Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ужасите на войната

Преди дни отбелязахме годишнината от Холокоста. Ужас, разиграл се преди 77 години - сякаш далеч назад в миналото. Днес сме на прага на още един военен конфликт. Напрежението на границата между Украйна и Русия се покачва. Едва ли са забравени и хилядите бежанци, които само преди години бягаха от войната. Но, еволюцията винаги е стъпвала на кръв и жертви. Уроците не са научени. Военните конфликти продължават да вземат много жертви, не само сред военните. 

В следващия материал ще Ви срещнем със Сара Алкаф. Тя е от Йемен. Напуснала е страната си заради война. Пристига в България преди шест години. Със статут на бежанка е. Тук е създала семейство. Има две деца. 

„Избрахме България, защото баща ми се е дипломирал тук, но преди 30 години. Той познаваше страната, има приятели и контакти. България беше първия му избор, защото я познава. Когато пристигнахме, не смятахме да сме със статута на бежанци. Стана случайно. Напуснахме Йемен заради войната. Съвсем нормален инстинкт е за едно човешко същество да се махне от мястото, където не се чувства защитен. Дойдохме в България с визи. Не сме имали намерението да търсим убежище. Но след като положението ни се усложни и нямаше как да се върнем в Йемен, се превърнахме в бежанци.”

Опитва се да забрави ужаса на войната. Няма как да си го представите, докато сте в България, връща се в спомените си Сара Алкаф.
Ходейда, Йемен, 2018
„Просто не си сигурен, че ще доживееш до следващото хранене. Когато чувах как падат бомбите, единствената мисъл, която се въртеше в главата ми, беше – следващата може би съм аз. Когато бомбардировките спрат, осъзнаваш, че си оцелял, но знаеш, че други не са имали същия късмет, че приятелите ти може би вече не са между живите. Страхът съпътства живота ти през цялото време. Откакто напуснах Йемен, не спира да ме мъчи вината, че аз си тръгнах, а другите останаха там.  Войната не може да се обясни. Не пожелавам на никого да я преживява."

В България Сара Алкаф се чувства 100 процента сигурна. Днес може спокойно да излезе навън, без да я спохожда мисълта, че може би никога повече няма да прекрачи прага на дома си.

"Мога да оставя децата си, както в момента. Не съм си вкъщи. Оставих ги за малко. Но се чувствам в безопасност. И след малко ще се прибера при тях. Тук мога да си върша ежедневните работи, без да се притеснявам, че прозорците и вратите ще се взривят, и ще ме пометат, заради падащите бомби.”

С притеснение следи новините от родината си. Поддържа постоянен контакт с приятелите, които са останали в Йемен.

"Последната седмица беше много лоша. Последните няколко дни нямах никаква връзка с приятелите ми. Нямаше Интернет и те сякаш бяха извън нашата Вселена. Никой не получаваше никаква информация от тях и за тях. Мислехме, че всички са загинали. Идея си нямахме какво става там. Преди дни бомбардировките са били ужасни. Дори по-интензивни от началото на войната. Опитвам се да не следя новините, защото ме карат да се чувствам зле. Но няма как да не попадам на снимки на приятелите ми, на съседите. Не е възможно да игнорирам, какво става в Йемен, защото съм била там.” 

За Сара Алкаф войната в Йемен е резултат от жаждата за власт. Враждуващите страни предпочитат да унищожат страната, но да не отстъпват.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните. Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират степента..

публикувано на 29.04.24 в 10:48

29 април – Международен ден на танца

През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. Датата е символична – всяка година на 29 април се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца. Сценично изкуство, чието..

публикувано на 29.04.24 в 09:54

С Велики понеделник започва Страстната седмица

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител..

публикувано на 29.04.24 в 06:25
Анджелина Джоли

Опра Уинфри, Джордж Лукас и Анджелина Джоли са сред най-щедрите знаменитости в света

Даряването на пари за благотворителност и за тези, които най-много се нуждаят от тях, е нещо, което не всички знаменитости правят, но има някои известни личности, които редовно споделят богатството си с хора в нужда. Ето по-известните от тях. Матю Макконъхи - Освен че през годините е правил..

публикувано на 28.04.24 в 08:48

Ябълките и яйцата потискат апетита

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. Някои храни всъщност потискат апетита, което означава, че ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Включете тези храни в менюто си и ви обещаваме, че няма да се чувствате гладни толкова често. Яденето на две..

публикувано на 28.04.24 в 08:32

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53