 в 19:43

Варненци се оплакват от шума от заведения в центъра на града

Собственици на апартаменти в централната част на Варна се оплакаха от целогодишен шум от изнесени на улицата тонколони от съседните заведения. Те съобщиха за проблема си по време на приемната на кмета на общината Благомир Коцев. В  момента се разглеждат възможности за промяна в наредбите и въвеждане на по-ефективни мерки срещу източници на шум в..

публикувано на 09.05.24 в 19:31
Снимката е илюстративна

Изтеглят от пазара сокове с наличие на патулин

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора „Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016, предаде БГНЕС.  Потребителите, които вече са закупили смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска..

публикувано на 09.05.24 в 19:09

Авария оставя без вода хиляди варненци

Авария на магистрален водопровод оставя до 1 часа след полунощ днес абонатите, заключени между бул. "Левски" , ул. "Царевец", бул. "Княз Борис I" , бул. "Христо Ботев" и ул. Тодор Влайков, съобщиха от ВиК-Варна.   Заради авария без вода от 16 часа днес до отстраняване на проблема на другия ден  остават и в село Черноок. 

публикувано на 09.05.24 в 18:58

Общопрактикуващ лекар: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 18:04

Шествие "Безсмъртният полк" се проведе във Варна (СНИМКИ)

Около 200 души - потомци на участници във Втората световна война и хора, дошли да отдадат почит, се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк във Варна.  Събитието се провежда всяка година на 9 май.  Шествието във Варна тръгна от входа на Морската градина, а участниците преминаха през централната алея, за да стигнат до..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Нощ на музеите и галериите във Варна предстои на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 09.05.24 в 16:38