Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия забранява полетите на авиокомпании от 36 страни, включително България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като ответна мярка на забраната от страна на европейските държави за полети на руски самолети, Русия ограничава полетите на авиокомпании от 36 държави, съобщи "Росавиация", цитирана от АФП.

"В съответствие с нормите на международното право, в отговор на забраната от страна на европейските държави за полети на граждански въздухоплавателни средства, експлоатирани от руски въздушни превозвачи и/или регистрирани в Русия, е въведено ограничение на полетите на въздушни превозвачи от 36 държави", се казва в изявлението.

Както е посочено, ограниченията ще засегнат въздушните превозвачи от следните държави: Австрия, Албания, Ангила, Белгия, България, Британски Вирджински острови, Великобритания, Унгария, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания (+ Гренландия, Фарьорски острови, Териториално море), Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция, Джърси.

Полетите от тези страни могат да се извършват със специално разрешение, издадено от "Росавиация" или от руското Министерство на външните работи.

През изминалия уикенд западните държави предприеха нови санкции срещу Русия. Във връзка с нахлуването на Русия в Украйна Европейският съюз забрани на всички руски самолети да кацат, излитат или летят над територията на ЕС, като освен това забрани на своите компании да доставят граждански самолети и резервни части на Русия. Освен това преди ден стана известно, че ЕС е забранил трансакции, свързани с управлението на резервите и активите на Централната банка на Русия. Държавите от ЕС ще могат да извършват трансакции с Банката на Русия, ако това е "строго необходимо" за гарантиране на финансовата стабилност. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че около половината от финансовите резерви на Руската централна банка ще бъдат замразени благодарение на новите санкции на ЕС. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха преговорите на ГЕРБ-СДС с "Има такъв народ

Започнаха преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ", предаде БНР. На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която прие поканата за разговори за излъчване на експертно правителство, водени от преговорния екип на ГЕРБ-СДС в състав Рая Назарян,..

публикувано на 18.06.24 в 13:24

Благомир Коцев за ремонта на Аспарухов мост: Не можем да накараме фирмите да работят през нощта

Пътните договори за рехабилитация на пътищата не предполагат да имаме инструмент, с който да накараме строителните  фирми да работят нощно време. Това коментира за предаването "В ефир сте" по Радио Варна кметът Благомир Коцев във връзка със започналите частични строително-ремонтни дейности на Аспаруховия мост тази сутрин.  Натоварено движение на..

публикувано на 18.06.24 в 12:55

Натоварено движение на Аспаруховия мост заради частичните ремонти (обновена)

Натоварено е движението на Аспаруховия мост във Варна, най-вече в участъка откъм улица "Девня", видя репортер на Радио Варна. В посока Варна се преминава свободно, но в участъка в посока квартал "Аспарухово" и Бургас движението е изключително затруднено.  В началото на моста има стоварена строителна техника, на няколко места е изрязана асфалтовата..

обновено на 18.06.24 в 12:29

БСП не се отзоваха на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет

БСП не се отзоваха на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет с първия мандат, предаде БГНЕС. В 11 ч. беше насрочена срещата на ГЕРБ-СДС със социалистическата партия, но тя няма да се състои, тъй като в парламента няма нито един представител на БСП. За днес ГЕРБ-СДС е отправила покани за срещи с БСП, ИТН и "Величие". Към момента..

публикувано на 18.06.24 в 11:13

Ще има ли осигурено сметосъбиране и сметоизвозване на улица "Хортензия" в кв. "Изгрев"?

Жители на улица "Хортензия" в квартал "Изгрев" плащат такса, въпреки че няма осигурено сметосъбиране и сметоизвозване в района. Диана Христова живее там само през лятото, но повечето хора са постоянни жители на улицата. Те изпитват затруднения с изхвърлянето на отпадъците си, защото от началото на годината там няма съдове за смет.  "Миналата година имаше..

публикувано на 18.06.24 в 10:25

32-годишен мъж е с опасност за живота след инцидент с електрическа тротинетка в Бургас

32-годишен мъж пострада при инцидент с електрическа тротинетка, съобщават от полицията в Бургас. Той се е движел по ул. „Жечка Карамфилова“ в бургаския квартал „Рудник“. Поради движение с несъобразена с релефа на местността и състоянието на пътя скорост, той влязъл в дупка на пътното платно. Мъжът е с хематом на главата и е настанен под наблюдение в..

публикувано на 18.06.24 в 09:21

Седмокласниците, явили се на втора дата за НВО, ще могат да участват в класирането

Ако има седмокласници, които не успеят да се явят на националното външно оценяване утре или в петък, министърът на образованието може да насрочи нова дата за изпит, както и да промени графика им за класиране в гимназиите. Това каза директорът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева пред БНТ.  Тя обясни, че при невъзможност..

публикувано на 18.06.24 в 09:01