Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" - тази седмица с фокус българските земеделци и шоковото поскъпване на енергийните източници

Тази седмица предаването "На село" ще е малко по-различно, защото ще изведем на преден план един общ проблем – повишението на цените на тока и газта, липсата на подкрепа от държавата към земеделците. Търсим отговор на въпроса как това се отразява на земеделските производители и на нас – крайните потребители.

В края на месец май цената на българската краставица може да се върне към нормалното, за това анонсират хората в зеленчукопроизводството у нас. Това очаква, въпреки трудностите да се правят каквито и да било прогнози в сегашната ситуация, Росен Георгиев от Балчик – представител на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Той е собственик на оранжерия в района на град Балчик, занимава се с отглеждане на краставици от 2015 година. 2021 година определя като добра за бранша, но 2022 година очаква да е по-лоша и изключително трудна за прогнозиране. Освен от цените на горивата, зависят много от ковид ситуацията и туризма. 

След като огромна част от оранжериите за производство на зеленчуци у нас спряха работа, заради непрекъснато покачващите се цени на енергоносителите в началото на годината, представители на земеделския сектор се срещнаха с министър Иван Иванов. За ситуацията към днешна дата Доротея Николова потърси Теодора Кръстева – изпълнителен директор на Българската асоциацията на производителите на оранжерийна продукция. Оранжерийният сектор чака да бъде разпределена държавната помощ от 3,5 млн. лева по схемата „Де минимис“, за да може да бъдат ограничени загубите, генерирани от високите цени на енергийните носители, разказа Кръстева. Очакванията са с помощта да бъдат покрити поне 70% от разходите за отопляемите оранжерии за всички видове енергоносители, които включват и биогоривата. 

В поредната среща НА СЕЛО потърсихме гледните точки около липсата на помощ към зеленчукопроизводителите от страна на държавата, шокът от цените на газта и електроенергията, които доведоха и до поскъпване на основни зеленчуци, които българинът ще пренебрегне ако задържат цени от 5-7лева за краставици и домати. Как стои разглеждания въпрос на фона на производството на разсад, разказа производителят Борислав Дяволов.

Последната ни среща е с една известна фамилия, която произвежда не по-малко популярните люти чушки във Варненския регион. Семейството на Дарина Родинова от години се занимава с отглеждането както на разсад, така и с култивирането на много люта българска чушка, която да конкурира най-лютите в света. Не разчитат на държавни помощи, но и при тях се е усетило шоковото поскъпване на електричеството през последните месеци.

Остава надеждата, че българският производител ще оцелее и този път. Остава надеждата държавата да бъде в помощ на българския земеделец. Остава надеждата ние като потребители да знаем каква храна слагаме на трапезата си и да не се притесняваме, че утре няма да имаме възмолжността да си позволим свежи пловодве и зеленчуци заради вносът им от трети страни за сметка на родното.

Останете близо до корените, близо до земята, близо до селото. Няма по-хубаво от нашето, от родното. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 29 май

Само преди дни  Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София.  България е една от държавите членки на НАТО и в контекста на войната в Украйна, въпросът за..

публикувано на 29.05.24 в 07:22
Една българска роза

НА СВЕТЛО на 28 май с Валерия Василева

28-и май е денят на парковете в България и понеже сме далеч от трите национални – Рила, Пирин и Централен Балкан, фокусът ни е върху нашия градски парк – емблематичната Морска градина във Варна, състоянието в началото на сезона и някои арт предизвикателства, които привличат вниманието тези дни. До месец трябва да приключи рехабилитацията..

публикувано на 28.05.24 в 14:05

Радио Варна на 90 - епизод 4

Новият епизод от предаването, излъчен на 25 май, е за едни много трудни години - между 1940-а и 1950-а. С началото на Втората световна война се променя политическият ред в Европа и света, променя се и България. За добро или лошо това е факт, който не можем да отминем, не можем да избягаме от темата, да прескочим този крайъгълен камък, той е част от..

публикувано на 28.05.24 в 12:16

На 27 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 27 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA). Представяне нановия албум на COOL DEN "Фар и факла" – разговор с Никола Симеонов. В "Мазето на Вакашински" – Black Art ("Autumn Souls Of Sofia") и Ясен Вакашински представят "Grind Over Sofia 2024". В предаването ще звучи музика..

публикувано на 27.05.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 27 май със Светлана Вълкова

Предизвикателствата пред развитието на висшето образование в България обсъждат на семинар в ИУ - Варна Вече четири дни варненското село Константиново е без вода До края на май се очаква да бъде пусната водата в новоизградената чешма до бившия "Дом Младост" във Варна За 110-ата си годишнина смесен хор "Черноморски звуци" – Балчик..

публикувано на 27.05.24 в 11:52

НОВИЯТ ДЕН на 27 май с Мариела Димитрова 

В началото на сезона хотелиери в "Слънчев бряг" обявиха, че излизат на протест. Причината е, че от девет месеца Министерството на туризма не е изплащало средства по хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци. Някои от хотелиерите твърдят, че имат да получават по 2-3 милиона лева и са застрашени от фалит. Ще ги подкрепят ли колегите..

публикувано на 27.05.24 в 06:20
Chart

#764 ТОП 20 (24.05-31.05.2024)

публикувано на 24.05.24 в 20:27