Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соларните панели - колко струва подобна инвестиция и какви са позлите?

Европейският съюз ще поема 70% от разходите за инсталиране на системата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повишаващите се цени на тока накараха много общини, представители на бизнеса и граждани да намерят алтернативни начини да не са зависими от енерго дружествата. Една от тези алтернативи са соларните фотоволтаични панели.

Преди няколко дни, новият председател на КЕВР Станислав Тодоров разкри, че предстои да бъде изготвена нова европейска директива, с която да отпаднат всички административни пречки пред гражданите, предпочели този начин да спестят от сметките си за ток. Очаква се и Европейсият съюз да поеме 70% от стойността на инвестицията.

Според председателя на КЕВР, на този етап е практически невъзможно да се поставят соларни панели върху жилищни сгради. Екологът Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие обаче е на друго мнение. Той е инсталирал малки панели, както в апартамента, в който живее, така и на вилата.

"Системата работи безотказно вече 10 години. Втората система, която си инсталирах ми струваше около 6 хиляди лева с монтажа. Заради повишеното търсене в момента обаче, соларните панели може и да са по-скъпи", каза Илиян Илиев. Той беше категоричен, че тази инвестиция си струва.

"При хубаво време и слънце, панелите ще произведат около 4-5 киловата ток, които ще влязат във вашата система. Те са си ваши. За един месец спестявате около 120 киловата ток от сметката си", каза още Илиян Илиев.

А какво се случва когато няма слънце? 

Илиян Илиев обясни, че в другите държави проблемът е намерил своето решение.

"Когато през летните месеци домакинствата произведат повече ток от фотоволтаиците и го отдават в мрежата, това се отразява на сметката им и в края на годината се прави баланс. На базата на този баланс, домакинството може да е на нула, да има да плаща или да получава пари от електродружеството", обясни Илиев и допълни, че електродружествата в България не биха предпочели този модел. 

"Те ще ви стимулират да си инсталирате соларни панели. Даже и кредит ще ви предложат. Това което те искат обаче е 100% от произведеното от вас количество енергия да го върнете отново в мрежата. Само че вие им го връщате примерно за 11 стотинки на киловат, а после те ви го връщат на 44 стотинки", каза Илиев и допълни, че така се губи ефектът от инвестицията.

Гражданите, решили да станат енергийно независими и да си инсталират подобна система, трябва да се заредят с много търпение, тъй като според Илиян Илиев процедурата по присъединяване е мудна и тромава и може да отнеме около година.

"Има много административни бариери и малки "прагчета", в които хората да се спъват. Надявам се с новата директива тези бариери да отпаднат", каза още Илиев.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Илиян Илиев:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30