Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде да се обадя, за да помогна на бежанците от Украйна?

| обновено на 28.02.22 в 12:35

В помощ на напускащите Украйна вече има Единен информационен порталhttps://gov.bg/bg/ukraine

  Порталът е разкрит от българското правителство.

БЧК набира  дарения като най-нужни са: - нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя), спално бельо,   топли завивки,   хигиенни материали.

Даренията се  приемат в областните структури на БЧК - във Варна БЧК се намира на ул. “Братя Шкорпил” №3, телефони за контакт: 052 61 26 74; 052 61 44 98

Областният координационен щаб във Варна насочва към два пункта за събиране на помощи:

Олександр Ингор,  моб. тел.: +359 876 516 793, + 359 52 390 033, председател на фондация „Благотворителен фонд Европа“, гр. Варна ул. „Иван Вазов“ №36, офис 1.

Алина Орловска, моб. тел.: +359 878 887 255, +359 893 667 669,  гр. Варна,  кв. „Чайка“ (пазара), ул. „Търговска“, павилион 118, Украински културен център - Украински дом.

Щабът във Варна ще заседава днес от 14 часа и призовава гражданите, които желаят да предоставят  жилища, храни и стоки от първа необходимост, или  да окажат съдействие,  да се обръщат към представителите на  тези две организации.

В Балчик Христо Желев е хотелиер, който е поел ангажимента заедно с управителите и на други хотели, да помага и координира оказването на помощта.

Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с Христо Желев на телефон 089 935 1610.

В село Гурково, Балчишко, правят пункт за хуманитарна помощ на бежанците от Украйна.
Ако сте собственик на имот, който пустее или не обитавате в момента, можете да сторите добро като го предоставите временно на хората, нуждаещи се от подслон. Усилията на читалището ни в кампанията за подпомагане на бежанците от Украйна ще координира Поликсения Петрова - телефон за връзка: 087 878 428

И БЧК – Балчик събира дарения за бежанците в базата на Домашния социален патронаж  на улица „Варненска“ №2 в Балчик. Граждани, фирми, институции могат да даряват храни, дрехи, обувки, вода, хигиенни материали, парични средства.


В Балчик, който иска да помогне, може да го направи на място с храна, одеяла, олекотени завивки директно в хотелите "Хелиос", където вече има 80 души, в хотелите „Лотос“, "Самара"  и  "Балчик".

Д-р Цветелина Дончева – педиатър в Балчик, обяви, че децата, нуждаещи се от медицински преглед, могат да посетят практиката и на адрес гр.Балчик, ул."Борис Янев"19 без заплащане.

Също безплатен прием за хората, пристигнали от Украйна, обяви и варненският ортопед д-р Ивайло Митковски


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ТИР удари автобус в Бургас

ТИР е ударил автобус на градския транспорт в Бургас на бул. "Тодор Александров", съобщи за БНР Бургас управителят на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев.Камионът е излязъл  от ул. "Вая". Първоначално е спрял на знак стоп. След това обаче е тръгнал и навлязъл в кръстовището, където е ударил автобуса, който се е движил по линия Б1.  Няма пострадали пътници,..

публикувано на 05.07.24 в 16:23

Без помощи за ученици в начален етап и в 8 клас, ако имат 5 неизвинени отсъствия за месец

Родителите на ученици от първи до четвърти клас и в осми клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Помощта се изплаща на всички семейства независимо от доходите, припомнят от Министерството на труда и социалната политика. Семействата с ученици в първи и осми..

публикувано на 05.07.24 в 15:36

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 05.07.24 в 13:42

Как българите биха приели шестдневна работна седмица?

В опит да повиши производителността и заетостта в няколко предприятия, Гърция въведе шестдневна работна седмица. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнително по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна...

публикувано на 05.07.24 в 10:55

Униформеното облекло остава проблем в системата на МВР

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 година. С указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:35

Обсъждат ремонт за близо 3,5 млн. лева на ул. "Сирма войвода" в местността св. Никола във Варна

Да бъде въведена улична регулация на ул. "Сирма Войвода" в местността Св. Никола, което предвижда и отчуждаване на части от имотите, за да се разшири пътят. Това обсъди кметът на Варна Благомир Коцев с жители на района по време на среща с тях. В Общия устройствен план от 2012 година е заложено да бъде изграден път с дължина 1400 метра.  Проектът..

публикувано на 05.07.24 в 09:52

БЧК-Варна ще раздава храни до 19 юли

До 19 юли ще продължи раздаването на хранителни продукти и хигиени материали от Втория транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, съобщават от БЧК-Варна Пунктовете работят от 8.30 до 12.30ч. на следните адреси в град Варна: район "Вл.Варненчик" - кв. Владиславово, пазар до..

публикувано на 05.07.24 в 07:06