Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Варна има ограничени количества детски ваксини

Снимка: newscientist.com


Във фризерите на РЗИ-Варна, както и в складовете в София, има резервни количества ваксини от задължителния имунизационен календар за децата. Това каза за Радио Варна д-р Димитър Христов от здравната инспекция в морската столица по повод изготвения имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна.

От ваксините от задължителния имунизационен календар единствено ваксината срещу морбили, паротит и рубеола ( MMRvaxPro ) може да бъде купена от аптечната мрежа. Доставките на биопродуктите се извършва след предварителна заявка. За 2022 година заявката  е изпратена през август миналата година, което означава, че резервните количества в РЗИ-Варна са ограничени. Очакват се доставки и допълнителни насоки от Министерство на здравеопазването за повишената нужда от биопродукти.

Разликата в имунизационните календари между България и Украйна е единствено по отношение на ваксината срещу пневмококи (Streptococcus pneumonia ), уточни д-р Христов. Тази ваксина е част от календара само в България.  Предстои приравняване на плановете, като ще се поставят само две дози от ваксината в интервал от два месеца за тези деца, които имат всички ваксини от задължителния имунизационен календар на Украйна. Ваксината срещу полиомиелит се прилага сходно като брой приеми и възраст, но с разликата, че в Украйна е налична орална и инактивирана полиомиелитна ваксина, а в България от 2010 година се прилага само инактивирана форма.

Ако децата нямат имунизационен паспорт, те ще се смятат за неваксинирани и имунизацията им ще започне отначало.

Поставянето на ваксини на децата на украинските бежанци ще може да се извършва в имунизационния кабинет към РЗИ-Варна.

Все още няма решение как ще се процедира с желаещите да си поставят ваксина срещу Ковид-19, каза д-р Димитър Христов.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес започва основният ремонт на пътя от "Аспарухово" за "Галата"

От 21 октомври, понеделник, започва основен ремонт на общинския път от кв. „Аспарухово“ за кв. „Галата“. Заради строително-ремонтните дейности на този етап ще бъде затворен участъкът от отбивката за местност Карантината до разклона за кв. „Галата“. За обходен маршрут ще се използва пътят през местност Боровец, по който днес приключват текущите ремонтни..

публикувано на 21.10.24 в 07:30

Затварят част от пътя Варна-Златни пясъци от днес

От понеделник, 21 октомври, северното платно на бул. „Княз Борис I“ (посока центъра на Варна) в участъка от Ботаническата градина до Евксиноград ще бъде затворено за моторни превозни средства. Това уточниха по време на редовната си работна среща ръководството на Община Варна, представители на ВиК дружеството и фирмите-изпълнители на строителните..

публикувано на 21.10.24 в 07:30

Балотаж на изборите за районни кметове във Варна

Изключително ниска избирателна активност на частичните местни избори. И в двата района ще има балотаж, който ще съвпадне с парламентарните избори тази неделя.  Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове в "Приморски" и "Одесос" днес Изборният ден приключи без сигнали за нарушения. Преброени са 100% от гласовете.  Избирателната..

публикувано на 21.10.24 в 06:11

Слънчево, сутринта с мъгли

Днес отново ще преобладава слънчево време, сутринта на места с намалена видимост до мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток. Преобладаващи максимални температури между 14° и 17°, за Варна 17°. Вълнение на морето 2-3 бала, температура на морската вода между 17° и 19°. Изгрев на Слънцето за Варна в 7 часа и 29..

публикувано на 21.10.24 в 05:44

Адресите без ток

На 21.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Чайка, блокове: 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 195, електрозахранени от ТП 210, ТП 211, ТП 212 и ТП 413. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до..

публикувано на 21.10.24 в 05:00

Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове в "Приморски" и "Одесос" днес

Изборният ден на частичния вот във Варна приключи, няма сигнали за нарушения.  За кмет на район "Одесос" са гласували 7410 души - 10.99%. В най-големия район на Варна - "Приморски", едва 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9800 гласоподаватели. Средната активност за двата района е 11,15%, съобщи председателят на Общинската..

публикувано на 20.10.24 в 21:07

Полет от Варна до Анталия закъснява над 13 часа, оплакаха се пътници

Пътници на полет от Варна до Анталия, планиран за 06,00 часа тази сутрин, останаха на летището във Варна над 13 часа заради технически проблем със самолета. Закъснението породи напрежение сред пасажери, които изпратиха видеоклип с обстановката на гейта.  Разгневените пътници се оплакват, че условията и чакането, на които са подложени, са особено тежки за..

публикувано на 20.10.24 в 20:22